Friday, 17.05.2024, 08:11

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  May 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Пошук
Статистика

Total online: 2
Guests: 2
Users: 0
Головна » 2009 » May » 5 » Економіка шукає тіні
Економіка шукає тіні
10:45
Літо на порозі і українська економіка поволі йде у тінь. Загалом, рівень української тіньової економіки 2008 року у порівнянні з попереднім зріс більш, ніж на 2%. Перехід економіки у тінь пов'язаний насамперед із фінансовою кризою та небажанням Верховної Ради ухвалити необхідні закони для оптимізації податкового навантаження.

Нещодавно уряд знову збільшив єдиний податок на 108 гривень, Ті, хто сьогодні сплачують 200 грн., повинен доплатити до Пенсійного фонду ще 108 грн. Зрозуміло, що в таких умовах підприємці будуть прангнути вижити будь-якою ціною. Навіть жертвуючи працівниками.

На сесії міської ради 29 квітня був представлений звіт по бюджету за І квартал 2009. Варто зазначити, що найбільшою була заборгованість саме з податку на доходи фізичних осіб – 3215,8 тисяч гривень. Директор департаменту фінансів та бюджету Луцької міської ради Лілія Єлова відзначила, що у звязку із цим у бюджеті міста утворився значний дефіцит. Богдан Шиба наголосив, що при створенні документа ніхто і припустити не міг такої ситуації. Це ще раз говорить про недалекоглядність чиновників. За що ж отримують гроші штатні економісти, якщо не прорахували такий варіант подій.

На сьогодні більшість крупних підприємств, що працюють в області та місті масово звільняють працівників. Хтозна, може люди і далі працюють щоправда вже за платню в конвертах, а може й справді поставлені перед обиччям безробіття. Як би там не було, міському бюджету у кожному разі нічого не світить. Але як сказав Богдан Павлович: «Постанови уряду не обговорюються, а виконуються». Тому через абсурдність таких кроків підприємці починають обходити закон усіма доступними способами. В той час, як усі країни зменшували податки, оскільки розуміли, що люди все-одно шукатимуть шляхи виходу за рахунок зменшення цих податків, уряд Тимошенко діє у зворотньому напрямку. Чим керується премєр у своїх рішеннях – загадка.

Те, що відбувається сьогодні - це вже, панове, не тінізація економіки, а повна її відсутність. Це навіть не колапс. Він був восени-взимку. Сьогодні відбуваються ще ті інерційні процеси, на які вистачає енергії. На даний час економіка перебуває у стані замерзання. Далі буде поступова руйнація внаслідок владної бездіяльності, поступове зникнення багатьох підприємств.

Хоча ні, діяльність влади все ж помітна, зокрема у збільшенні податкового тиску на і без того пошарпаних бізнесменів і гучні заяви луцького мера на зразок того, що будемо проводити детінізацію, натравимо податкову тощо. Конкретних кроків вирішення проблеми ні уряд, ні міський очільник не пропонують, адже процес тінізації відбувається не від хорошого життя.

До речі, мотивує підвищення податку уряд тим тим, що потрібно створити нові робочі місця....

Як то кажуть «no comment».
Цікавим є інше, якщо у мінфіну є такі точні дані про кількість тіньових грошей, то чому до цього часу їх не вивели на світло. Може починати потрібно з того, хто проводить такі великі суми в тінь. І це однозначно не «дядя Вася із місцевого ринку». І Тимошенко і Ющенко вели на тему лібералізації доходів довгі передвиборні розмови, а вийшов з цього всього великий «пшик!»

Ольга Руда


Категорія: Волинські новини | Переглядів: 566 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |