Friday, 17.05.2024, 06:10

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  October 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » October » 16 » Янукович: В Україні величезні проблеми з освітою
Янукович: В Україні величезні проблеми з освітою
17:46
Під час брифінгу, лідер Партії регіонів В. Янукович охарактеризував основні проблеми молоді в Україні

Він, зокрема, зазначив:

- Проблема, яку я окреслив і яка дуже рельєфно проявилася у дзвінках, листах і зверненнях громадян - це проблема молоді.

Величезна кількість дзвінків стосувалася проблем освіти. Один із висновків, який я зробив - жоден вуз України не увійшов до 500 кращих вищих навчальних закладів світу. Спитаєте, чому? Відповідь на це проста. Це не тому, що в нас нація гірша чи інтелект у неї нижчий. Україна і сьогодні, так би мовити, експортує освічених, розумних людей у розвинені країни світу. Але я вважаю, що треба добиватися того, щоб кращі вузи були і в Україні. Хай спочатку їх буде лише 3-5, але надалі їх кількість зростатиме. І тоді змагання між ними буде, що також сприятиме підвищенню якості освіти, що там надаватиметься. Я в цьому впевнений, бо українці - це високоінтелектуальна нація.

Хотів би наголосити: треба повертати славу нашій науці, освіті шляхом їх цільового фінансування, а не виділення коштів за залишковим принципом, як це робиться зараз. Не буде освіти - не буде країни.

Треба зробити так, щоб професія викладача і вченого були престижними. Тут необхідні відповідні зміни у нашому законодавстві. Наприклад, треба якнайшвидше змінювати статус вчителя, і особливо того, який працює на селі. Його слід зробити дійсно вмотивованим.

Я добре розумію: для досягнення цього необхідно, щоб запрацювала економіка. Але не тільки економіка - треба й ті кошти, що є в нашій країні, правильно розподіляти. Я вважаю, що треба набагато скоротити кошти, що сьогодні йдуть на владні структури, і віддати ці гроші на науку і освіту.

Дуже багато скарг стосуються зовнішнього незалежного тестування. Зокрема, виникають питання щодо якості тестових завдань з історії, географії, української мови тощо. Якщо така проблема виникла, то її треба вирішувати, і не треба робити вигляд, що її нема.

Про це говорять і батьки, про це кажуть сьогодні і самі вчителі. Тому ми пропонуємо скасувати систему обов'язкового зовнішнього тестування і доповнити тестову систему внутрішніми іспитами у вузах, що забезпечить якісний відбір кращих студентів.

Треба, щоб вчитель мав можливість подивитись, як його учень проходить іспити, адже це його праця, це його життя. А ми забезпечимо вузи так, щоб вони у питаннях прийому студентів на навчання працювали абсолютно автономно.

Після закінчення вузів освічена молодь, як правило, шукає роботу і не знаходить. І тому велика частина молодих людей, здобувши освіту, виїжджає за кордон. Причина тут одна: на рідній землі знайти роботу за фахом практично неможливо.

Проблема безробіття серед молоді загострилася саме зараз, під час кризи. Тому молоді - випускникам шкіл, ПТУ, вузів дуже складно знайти перше робоче місце. Для вирішення цієї проблеми я розробив законопроект, що передбачає компенсацію тим роботодавцям, які надають молоді перше робоче місце. Тобто тут також повинна бути гідна мотивація.

Ще одна серйозна проблема: молоді сім'ї внаслідок низького рівня життя, відсутності житла не хочуть заводити дітей. Як результат - в Україні дуже погана демографічна ситуація. Я б навіть сказав, що вона є катастрофічною. Показник смертності помітно перевищує показник народжуваності. Тільки минулого року населення країни зменшилося на 244 тисячі, а за 9 місяців цього року - ще на 130 тисяч. З мапи України фактично зникли 125 міст, сіл і селищ.

Безумовно, для підвищення народжуваності теж треба створювати значно кращі умови, ніж це є зараз. Один із механізмів - це підвищення виплат при народженні дитини, виплати на дітей до досягнення ними повноліття. Ми першими зробили цей крок в Україні, і я вважаю, що ми цю справу і продовжуватимемо, будемо нарощувати обсяги фінансування.

Але виплата допомоги при народженні дитини - це тільки одна з необхідних складових у цій політиці. Потрібні загальне підвищення рівня життя громадян, стабільність економічної ситуації, ефективні програми забезпечення молодих сімей доступним житлом і, звичайно, впевненість у завтрашньому дні.

Категорія: Новини України | Переглядів: 534 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |