Friday, 17.05.2024, 04:56

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  October 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » October » 12 » Віктор Янукович: "Влада має бути партнером у відносинах з бізнесом"
Віктор Янукович: "Влада має бути партнером у відносинах з бізнесом"
13:55
    Я добре розумію, що мрія кожного з нас - це розбудова сильної країни, яку будуть поважати у всьому світі. Ми з вами добре знаємо, що поважають тільки сильних. Тому я врахував у своєму виступі те, що ми з вами зустрічаємось, м‘яко кажучи, в непрості часи.
І я також добре розумію, що добігає кінця час цієї влади, яка п‘ять років працювала в країні. Оцінку їй ми будемо давати дуже скоро, на наступних президентських виборах.

Я також вважаю, що ці часи, ці п‘ять років будуть предметом обговорення політологів, експертів. Коли я зустрічаюсь дуже часто в різних регіонах країни з людьми, то вони кажуть, що, безумовно, це така сторінка в житті всієї нашої держави, яку порівнюють з Руїною. Руїною, яка почалася в 2005 році і закінчується вже в наступному, 2010 році.

ХХІ сторіччя, на жаль, розпочалося для нас тим, що економіку країни, яка була на підйомі ще в 2004 році, почали шматувати, ламати, і цей негативний процес набув сьогодні дуже великої руйнівної інерції, яку можна цілком порівняти із спробою руйнації української державності. Я про це також сьогодні скажу.

Будувати сильну країну, коли владу не підтримує суспільство, практично неможливо.

Тому з огляду на це можна сказати тільки одне: не відбулася та бездарна помаранчева команда, яка зупинила динамічний, поступальний розвиток країни. І коли вони кажуть про те, що у них все гаразд, то заперечувати важко, тому що, дійсно, вони для себе побудували свою невеличку, власну країну, в якій все гаразд, і вони в ній живуть. Вони і їх невеличке оточення.

Я добре розумію, що ми маємо пройти дуже непростий шлях, щоб країна мала можливість одужати. Чітке усвідомлення всієї глибини проблем нинішньої України в мене, як у людини, котра на практиці багато чого робила своїми власними руками, своїм розумом, в мене є. До таких само людей я зараховую, до речі, більшість громадян нашої країни, які звикли розраховувати у своєму житті тільки на власні сили.

І, безумовно, до них належите й ви, ті, хто своєю роботою щодня створює фундамент економічної потужності держави. Ті, хто створює і утримує робочі місця для наших громадян.

Ви - ті, хто сплачує податки, і фактично за рахунок цього утримується влада. А чим же відповідає вам влада? По суті, вона веде боротьбу з підприємцями, намагається перекласти на їхні плечі всі свої прорахунки: розвал бюджету, пенсійної системи, банкрутство “Нафтогазу” тощо.

Тому відносини нинішньої влади і підприємців - це відносини між диктатором та військовополоненими. Я для себе зробив саме таке визначення. Але диктатурою не можна полегшити життя нікому, а підприємцям - тим паче.

За рахунок бізнесу влада сьогодні намагається утримати також свої катастрофічно падаючі рейтинги. Демократично це, чи ні? Безумовно, це недемократично. Це неринково. Більше того, це - злочинно. І така позиція - це позиція тимчасових виконавців у владі.

Сьогодні економіка України знаходиться в глибокій кризі. Я не буду багато про це казати, але декілька прикладів наведу.

Валовий внутрішній продукт впав на 18%. Такого в історії незалежної України ще ніколи не було. Інфляція в цьому році перевищує 15%. Ви також знаєте про те, що в минулому році вона була біля 25%. Гривня знецінилася на 45%, інвестиції впали більш ніж на 43%.

Росте тіньова економіка, підприємства закриваються чи переходять на неповний робочий день, люди втрачають доходи і роботу.

Ті підприємці, які розвивали свій бізнес і залучали кредити в іноземній валюті ще до кризи, зараз вимушені у два рази переплачувати за цими позиками. Тому що політика країни в цьому напрямку практично некерована і непередбачувана.

Пригадаємо, що обіцяла “та, яка працює”, в своїй передвиборній програмі “Український прорив” у 2007 році: ухвалення нового Податкового кодексу, ліквідація ПДВ, максимальне спрощення входу і виходу з бізнесу...

Що з обіцяного зроблено? Податковий кодекс не прийнятий, ПДВ залишився. Підприємці кажуть, що процедура реєстрації та ліквідації підприємств, як і раніше, залишається дорогою та тривалою.

Щоб зареєструвати підприємство, потрібно витратити в середньому 27 днів, а щоб ліквідувати - понад два роки.

Уряд остаточно зруйнував партнерські відносини з підприємцями і, по суті, оголосив війну бізнесу. Війну, в якій є, мабуть, тільки одне правило - відсутність будь-яких правил з боку уряду.

Чотири регіони України, які були завжди донорами України, також знаходяться в складній ситуації. А до кінця року експерти прогнозують недоотримання дохідної частини бюджету біля 40 млрд. гривень. Йде суцільний популізм, авантюра на авантюрі, реальний сектор економіки тільки падає, тому що в нього не вкладаються кошти, немає ніякого відновлення.

Ситуація в країні дійсно жахлива, і такий сумний висновок підтверджує доповідь голови Рахункової палати України з трибуни Верховної Ради, яку ми всі слухали. В інші часи ця доповідь вже була б на столі керівництва правоохоронних органів, які б вивчали ситуацію, і повинні були б приймати дуже серйозні рішення.

У той же час від підприємців вимагають сплачувати податки на прибуток та інші збори далеко наперед. У такий спосіб вже зібрано понад 11 млрд. грн. Це неприпустимо в нормальних країнах. Тобто, прибутку ще немає і незрозуміло, чи він взагалі буде, а податки вже треба платити. Що це за державна політика така?

По суті, в Україні формується практика порушення законодавства України, і в першу чергу - самою державою і вищими посадовими особами країни.
Сьогодні за вимивання оборотних коштів шляхом невідшкодування ПДВ або за затримку такого відшкодування держава не несе перед платниками податків ніякої відповідальності.

За нинішнього уряду існування спрощеної системи оподаткування знаходиться під загрозою. На початку цього року уряд заборонив “спрощенцям” бути платниками ПДВ. Тоді нам разом з вами вдалося відстояти це право. Адже міг позбутися роботи цілий сектор підприємців. І це якраз той сектор, що реально займається більш-менш серйозним бізнесом і дає країні робочі місця.

Були спроби підвищити єдиний податок на початку лютого цього року, коли уряд виступив з ініціативою збільшити максимальну ставку єдиного податку з 200 до 500 гривень.

І знову саме завдяки послідовним спільним діям опозиції і підприємців ця ініціатива не пройшла.

У грудні минулого року Кабмін скандальним законопроектом про місцеві податки і збори запропонував підвищити в десятки разів ринковий збір.

Ухвалення такого закону за місяць спустошило б усі ринки країни. Завдяки знову ж таки нашим спільним зусиллям ми відстояли свої позиції, і в травні цього року законопроект був відхилений.

Підприємців позбавили права на автоматичне продовження оренди комунального і державного майна, примусили брати участь в аукціонах. А це - додаткові витрати.

Підприємці, як і раніше, скаржаться на необґрунтовані перевірки і свавілля з боку різноманітних контролюючих органів. Малий бізнес без перебільшення знищується як клас, адже його втрати від такої „політики” величезні.
Підприємства закриваються, або йдуть в „тінь”.
Що, на мій погляд, повинна робити держава, як вона повинна будувати партнерські стосунки та відносини з бізнесом.

Я вважаю, що їх треба будувати на принципах та стандартах, які затверджені в Європейському Союзі. Ми багато років займаємось адаптацією українського законодавства до європейського. І зараз це питання теж на часі. Треба дуже системно, принципово підійти до затвердження низки законів. І я пропоную, щоб ми разом з вами їх підготували, і вже зараз почали займатись їх прийняттям у Верховній Раді. Наприклад, закон про малий бізнес.

Я розумію: найважливіше для підприємця - стабільність, надійність і передбачуваність державної політики.

Я хотів би, щоб влада стала партнером у відносинах з бізнесом. І я це зроблю.

Передбачувана податкова система важлива для всіх підприємств, але ми також розуміємо специфіку малого бізнесу. Адже малий бізнес – найбільш уразливий. Я це чую кожного дня, коли перебуваю в регіонах.

На період кризи необхідно ввести мораторій на будь-які зміни спрощеної системи оподаткування. І відповідний законопроект № 4549 вже внесений до Верховної Ради депутатами нашої фракції.

Я забезпечу зменшення податкового тиску на бізнес. Ту політику, яку ми з цією метою запроваджували, ми її будемо продовжувати. Це передбачає як зниження податкових ставок, так й інші заходи з полегшення адміністрування податків.

Депутати від нашої фракції разом із тими конструктивно мислячими представниками інших політичних сил у парламенті, яких ми зараз намагаємося згуртувати, обов‘язково будемо розглядати законопроект № 4578, який знижує ставку податку на прибуток до 20% на період кризи. Це, наголошую, треба зробити обов‘язково.

Необхідно також зближувати податковий і бухгалтерський облік, що дозволить підприємствам економити на веденні одного обліку замість двох.

Ми рухатимемося шляхом спрощення податкової системи. Тому переконаний, що на законодавчому рівні необхідно спростити порядок та скоротити терміни відшкодування ПДВ, і в першу чергу - для експортерів. Це запропоновано нами в законопроекті № 4576.

Найголовніше - ми забезпечимо дієвий, відкритий і постійний діалог держави з платниками податків. Ми не допустимо протистояння між платниками податків та контролюючими органами і обов‘язково створимо всі умови для відродження кредитування.

Необхідна зважена політика державного боргу. Її принцип відомий - запозичення повинні використовуватися виключно на інвестиції, але не на “проїдання”, як це, на жаль, робиться зараз.

Це - принципові речі, що відрізняють мою позицію від моїх і наших з вами опонентів.

Ми розуміємо всю важливість відновлення конструктивних відносин між урядом, Національним банком і Президентом.
Ми багато часу чекали цього від них і, на жаль, не дочекалися. Це повинна бути принципова позиція не тільки моя особиста, але й громадян України, які всі ці 5 років відчували на собі дії цієї влади.

Вважаю за необхідне ввести фінансову відповідальність податківця, митника або іншого посадовця за дії або бездіяльність, що призвели до негативних для підприємця наслідків.

Ми спростимо процедури реєстрації і ліквідації підприємств.

Ми спростимо і здешевимо отримання дозволів на будівництво.

Ми прискоримо процедуру реєстрації власності. Реєстрація прав власності при покупці землі та будівель не повинна тривати більше, ніж 5 днів.

Ми здешевимо міжнародну торгівлю. Необхідно скоротити час та вартість проходження процедур експорту та імпорту товарів відповідно до міжнародної Конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур.

Ми добре розуміємо, що та „лавочка”, яку зараз відкрила влада, прикриваючись програмою „Контрабанда – стоп”, практично зупинила розвиток бізнесу в країні. Ви подивіться, що робиться на кордонах, що робиться на митницях, на ліцензійних складах. Практично зупинено рух товарів. І зараз тільки через суди ці товари чи обладнання виштовхуються на наші підприємства. Що це за робота?

Я вважаю, що необхідно забезпечити достатній рівень підтримки малих і середніх підприємств в сільському господарстві.

Перспективним напрямом сьогодні є туристичний бізнес.

Сьогодні Україна, маючи вдвічі більший рекреаційний ресурс, ніж Угорщина, приймає втричі менше туристів.

Напередодні Євро-2012 ми повинні зробити все, щоб гості нашої країни хотіли ще не раз повернутися до України.

Весь рекреаційний бізнес на 10 років повинен бути звільнений від податків, і це моя особиста точка зору.

Відродивши партнерські відносини між державою і бізнесом, ми спільними зусиллями закладемо основу для зростання економіки та добробуту наших громадян.


Категорія: Позиція партії | Переглядів: 527 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |