Friday, 17.05.2024, 04:15

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  May 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » May » 27 » Спочатку пропхнемо ліси, а потім – Україну!
Спочатку пропхнемо ліси, а потім – Україну!
10:35
З огляду на те, як окремим депутатам муляють гектари державних природних угідь, можна припустити, що за похід до лісу невдовзі доведеться платити «дяді».

Спочатку, про передісторію. На минулому пленарному засіданні 29 сесії Волинської обласної ради, депутати заблокували рішення про передачу близько 200 тисяч гектарів лісу в оренду приватним власникам терміном на 25 років. Річ у тім, що до депутата від фракції ПР Петра Проня надійшло звернення від однієї з обласних екологічних організацій з проханням не допустити такої розв’язки. Як зазначив депутат: «Я хочу щоб мої онуки мали змогу вільно ходити до лісу». Основним лобістом оренди лісів був голова постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального використання природних ресурсів Олег Кіндер. Свою позицію він мотивував тим, якщо ліс матиме господаря, то мисливство буде регульованим. Водночас ні для кого не секрет, що мисливство, на сьогодні – недешеве хобі. Тому не виключено, що за такого розвитку подій відстріл тварин стане ще більш неконтрольованим. Заплатив – убивай. Внаслідок цього і ще ряду зауважень рішення стосовно передачі в оренду цих об’єктів прийняте не було.

Але як показало друге пленарне засідання обласної ради, ця тема знову ніби між іншим випливла у порядку денному. Депутати-регіонали, які були ініціаторами його блокування поцікавились у Анатолія Грицюка, чому виникла така ситуація. Рішення, яке не пройшло, знову ставлять на голосування. На що Анатолій Грицюк побіжно відповів, що Олег Кіндер спільно із комісією внесли зміни і доопрацювали це питання до прийнятного стану. Питання поставили на голосування і воно знову не пройшло.

Водночас, виникають питання і до самого Олега Кіндера. Він є начальником і контролером в одній особі. Петро Пронь поцікавився чи правомірною є така ситуація? Чи може одна особа очолювати екологічну інспекцію і водночас бути начальником комісії з питань екології. Адже, це дає великі можливості для зловживань, себе ж за руку ніхто не зловить. На що Олег Кіндер відповів, що таке співпадіння дає йому можливість професійніше підходити до ситуації. Питання тільки в якій частині? Адже, брати гроші не велике діло, а коли заходить питання про утилізацію отрутохімікатів на території області, то пан Кіндер фальцетить про відсутність коштів і т.д. Відзначимо, що Олег Кіндер, як представник БЮТ, був буквально протиснутий на цю посаду, адже це відбувалось без узгодження із головою ОДА і без попередніх консультацій з цього приводу. Тобто для Миколи Романюка - це був дійсно «кіндер-сюрприз». Яку мету переслідувала така утаємниченість, стає поволі зрозумілим.

За такого керівництва, на сьогодні, питання передачі в оренду водних об’єктів є хаотичним і неврегульованим. Невідомо, у чиїй вони власності, скільки об’єктів передано, яким чином платять орендну плату і в яких розмірах. Одним словом, можна косити наліво скільки душа забажає. До речі, виникають питання і по сплаті податків за дані об’єкти. Чітко не вказано чи оренда надається фізичній особі (у такому випадку платиться одноразовий річний податок) чи приватному підприємцю, а це вже зовсім інша податкова схема. Це означає, що великі суми можуть проходити повз обласний бюджет. Через подібні недосконалості виникають конфлікти між орендарем і місцевими мешканцями, яким подекуди забороняють купатися у водоймі мотивуючи приватною власністю.
Прихильниками таких орендних рішень є також Борис Загрева, заступник голови обласної ради, спільно із своєю командою. Показовим у цьому твердженні була кулуарна післясесійна розмова, де він впевнено сказав, що рішення із орендою мисливських угідь вони все одно «пропхнуть» на наступній сесії. Відтак, якщо депутати сказали ні, то це не є останнім словом. "Пропхнуть" угіддя, а потім дивись і країну "пропхали."

Лариса Кузнєцова

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 562 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |