Friday, 17.05.2024, 05:45

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  October 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » October » 22 » Пасажири маршруток обіцяють позбавити Шибу «ДОСТОЇНСТВА»
Пасажири маршруток обіцяють позбавити Шибу «ДОСТОЇНСТВА»
18:54
Ненависть до влади – це те, що сьогодні об’єднує більшість лучан. Особливо ріднить їх ситуація, що склалася на підприємстві електротранспорту. Одні - страйкарі, котрі ненавидять мерію та обласну адміністрацію, бо місцеві чиновники ігнорують їхній відчайдушний крок. Інші – мешканці міста, що залишилися без маршрутів №15 та №9 і відносно дешевих - тролейбусів, проте розуміють горе мітингуючих, і у всьому теж звинувачують владу.

Ось уже четвертий місяць поспіль працівники Луцького підприємства електротранспорту працюють задарма. Точніше сказати, працювали. На даний момент транспортники оголосили безстроковий страйк, в якому перебувають уже більше тижня. Контролери, водії тролейбусів та державних маршрутних таксі відмовляються виходити на маршрути, доки місцева влада нарешті не видасть їм заробітну плату. Щоправда, адекватної реакції міського очільника Богдана Шиби на те, що відбувається досі немає.

Замість того, щоб нарешті задовольнити законні вимоги страйкарів, місцева влада кинулася звинувачувати їх у всіх смертних гріхах. Так, нинішній директор підприємства Костянтин Патракеєв звинуватив своїх працівників у прогулах та ще й погрожував застосувати дисциплінарні стягнення.

Люди від такої бездіяльності влади відверто шоковані. Мер міста навіть не збирається нічого пояснювати. Під час однієї з щовівторкових оперативних нарад на запитання журналістів, коли ж закінчиться страйк працівників Луцького ДЕПО, він відповів лаконічно та байдуже: «Спитайте у тролейбусників». Хіба так має коментувати міський голова проблеми свого міста?

У результаті, крім обіцянок, страйкарі не отримали жодної копійки. У замкненому колі коштів та владців - люди десь загубилися. Про це яскраво свідчить останній приїзд прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Коли журналісти розповіли їй про проблеми луцьких транспортників очільниця Кабміну аж ніяк ними не перейнялася, сказала тільки: «Ми кошти за проїзд пільговиків перераховуємо вчасно». Тим самим Юлія Володимирівна переклала всю вину на місцеву владу, і добряче підставила свого екс-колегу по партійним справам.

Нехай би Шиба спробував сам у години пік дістатися до свого робочого місця маршруткою: люди одне на одному, причому серед них тепер чимало пенсіонерів, які, як правило, не оплачують проїзд, тим самим дратуючи водіїв. Останні відмовляються рушати з місця, якщо не отримують суму еквівалентну кількості пасажирів, які зайшли на зупинці, це, в свою чергу, гарантує спізнення людей на роботу. Якщо нарешті пощастить і ти зранку таки втиснешся у задні двері маршрутки і передаси гроші за проїзд – не факт, що решту тобі повернуть, і потім, коли ти просиш цю решту у знервованого водія – він відповідає так, що настрій на весь день безнадійно зіпсований. У кінці робочого дня, коли люди вже втомленими повертаються додому, ситуація з проїздом у маршрутці ще гірша. А чому протягом чотирьох місяців градоначальник Богдан Шиба не зміг знайти для підприємства кошти? - залишається лише здогадуватися. Також невідомо, яким буде наступний крок страйкуючих.

Доки чиновники вигадують відмазки, страждають люди: працівники підприємства не отримують грошей, а лучани залишилися без таких потрібних їм маршрутів. Директор Луцького підприємства електротранспорту Костянтин Патракеєв вважає, що один із варіантів вирішення проблеми - підвищити вартість проїзду в тролейбусах до однієї гривні. Крім того, можливо, що крім цін на проїзд тролейбусами, зросте ціна проїзду маршрутними таксі – до двох гривень.

Нам вдалося порозмовляти з одним із працівників Луцького ДЕПО, який виявив бажання залишитися анонімним співрозмовником :

- Скільки часу ви працюєте водієм тролейбуса?

- Уже більше 15 років.

- Вам подобається Ваша робота?

- Звісно, подобається, але ж не можна майже півроку працювати за «спасибі».

- Скажіть, всі водії одноголосно вирішили не виходити на роботу доки вам не виплатять зарплатні чи був хтось проти?

- Фактично всі, хоча були й такі, що переживали за те, що у зв’язку зі страйком начальство нам всім помститься. Можливо не одразу, але з часом точно. Добре, що більшості таки вдалося їх переконати зважитися на цей крок.

- Наскільки Ви особисто впевнені, що страйк спрацює на вашу користь?

- Хто його знає?! Хіба можна тепер вірити сьогоднішній владі? В мене таке враження, що наш мер всерйоз нас не сприймає, а навпаки насміхається з наших проблем, проте в будь-якому випадку, я на роботу не вийду, доки не отримаю чесно зароблених грошей! Інакше як я маю годувати сім’ю? А в мене жінка, двоє дітей, батьки пенсіонери, яким теж зараз важко!

- Що ви надалі збираєтеся робити? Якими будуть наступні кроки страйкарів?

- Поживемо – побачите самі!

P.S.

Буквально сьогодні зранку від одного з роздратованих пасажирів, який в позі букви «Зю» їхав, і, очевидно, вже спізнювався на роботу, почув вигук, від якого реготом вибухнула вся маршрутка: «Я ще трохи зачекаю, але якщо Шиба найближчим часом не виплатить зарплату тролейбусникам, то ввірвуся в міську раду, знайду його і … позбавлю Богдана Павловича чоловічого «достоїнства».

Степан Вархайт

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 602 | Додав: volynregion | Рейтинг: 4.5/2 |