Sunday, 05.05.2024, 00:41

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  October 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » October » 2 » Микола Азаров: «Підвищення зарплат і пенсій у кризу не вб'є економіку, а, навпаки, пожвавить її»
Микола Азаров: «Підвищення зарплат і пенсій у кризу не вб'є економіку, а, навпаки, пожвавить її»
12:21

Народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів, міністр фінансів в Опозиційному уряді Микола Азаров відповів на питання «Комсомольської правди». 

«НАЙКРАЩИЙ ФІНАНСОВИЙ ПЛАН - РЕАЛІСТИЧНИЙ»

- Микола Янович, Партія регіонів не має наміру підтримувати той варіант урядового проекту бюджету, який  був спрямований у вересні  в  Раду. Віктор Янукович нещодавно  заявив, що він побудований на нереалістичних прогнозах бюджетного дефіциту (3,97 відсотки), інфляції (9,7 відсотка), доходів... А які показники відповідають дійсності, на вашу думку?

- Дійсність така, що бюджет поточного, 2009 року по доходах не буде виконаний на 40 мільярдів гривень. Уряд же в порівнянні з таким фактичним результатом 2009 року пропонує збільшити доходи на 65 мільярдів гривень, тобто на 42 відсотка. Навіть не вдаючись у складні розрахунки, користуючись тільки здоровим глуздом, можна сказати, що такого збільшення доходів не буде, всі 65 мільярдів складуть дефіцит бюджету, тобто він буде близько 10 відсотків.

Здоровий глузд говорить, що неможливо збільшити надходження доходів у країні, де половина машинобудування зупинено, більш ніж удвічі скоротилося будівництво, більше третини потужностей нафтохімії й транспорту простоює.

Уже зараз значна частина коштів, що надходять у бюджет, позичена - платників податків змушують платити наперед. Але якщо врахувати  запропонований  на 2010 рік податковий тиск на підприємства, то вийде фантастична сума - у бюджет хочуть зібрати до 60 відсотків коштів платників податків. Такого не дозволяли собі навіть найбільш благополучні країни у найсприятливіші  часи! А в нашій дійсності це буде означати, що зупиниться вся економіка взагалі. Виходить, люди не знають, як вижити, тому що зарплати й пенсії не підвищують, підприємства не знають, як працювати, тому що розкручується інфляція й падіння курсу гривні, що сьогодні вже становить 83 відсотка. У країни зникло найголовніше  - упевненість у завтрашньому дні.

- Які ще недоліки  Ви бачите у запропонованому на розгляд  бюджетному документі ?

- Так немає ж документа! По-латински documentum - це доказ, свідоцтво. Тобто щось, засноване на дійсних фактах. А нам пропонують розрахунки, засновані на прогнозах, зроблених , ну, просто на казковому  оптимізмі, м'яко кажучи. Ці прогнози нереалістичні, нездійсненні.

Згідно з проектом бюджету державний борг наприкінці 2010 року складе 348,8 мільярда гривень, а якщо з державними гарантіями - 483 мільярда. Це означає, що кожен  громадянин України буде винен 7, 5-10,5 тисячі гривень. Наші фахівці порахували, що вже й цього року із зовнішніх джерел Україна займала гроші  зі швидкістю 500 доларів у секунду. Хтось із громадян помітив цей бурхливий грошовий потік?

- Добре, діри в урядовому варіанті бюджету існують. Втім, ще жодного разу, наскільки я пам'ятаю, бюджет на майбутній рік не схвалювали одноголосно. Питання в тому, чи можна з врахуванням економічної кризи, спаду виробництва, росту інфляції запропонувати кращий бюджет?

- Кращий бюджет - це реалістичний бюджет. І тільки такий потрібно під час кризи пропонувати. Тому що бюджет - це головний інструмент виходу із кризи. Тільки бюджетом уряд може регулювати пожвавлення й розвиток економіки. Тільки реалістичним бюджетом влада може переконати підприємців, виробників, що вони можуть стабільно планувати свою роботу, правильно розраховувати свої витрати й ціну на свій товар або послуги. А зараз ви запитали: а якою  буде реальна інфляція в наступному році? А яким буде курс гривні? Немає відповіді від уряду - виходить, підприємства або будуть зупинятися, не знаючи, що закласти у витрати, або у свої ціни «накрутять із запасом» і інфляцію, і обвал гривні.

«МИ ЗА УРЯД РОЗРАХУВАЛИ  ДОХІДНУ БАЗУ Й ВИДАТКИ»

- Чи розробила Партія регіонів, тіньовий Кабінет Міністрів свій власний варіант бюджету на майбутній рік? У чому основні  відмінності між ним і варіантом уряду?

- У нас досить фахівців з різних галузях, і вони можуть створити найбільш правильний для кризової ситуації бюджет. Адже головне - його виконати. А для цього є умова - на місце нинішнього уряду повинні прийти професіонали.

Відмінність у том, що ми пропонуємо суспільству діаметрально протилежний  підхід до проектування дуже складного, вважайте, доленосного бюджету на 2010 рік. Насамперед треба закласти справедливий соціальний захист людей: підвищити зарплати, пенсії, стипендії, соціальну допомогу. Ресурси на це є...

- Кажуть, що це вб'є економіку в кризу - платити-то нема  з чого...

- Підвищення зарплат і пенсій у кризу не вб'є економіку, а, навпаки, пожвавить неї. У людей з'являться гроші, підвищиться попит - і попит стане двигуном виробництва, орієнтованого на внутрішній ринок. І це лише один з аспектів. Потрібно вкласти в бюджет масштабні інфраструктурні проекти, вкладати у відновлення й модернізацію житлово-комунального господарства, розвиток медицини, утворення, індустрії відпочинку й туризму. І на це ресурси в країні є, вони вже за рік обернуться додатковими доходами. Ну, і врізати до мінімуму адміністративні витрати держави.

До речі, у поданому нами законопроекті ми навіть за уряд виконали розрахунки необхідної дохідної бази і видатків. У свою чергу підвищення пенсій і зарплат створить додатковий платоспроможний попит на продукцію вітчизняних підприємств, поповнить бюджет надходженнями прибуткового податку. Розумієте, у проблемі підвищення соціальних стандартів як у фокусі зійшлися фактори економічні, соціальні й моральні, якщо хочете. Тому ми так твердо відстоюємо свою позицію.

- І все-таки, припустимо, в уряді  інше бачення підходу до пожвавлення економіки. Влада  розраховує на ріст експорту а вже потім має намір розвивати соціальну сферу. Чому потрібно блокувати парламент, а не спробувати домогтися компромісу із владою? Адже в підсумку не вдається прийняти ні опозиційний, ні урядовий варіанти бюджету. А що ж буде із країною?

- Уряд відмовляється подивитися на проблему з єдиної правильної точки зору: як людям вижити на доходи, які менші прожиткового мінімуму? Це фізично неможливо. А зараз людям пропонується, незважаючи на ріст цін і тарифів, незважаючи на знецінювання гривні, 16 місяців виживати на такі гроші - тому що прожитковий мінімум наприкінці 2010 року запланований такий же, яким був фактично в червні нинішнього року. Нагадаю, що прожитковий мінімум - це фактично розмір єдиного доходу для мільйонів найбільш знедолених людей: пенсіонерів, інвалідів, дітей-сиріт. Їм кажуть : протримаєтеся 16 місяців як-небудь. Нібито країну із кризи збираються виводити без громадян.

Ми вимагаємо припинити цю політику й негайно підвищити зарплати й пенсії. Гроші на це є.

«РЕГІОНАМ ГРОШІ ДАЛИ ПРОСТО ПОТРИМАТИ В РУКАХ»

- Одним з ноу-хау запропонованого бюджету уряд уважає надання великої фінансової самостійності регіонам країни, місцевим бюджетам. В 2004 році Віктор Янукович, висуваючи свою кандидатуру в президенти, говорив про те  ж - про фінансову самостійність регіонів... Чи вважаєте ви закладений у бюджеті механізм досконалим? Чим він відрізняється від аналогічної ідеї, що пропонувалася ПР?

- У нас були не тільки ідея, але й дії. Ми частку місцевих бюджетів у зведеному бюджеті країни довели до 54 відсотків. Раніше вона ніколи не перевищувала 40 відсотків. І головне те, що наші бюджети виконувалися, причому в автоматичному режимі, на основі бюджетного розпису. Всі бюджети від сільського до центрального точно знали, скільки, коли й на що одержать грошей. Тому могли оперативно працювати, була впевненість у завтрашньому дні. А уряд розширив місцеві бюджети до кількості 11 тисяч. Але як їх фінансувати?

Розпорядженням пропонується передати їм частину  функцій і повноважень, які до цього здійснювала  держава. Наприклад, фінансування професійно-технічної  освіти. Але, скажіть, буде місцевий бюджет утримувати училище,яке готовить працівників  для інших областей, районів? Навіщо це йому? Тобто уряд просто  звалює на місцеві влади створені  ним  проблеми і відповідальність за те, що проблеми збільшаться.

Другий хід - забрати частину доходів з районних і обласних бюджетів і передати їх нижче. А що із цього вийде? Наприклад, є в обласному центрі опіковий центр. Йому фінансування не буде вистачати. Але й у селі, куди передали гроші, потерпілому теж  не допоможуть... Насправді селяни повинні зрозуміти, що гроші їм дають тільки «потримати»: якщо сільрада хоче, щоб його жителів лікували в районній, обласній лікарні, туди потрібно буде перерахувати  отримані гроші. А якщо їх розбазарити, лікувати просто н ебуде  кому.

- Ви можете оцінити ймовірність того, що Партія регіонів все-таки проголосує за запропонований урядом проект бюджету? Які доробки в такому випадку будуть потрібні в обов'язковому порядку?

- Необхідна кардинальна зміна  бюджету на тих принципах, які я назвав.

- Чи може неприйняття бюджету на 2010 рік привести до зриву президентських виборів?

- Ні. На такі випадки існує спеціальний фонд державного бюджету й прецедент фінансування не передбаченого бюджетом третього туру виборів в 2004 році.

 http://www.kp.ua/ newslive.com.ua


Категорія: Позиція партії | Переглядів: 952 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |