Friday, 17.05.2024, 08:55

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  October 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » October » 9 » 9 жовтня - Всесвітній день пошти
9 жовтня - Всесвітній день пошти
18:17
У найближчу п'ятницю буде відзначатися Всесвітній день пошти. Історія цього свята почалася  9 жовтня в день створення в 1874 році Всесвітнього поштового союзу (ВПС). Однак, незважаючи на більш ніж вікову історію, проблеми в сучасної пошти тільки накопичуються.
Основною проблемою є катастрофічна нестача кадрів. Наприклад, у відділенні замість потрібних у штаті 7 листонош, працює всього 3. Чи реально їм виконати такий робіт обсяг роботи, та ще й якісно? Незважаючи на тісне співробітництво із Центром Зайнятості населення, до повноцінного наповнення штату ще дуже далеко.  І відповідь на питання  -  чим же така неприваблива робота листоноші, лежить на поверхні. Рівень  заробітної плати не витримує ніякої критики. Хоча вона й підвищувалася за останнім часом тричі (разом з підвищенням мінімальної зарплати по країні), торік   її середній рівень становив 728 грн., у нинішньому - 992 грн., але це збільшення через інфляцію зовсім невідчутна. До того ж зарплата в листонош зросла лише до 790 грн., - через те, що за існуючими нормативами виходить, що вони працюють із неповним навантаженням. Справа в тому, що обсяги розраховуються з вихідних поштових відправлень. Але ж листоноші обробляють вхідну кореспонденцію, що зовсім не враховується. А, як правило, населення одержує пошти набагато більше, ніж відправляє. І виходить, що більша частина роботи листонош залишається неоціненою й неоплачуваною.

Не варто забувати, що через практично зруйновану інфраструктуру поштових скриньок, працівникам пошти для доставки кореспонденції адресатові доводиться долати масу перешкод у вигляді кодових замків на під'їздах, непрацюючих ліфтів у багатоповерхових будинках. У зв'язку з тим, що листоноша крім своєї основної роботи, зобов'язаний розносити пенсію населенню, він часто стає об'єктом нападу. А листоноші це найчастіше  жінки, то страшно уявити, у якій вони небезпеці, а з ними й державні кошти, які вони розносять населенню. На наші питання люб'язно погодилася відповісти робітниця поштової відділення Ратнівського району Волинської області.

- Скажіть, як довго ви працюєте на пошті?

- Уже майже 30 років. Прийшла ще зовсім молодою, відразу після школи й залишилася на все життя.

 - Що змінилося у Вашій непростій роботі за такий чималий термін ?

- Так у тім то й річ, що майже нічого не змінилося в умовах праці.  Працюємо як і раніше, цілий день на ногах. Ми звикли вже, а от новеньким важко, тому й не хоче ніхто йти до нас працювати.  Молодь до нас не затягнеш, усі рвуться в місто. Залишаються ті, хто вже на пенсії або кому недалеко до неї.

 Раніше робота листоноші була престижною. У кожному будинку чекали з нетерпінням, новини ти завжди знав найпершим. А зараз телебачення, Інтернет. Так що говорити, світ змінюється.

 - Які можете назвати  особливості роботи листоноші сьогодні?

 - Особливість одна – тяжка праця. У будь-яку погоду потрібно виходити, незважаючи на холод, спеку, дощі. Адже люди чекають листів, газет і пенсійних коштів. І важливо приносити їх вчасно. А буває так, що дороги занесе або собаки бродячі зустрінуться, а йти треба. Або посилка важка трапиться.

  - Чи задовольняє Вас рівень заробітної платні?

 - На життя вистачає, але, звичайно, хотілося б більше. У мене своє господарство, так що продукти я майже не купую. Діти допомагають, чим можуть. Але якщо жити на одну зарплату - неможливо. Нарахування у нас мінімальні, так ще й вважають, що працюємо ми неповний робочий день. Так що виходить зовсім мало. 

-            Яких змін очікуєте? Що хотілося б змінити в умовах праці?

-            Дуже хотілося б, аби виділили на пошту хоча б якийсь транспорт. Тоді ми встигали б більше, втомлювались менше. Поштарі могли б рознести пенсію за день усім. І не поставало б проблем з тяжкими бандеролями. Ще, звичайно, хотілося б підвищення заробітної платні. Бо хай там як, а працюємо ми цілий день, обробляємо усю кореспонденцію. Хотілося б допомагати дітям та онукам.

-            Що б Ви побажали колегам у професійне свято?

-            Терпіння та успіхів у роботі. Поштарі – для багатьох самотніх літніх людей єдині, хто до них навідується. Тому бажаю колегам відчувати себе потрібними і корисними людям. А ще отримувати за це достойну грошову оплату.

Однозначно, "Укрпошті" необхідна допомога держави. Для того, аби вберегти галузь від цілковитого вимирання, варто все таки задуматись про покращення умов праці поштарів. А для того, аби залучати молодий кваліфікований персонал – треба переглянути умови нарахування заробітної платні листоношам.


Категорія: Волинські новини | Переглядів: 788 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |