Friday, 17.05.2024, 07:38

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  June 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » June » 25 » Хабар чи плата за послуги?
Хабар чи плата за послуги?
11:59
Якщо запитати у пересічного громадянина, чи давали ви гроші лікарям, то принаймні кожен другий "не для преси " може сказати, що давав. Для преси не скаже, «бо може ще доведеться, в ті самі двері», або «здоров'я безцінне, тому і лікарю заплатити можна». Не йдеться звичайно про всіх лікарів, йдеться про загальну тенденцію, яка панує в державі. І невідомо до кінця від чого це залежить – менталітету чи зарплати лікарів, яка тримається на рівні країн «третього світу».

Вчора, 24 червня, у Луцьку відбулася презентація результатів загальнонаціонального дослідження «Стан корупції в Україні. Порівняльний звіт 2007-2009 років».
Найактивніше обговорювали питання корупції у медицині. Оскільки під час презентації були присутні заступник начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Іван Грицюк та начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель.

Посадовці кинулися захищати свою сферу від атаки всіх бажаючих висловитися з цього приводу. Багато мови було про дуже низькі зарплати лікарів та важливість їхньої роботи. Пан Кошель взагалі зазначив, що засвідчених фактів корупції дуже мало, всього лише декілька. Мовляв, фактів немає, то й немає чого чіплятися до лікарів: «Про ці випадки навіть не варто говорити... Серед медиків немає олігархів», – обурився він. Олігархів може і немає, але на хліб з маслом, та ще будинок на кілька поверхів у елітних районах міста, окремим з них, таки накапує.
«Тим паче, що той самий хабар можна роздивлятися з двох сторін – і як хабар, і як оплату за роботу лікаря» – міркує Федір Кошель. Головний медик міста вважає, що варіант такої співоплати потрібно навіть якось узаконити. Згідно із Конституцією, оплату за роботу лікаря у нас здійснює держава. Ті ж гроші, які люди, сподіваючись на якісніше обслуговування кладуть «під скатертину», не мають для держави жодного податкового зиску. Можливо, справедливо узаконити подібну оплату лікарям, тоді потрібно узаконювати і вчителям, викладачам, державним службовцям тобто всім, хто вважає, що їхні послуги варті більшого. Тоді на Україні можна буде поставити великий хрест. Адже попри все, потрібно розуміти, що не лише медики знаходяться у критичному фінансовому становищі, така економічна ситуація в державі відобразилася практично на кожній галузі. Суспільство функціонує за принципом доміно, штовхнеш одне і піде ланцюгова реакція, тобто перед тим, як говорити думки вголос, потрібно чітко зрозуміти, а чи варто.

Світлана Задорожна

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 512 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |