Friday, 17.05.2024, 05:45

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  June 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » June » 9 » Бюджетна політика БЮТ - провальна?
Бюджетна політика БЮТ - провальна?
17:35

Над українським бюджетом вже давно нависла хмара у формі «нуля». Та експерти переконують, що буде ще гірше. У червні-липні Кабміну доведеться шукати гроші буквально на все. А альтернативи, що їх пропонують урядовці – збільшити податковий тиск, як бачимо результатів не дають. Намагаються урядовці економити навіть на соціальних виплатах, їх розширення цьогоріч просто заморозили, а це прямо суперечить закону України «Про державний бюджет 2009» згідно якого, доходи українців мали б зростати, а не навпаки, як є сьогодні. 

У травні цього року Юлія Тимошенко вкотре запевняла українців, що криза відходить, а бюджети всіх рівнів перевиконані. Так держказна за 5 місяців, нібито, поповнилася майже на 80 мільярдів гривень, або на 104,6% планових показників січня - травня 2009 року. І такі цифри Тимошенко оприлюднює незважаючи на стрімке падіння ВВП, яке до слова Кабмін ретельно приховує подалі від очей українців. Крім того, існує велика вірогідність, що перевиконання плану досягається за рахунок корекції самого плану. Порівняно з квітнем, доходи загального і спеціального фондів зменшилися майже на мільярд гривень, а порівняно з травнем 2008 року показники аналогічного місяця 2009 року і зовсім виглядають песимістично. Зокрема, доходи загального фонду впали більш ніж на 30%. Очевидно, що такі «нереальні» цифри від Тимошенко – лишень окозамилювання для виборців. Адже реальна картина в країні доводить протилежне: об'єм державних інвестицій цього року істотно скоротився, уряд вже витратив ряд джерел доходів, надходження від яких планувалися пізніше, розрахунки з зарубіжними кредиторами здійснюються, здебільшого, за рахунок позик у Нацбанку та Ощадбанку.

Всі потуги уряду змінити ситуацію лишень погіршують її. Залишається тільки здогадуватися, у якої це країни світу наші владці перейняли такий досвід боротьби з фінансовою кризою? Адже всі антикризові заходи уряду Тимошенко суперечать не тільки закону, а й здоровому глузду. Дефіцит бюджету продовжує стрімко рости. Щоб заповнити дірки держказни урядовці зініціювали та провели через парламент підвищення ставок акцизного збору на паливно-мастильні матеріали, кузови і готові автомобілі, пиво, алкогольні напої і тютюнові вироби, а також ставок податку з власників транспортних засобів.

         Та збільшення податкового тиску ще жодну країну з кризи не витягнуло. Вочевидь коли владці зрозуміли, що казна стрімко спустошується, «щоб не впасти обличчям в грязюку» кинулися позичати гроші. Останнім часом в уряді стало «модно» брати кредити у МВФ, щоб покрити дефіцит бюджету. Тільки от віддавати ці мільйонні міжнародні позики, вочевидь, доведеться ще й нашим онукам. Адже, якщо урядовці найближчим часом не змінять бюджетну політику, або не зроблять послугу українцям і не самоусунуться від влади, Україна ризикує зникнути як держава. А дякувати за таку непрофесійність ми, певно, ще роками будемо Юлії Тимошенко, Віктору Ющенко та всім помаранчевим приплічникам.

 

Олена Славута


Категорія: Новини України | Переглядів: 524 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |