Friday, 17.05.2024, 05:10

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  October 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » October » 22 » Українське село треба якнайшвидше рятувати
Українське село треба якнайшвидше рятувати
12:05
Віктор Слаута, народний депутат України, міністр АПК Опозиційного уряду

Безсистемна й популістська економічна політика нинішнього уряду спричинила системну кризу в агропромисловому секторі, з якою потрібно буде боротися вже новій владі.

У 2009 році фінансове забезпечення державних сільськогосподарських підприємств значно погіршилося. Нерідкісним явищем стали затримки бюджетного фінансування й тотальна недосяжність дешевих кредитних ресурсів.

На цьому фоні зафіксовано стрімке зростання цін на пально-мастильні матеріали та ресурси, які використовують селяни. Протягом останніх двох років електроенергія для них подорожчала майже на 60%, газ - на 300%, дизельне паливо - на 60%, бензин - наполовину, добрива - у середньому на 80%, а запчастини - майже вдвічі. Прибутковий податок для селян збільшився на 60%.

У той же час, ціни на сільгосппродукцію практично не піднялися, а на зерно, соняшник, а також ряд інших основних культур навіть знизилися. Ще нещодавно прибуткове виробництво соняшника стало збитковим.

Державні дотації для сільгоспвиробників за останній рік скоротилися у 28 разів, а в бюджеті 2010 року вони взагалі не передбачені.

Залишивши селян один на один зі своїми проблемами, держава ще й збільшує тиск на них: останнім часом сільгосппідприємства позапланово постійно перевіряють контролюючі органи: санітарні служби, пожежні, служби карантину, хлібної та ветеринарної інспекції.

У таких умовах працювати стає практично неможливо - багато господарств самоліквідовуються: з 1 січня по 1 липня 2009 зникли більше 500 сільгосппідприємств.

Тож що говорити, якщо зараз зникають цілі галузі - цукрова (за два роки більше 50 цукрових заводів припинили роботу), «на ладан» дихають тваринницька, виноробна і харчова галузі. Практично зупинене виробництво вітчизняних мінеральних добрив, у катастрофічному стані знаходиться сільгоспмашинобудування.

Всього за два роки з держави, яка могла сама себе забезпечити продуктами харчування, ми перетворилися на країну з дефіцитом цукру близько 600 тисяч тонн, а м'яса - 500 тисяч тонн.

При нинішній владі не варто очікувати покращення й у наступному році. Витрати розвитку сільського господарства у загальному фонді бюджету на 2010 рік склали лише 318 млн. гривень - у 20 разів менше, ніж було в 2008 році. З бюджету виключили 14 найважливіших програм розвитку АПК. Незважаючи на всі красномовні заяви Тимошенко про розвиток кооперації, з бюджету виключили фінансування навіть цієї програми. Де ж тепер візьмуть молоко горезвісні "молоковози від Тимошенко"? Така ж ситуація утворилася з програмою розвитку галузі тваринництва, адже до 2015 року грошей на неї також не передбачено.

Сільгоспвиробники сподіваються, що після президентських виборів галузеву політику буде проводити нова команда, що радикально змінить ситуацію в АПК.

Партія регіонів напрацювала цілий ряд першочергових заходів, які після втілення якомога швидше їх в життя, дозволять уже до середини 2010 року змінити негативні тенденції в роботі сільськогосподарських виробників.

Для Партії регіонів пріоритетними тактичними заходами в АПК є:

- забезпечити першочергове надання коротких кредитів з низькими процентними ставками сільгоспвиробникам, підприємствам переробної та харчової промисловості під цільові програми;

- надати короткі і довготривалі кредити для відновлення матеріально-технічної бази тваринницької, рослинницької й виноградарської галузей;

- ввести державне замовлення на стратегічні види продукції сільського господарства через ф'ючерсні, форвардні й спотові закупівлі Аграрного фонду;

- впровадити зрозумілий єдиний податок для сільгоспвиробників;

- тимчасова заборонити фіскальним органам і різноплановим інспекціям перевіряти фермерські господарства і сільгосппідприємства;

- впровадити механізм страхування ризиків сільгоспвиробників - відповідний законопроект №5063 Партії регіонів уже зареєстрований у парламенті;

- надати сільгосппідприємствам і фермерським господарствам пільгову категорію споживачів електроенергії. Встановити пільгову ціну на газ і електроенергію для хлібопекарської, цукрової та хімічної галузей;

- відновити бюджетні програми підтримки вітчизняного машинобудування: 30%-ва компенсація вартості складної техніки та створення механізму фінансового лізингу розробки новітніх видів техніки;

- створення потужного державного оператора на ринку зерна методом об'єднання Аграрного фонду та ДАК "Хліб України";

- запустити програму компенсації відсоткових банківських ставок по кредитах на підтримку тваринницької галузі, починаючи з 2010 року.

Для стабілізації цінової ситуації на ринку сільськогосподарської продукції Партія регіонів після приходу до влади буде забезпечувати надходження товарів до споживачів за доступними цінами, впроваджуючи ефективну регуляторну політику. Також буде припинено необґрунтоване засилля імпортної продукції та відпрацьована система захисту вітчизняного товаровиробника. Для цього треба буде переглянути ставки ввізних мит і внести зміни у Закон України "Про митний тариф". Незахищеним верствам населення буде забезпечена адресна допомога для отримання продовольства.

Довгостроковою стратегією Партії регіонів є стимулювання будівництва сучасних високотехнологічних підприємств, а також середніх і дрібних ферм тваринницької галузі. Це потребуватиме вдосконалення діяльності НАК "Украгролізинг" і забезпечення джерел державною підтримкою.

Важливим для регіоналів є врегулювання земельних відносин і раціональне землекористування. З цією метою буде проведено інвентаризацію та розмежування земель, створений електронний загальнодержавний кадастр землі й відповідна земельно-інформаційна база даних для проведення моніторингу земельних ресурсів і докладного обстеження ґрунтів.

На посаді президента країни Віктор Янукович відновить практику компенсації по будівництву сільських соціальних об'єктів. Пріоритетним для держави стане вирішення проблем сільської молоді - дошкільної, шкільної та вузівської освіти, культурного і спортивного розвитку.

З огляду на актуальність цих проблем, перше, що буде зроблено - у Держбюджет-2010 внесуть компенсаційну програму розвитку сільської соціальної інфраструктури з відшкодуванням 70% вартості об'єкта.

Всі ці заходи будуть невід'ємною частиною програми, яку Віктор Янукович пропонує для стабілізації ситуації та подальшого розвитку агропромислового сектора економіки України.

Категорія: Аналітика | Переглядів: 656 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |