Friday, 17.05.2024, 05:45

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  October 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » October » 1 » В Америці плакати легше
В Америці плакати легше
11:53
«Я стояла і плакала на одній із авеню. До мене підходили люди і стривожено запитували. Хто вас образив, можливо ваш чоловік. Ви тільки скажіть і він вже за хвилину опиниться за гратами». Це уривок з історії моєї знайомої. Вона протягом року проживала в Америці і була учасником цього діалогу. Так, в Америці плакати легше. За тамтешніми законами чоловік, який вчинив фізичне чи сексуальне насилля над власною дружиною сидітиме у в’язниці, навіть, якщо дружина не зверталася до поліції, а свідками інциденту стали, наприклад, сусіди. При цьому частина майна, незалежно від початкового права власності теж відходить скривдженій стороні. У випадку коли є діти, ця частка зростає, до того ж на кривдника накладається чималий штраф. В Україні жінки взагалі не захищені законодавством від сімейних форс-мажорів. Хто сильніший, той і правий, хто має у власності житло, той диктує свої закони. Як показують статистичні дані, найчастіше у цій ролі опиняються жінки. Вони терплять, бо на їхніх руках залишаються діти і часто чоловік маніпулює тим, що може виставити усіх на вулицю. Це не історії мелодрам, а цілком реальні факти нашого повсякдення. newslive.com.ua

До громадської приймальні Партії регіонів звернулася жінка, яка опинилася в аналогічній ситуації. Чоловік вигнав Наталю Ячник з двома дітьми, хлопчики 4-ох і 7-ми років, з помешкання. Закон безсилий, бо квартира у власності чоловіка. Він неодноразово піднімав на дружину руку в присутності дітей, пив, а згодом, знайшов собі іншу жінку і місця для колишньої вже не було. Вже місяць дружина поневіряється по притулках. Вона каже, що термін перебування там добігає кінця 7 листопада. Відтак, троє людей опиняються на вулиці. Жінка зверталася до дільничного, щоб хоча б речі допоміг забрати з чоловікової хати, та той лише сміється, сторону пані Наталії в селі не підтримують, оскільки чоловікова родина свого часу була шанованою сім’єю вчителів. Навіть секретар у сільраді вважає, що має право вказувати їй на місце, бо вона для них ніхто.

Доля до пані Наталії у період заміжжя не була прихильною. Свекруха, чоловік і його старший брат, що пішов з родини і має другу групу по інвалідності, вона та двійко дітей проживали в одній хаті у с Маяки. Жінка працює вчителькою хімії у Гіркій Полонці і Коршеві. Відправляє дітей у садок та школу і поспішає на уроки, ввечері все у зворотньому порядку, до того ж ще потрібно встигнути на маршрутку до Луцька. Тут в антикризовому центрі для жінок вона вже протягом трьох місяців живе з дітьми.  Більше ніхто їй не допомагає. Тому встигати скрізь дуже важко. Вона терпіла, що буде далі не знає. Жінка з втомленими очима сподівається, що Бог не залишить її з у скруті.

Тим часом державні керманичі прагнуть міняти конституцію, міняти закони, міняти так, як потрібно на даний момент для них особисто, а доля тисяч таких жінок залишається песимістично-незмінною, оскільки ті закони, які стосуються їхнього захисту ніхто розглядати не береться.

В Америці плакати легше, що не кажіть…   
 
Світлана Задорожна

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 862 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |