Friday, 17.05.2024, 07:39

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  June 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » June » 18 » Бензин дорожчає – бо владі байдуже?
Бензин дорожчає – бо владі байдуже?
10:47
Ціни на бензин знову «шаленіють», а з ними і автолюбителі України. Через непрофесійність уряду знову страждають люди. Адже винні у підвищенні цін на бензин виключно урядовці, хоча і намагаються перекласти всю вину на нафтотрейдерів та світові ціни на нафту.

Ціновий коридор на нафтопродукти, встановлений урядом у 6,7 гривень, не діє. Найбільш популярне паливо марки А-95 на більшості АЗС вартує вже на 10 – 15 копійок більше встановленої урядом граничної ціни - 6,70-6,88 гривень за літр. Чергове свідчення того, що безглузді необґрунтовані та відірвані від реальності рішення українських чиновників вже давно нікому не указ.

На вітчизняному ринку нафтопродуктів урядовці виглядають мов дилетанти, а не як професійні представники влади. Нинішній уряд не в змозі ефективно вплинути на вартість бензину. Як це зробити і не за рахунок українців нинішнім керманичам країни варто було б повчитися у опозиції. Міністр палива і енергетики опозиційного уряду Юрій Бойко переконаний: «Уряд провалив професійну дискусію з нафтотрейдерами, і сьогодні просто «штампує» вигідні їм рішення. Захотіли трейдери викинути з розрахункової формули ціни українських заводів, які значно нижче вартості завезених нафтопродуктів – будь ласка. З 1 травня уряд змінив формулу, що і призвело до зростання цін на 3-5 %».

Щойно почали рости ціни на світовому ринку нафти, як урядовці вже встигли затвердити новий ціновий коридор, забувши про той факт, що дороге паливо починає надходити до нашої держави лише через кілька тижнів і про те, що в Україні існує запас дешевого палива. Через таку непрофесійність виграють лише трейдери палива, а програють прості українці. Відтак, ми купуємо бензин старих поставок, але за новими «зубатими» цінами. І це так уряд захищає споживачів? Здається чиновникам до цього взагалі діла немає. Певно, нашим можновладцям завжди вистачає коштів, аби заправити свою дорогу автівку. А те, що українці копійки збирають, щоб дістатися до роботи, то вже для урядовців факт другорядний. Так само, як і байдуже їм, що чергове підвищення ціни на бензин відразу спровокує ріст споживчих цін.

Юрій Бойко вважає, що уряд Тимошенко не вперше провалює ситуацію на ринку нафтопродуктів. Влітку минулого року ціни на бензин і дизпаливо в роздріб досягнули рекордних рівнів і перевищили 7 грн. за літр. «Сьогодні ціна нафти удвічі нижча, а внутрішні ціни вже штурмують оцінку в 7 гривень. Позицію уряду щодо регулювання ринку, на жаль, визначають непрофесіоналізм і небажання втручатися в ситуацію. З такими підходами, ціни на нафтопродукти найближчим часомперевищать 10 грн. за літр», - підкреслив політик. Для того аби стабілізувати ситуацію на ринку нафтопродуктів Юрій Бойко пропонує насамперед негайно посилити професійний діалог з учасниками ринку. «Ми розуміємо, що у нинішнього уряду немає професіоналів з ринку нафтопродуктів, як і по багатьох інших галузях. Тому склад експертно-аналітичної групи неадекватний, і саме через це страждають інтереси держави. Цей склад необхідно переглянути. Ми як Опозиційний уряд, готові делегувати до складу експертно-аналітичної групи компетентних фахівців, які зможуть на цифрах і фактах відстоювати інтереси країни в дискусії із нафтотрейдерами», – заявив опозиційний міністр.

До того ж, Юрій Бойко зазначив і про необхідність державної підтримки вітчизняних виробників нафтопродуктів і нарощування видобутку нафти усередині країн, для того аби стабілізувати ситуацію на ринку. «Нам необхідно повернутися в ситуацію 2003-2004 років, коли потреби ринку на 90% задовольнялися вітчизняним виробником, – підкреслив він. – Це кращий амортизатор, який здатний захистити Україну від різких коливань на зовнішніх ринках». Крім того, опозиційний міністр палива і енергетики закликав коаліцію терміново розглянути у другому читанні законопроект про відміну митних ставок при імпорті обладнання для модернізації нафтопереробних заводів.

А поки такий «недалекий» уряд при владі, доводиться тільки спостерігати за його дилетанством і за його новими експериментами-випробуваннями над нами.

Олена Славута

Категорія: Новини України | Переглядів: 509 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |