Friday, 17.05.2024, 07:38

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  October 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » October » 20 » Олена Лукаш: «Вибори президента – мають керуватися законом, а не забаганками політичних технологів»
Олена Лукаш: «Вибори президента – мають керуватися законом, а не забаганками політичних технологів»
11:42
Народний депутат України, заступник Голови Партії регіонів Олена Лукаш розповідає про законодавчі нововведення, що стосуються виборів президента:

- Закон «Про вибори Президента України», що діяв на останніх виборах, далеко не ідеальний. Розробляючи зміни до нього, ми прагнули зробити його раціональнішим, аби уникнути щонайменшої можливості фальсифікації. Зміни в законі - результат компромісу, досягнутого між політичними силами, спільна мета яких - перебороти вето Президента. Ми розуміємо, що, як і будь-який закон, він не ідеальний, але багато недоліківвдалося хоча б мінімізувати.

- У чому суть нововведень?

- Основна ідеологія нового закону - хай переможе кандидат, а не технології. Кожний голос повинен бути захищений. Кожне незаконне рішення - оскаржено. Технологічні виверти, які застосують виборчі штаби, не повинні вплинути на результат виборів. Законодавство вимагало модернізації. Наприклад, ми ліквідували норму, згідно з якою первинне формування даних Реєстру виборців повинне було відповідати даним 2006 року. Уявляєте в 2010 році використовуються дані про громадян 2006 року! Це, крім нас, не хвилювало нікого й не вважалося фальсифікацією. Останнім часом усе перевернулося з ніг на голову: дані про виборців 2006 року в 2010 році - це добре, а право прийти на ділянку з паспортом і подати скаргу, щоб одержати бюлетень, - фальсифікація.

Коротко про закон: ми скоротили строк проведення кампанії, скасували передплатні аркуші, відкріпні талони, тендерні процедури. Збільшено розмір застави для кандидатів. Прописано процедури уточнення даних про виборців. Позитивним є - відповідність судових процедур, що захищають голос кожного й результати виборів в цілому, з уже діючими нормами адміністративного судочинства. Уточнено процедуру встановлення результатів виборів і офіційного їхнього оголошення. За таку технологію зриву виборів, як відмова членів комісії працювати або підписувати протокол без жодних причин, тепер передбачена кримінальна відповідальність.

Ми встановили кримінальну відповідальність для громадян, які голосують двома й більше бюлетенями, якої раніше, як не дивно, не було.

- Багато хто переймається, що не зможе проголосувати у зв’язку з скасуванням відкріпних талонів. Навіщо це зроблено?

- Скасування відкріпних талонів, на перший погляд, обмежує права деяких громадян голосувати за місце перебуванням, але, з іншого боку, значно зменшує ймовірність фальсифікацій. Щоб максимально забезпечити можливість громадянам обирати, є інший спосіб. Виборець, знаючи, що в січні, під час виборів, він буде не вдома, а може вже сьогодні звернутися в органи ведення Державного реєстру виборців, вказати місце свого майбутнього перебування й отримати можливість проголосувати. Обов'язково скористайтеся цим правом. Крім того, громадяни, які не можуть пересуватися, матимуть можливість проголосувати вдома, ніхто не забирав у них цього права, а навпаки стверджують ті «коментатори», які, швидше всього, навіть не читали закон. Для того, щоб скористатися своїм законним правом, потрібно не пізніше, як за 12 годин до початку голосування звернутися з письмовою заявою в дільничну виборчу комісію із проханням забезпечити право на голосування вдома.

- Досвід попередніх виборів показав, що багато з людей не змогли проголосувати через те, що їх або взагалі не було в списках виборців, або їхні персональні дані не збігалися з паспортними. Що буде на цей раз?

- Так, існує реальна небезпека для багатьох громадян виявитися за межами реєстру, не потрапити в списки й втратити можливость проголосувати. Влада не змогла створити діючий механізм обліку виборців. Загалом на південному сході з 2007 року кількість виборців зменшилася на 572 624 чоловік. Ці дані не остаточні. Боюся, перед голосуванням виявиться, що до реєстру не включені будинки, квартири, та й вулиці. Реєстр вимагає уточнення.

- Який вихід?

- Забезпечити суспільний, політичний і особистий контроль за повнотою й актуальністю реєстру. Політичним контролем ми займемося вже на цьому тижні, отримавши базу даних реєстру в ЦВК. Але найефективнішим буде особистий контроль. Нам всім потрібно знайти час і перевірити дані про себе в списках, причому перевірити заздалегідь й в органах ведення реєстру, і на дільниці. На владу сподіватися не треба. Також серед інших заходів - норма нового закону, що допускає можливість внесення виборця в список у день голосування, але не пізніше, ніж за годину до закриття виборчих дільниць.

- Що з’явилося нового в роботі виборчих комісій?

- Рішення комісії приймаються більшістю голосів від кількості присутніх. Протоколи в день голосування повинні підписати всі члени комісії, у випадку розбіжностей - викласти письмово свою особисту думку. Не підписання протоколу не матиме правових наслідків. Скорочено строки оскарження рішення виборчкомів у суді, що прискорює процес підрахунку голосів і оголошення результатів.

Правоохоронні органи зможуть втручатися в процес роботи комісії тільки у випадку порушення кримінальної справи й тільки за умови пред'явлення постанови про його порушення. «Довільні» втручання силовиків, які вуже стали звичними, тепер будуть протизаконними.

- А як можна протидіяти ситуації, коли «голосують» люди, що виїхали з країни, або «мертві душі»?

- Законодавством передбачена кримінальна відповідальність за видачу бюлетеня по чужому паспорту, а також видачу двох-трьох бюлетенів в одні руки. Але в країні, де не працюють закони в цілому, окремі норми Кримінального кодексу теж не працюють. Для того, щоб порушення не мали вирішального впливу на кінцевий результат, необхідна висока явка виборців, відповідальна робота членів комісій, активізація спостерігачів. Потрібна консолідація прихильників переходу до професійної, відповідальної влади й економічно обґрунтованої політики з соціальним напрямком.

- Все ж таки, де гарантії, що не буде знову розіграний третій тур?

- Це одне з найскладніших запитань. Як не допустити втручання політизованої, корумпованої судової системи у виборчий процес? Ми розробляємо систему захисту результату виборів, але найголовніше те, що ми налаштовані і на переконливу, безперечну перемогу. Тоді вже жодні суди не зможуть перешкодити виконанню волі народу.

Розмовляла Марія Тищенко

Категорія: Позиція партії | Переглядів: 1 | Додав: volynregion | Рейтинг:

Категорія: Позиція партії | Переглядів: 627 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |