Friday, 17.05.2024, 04:15

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  October 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » October » 8 » Сільський ФАП – нічого, крім зеленки!
Сільський ФАП – нічого, крім зеленки!
10:58
Приводом написання цього матеріалу стала заява Анатолія Грицюка, голови обласної ради, на прес-конференції провладної політичної сили. Цитуємо: "У селищах за державний кошт збудують ФАПи і лікарські амбулаторії за канадською технологією, забезпечені необхідним обладнанням і комунікаціями. Програма включає три кроки: ремонт існуючих ФАПів, будівництво нових та наповнення пунктів обладнанням. Матеріальна сторона цього питання уже опрацьвана" - зазначив Анатолій Грицюк. Далі хочеться поговорити, саме про цю "опрацьовану" матеріальну сторону. 
 Три місяці тому з бюджету було виділено близько 10 мільярдів гривень на закупівлю обладнання для ФАПів. Час пройшов, але жодного облаштованого фельдшерсько-акушерського пункту на Волині, наприклад, не спостерігається. Знову риторичне запитання, куди поділися гроші чи, точніше, куди вони щезають, напевно, процес зникнення у кишені «розподільників» ще триває. Відомо, що щороку гроші, начебто, виділяють, але ж суттєвих змін у медичних закладах немає. Ми як купуємо ліки самі, потрапляючи у лікарню. Так і купуємо. Єдина різниця полягає в тому, що ті ліки аж ніяк не дешевшають, а навпаки дорожчають. Не варто забувати про те, що з людини, яка просто приходить на огляд до терапевта, чи, як зараз прийнято називати, сімейного лікаря, просять залишити добровільно-примусовий внесок для того державного медичного закладу, в який вона звернулася. Не кажучи вже, про те, що відбувається поза межами офіційних виплат пацієнтами. Отож, краще робити все можливе, аби тільки не хворіти, бо за всі медичні послуги та медикамент доведеться платити самому. Якщо таку ситуацію спостерігаємо в обласному центрі, то можна тільки уявити, що відбувається у районних центрах чи у найвіддаленішому «глухому» селі, де, за словами мешканців, у ФАПі можна знайти тільки «зеленку».

Втім, зневірених людей представники Блоку Юлії Тимошенко завзято годують обіцянками, мовляв, грошей вистачить  і для сільських глибинок, - буде і на їхній вулиці свято! Анатолій Грицюк на пару з Євгеном Кирильчуком  під час БЮТ-івської прес-конференції з піною біля рота запевняли, що обладнають сільські населені пункти ФАПАми і лікарськими амбулаторіями, ще й за канадською технологією! Напевно, за канадською, тому що, фінансувати вітчизняних вчених та розробників грошей вже не вистачило.

Що ж – час покаже яким чином від владних обіцянок відродиться життя у сільських ФАПах. Можливо, це станеться після виборів? Але, здається, кредо будь-якого порядного і дбайливого керманича країни має тути таким: "Дбай про свій народ уже сьогодні!".

 

Катерина Кітен


Категорія: Волинські новини | Переглядів: 574 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |