Sunday, 12.05.2024, 22:37

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  April 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » April » 27 » Корупція в системі освіти тепер узаконена?
Корупція в системі освіти тепер узаконена?
09:54
У проекті постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін і доповнень до окремих постанов Кабінету Міністрів України” пропонується дозволити державним навчальним закладам стягувати плату зі студентів за складання іспитів та заліків при ліквідації академічної заборгованості при складанні основної сесії, а також при складанні академічної заборгованості, котра виникла при переведенні студента з одного ВНЗ до іншого. Крім того, дозволено зробити платними надання послуг, які пов’язані з підготовкою до написання дисертацій та інших наукових робіт.

Платними можуть стати також відпрацювання пропущених занять… Це суперечить ст. 53 Конституції України в частині гарантій громадянам безкоштовно здобувати вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі та ст. 42 закону “Про освіту”. До того ж, ці норми були вилучені з діючого порядку надання платних послуг з 14 листопада 1997 року.

У бібліотеках тепер доведеться платити не лише за ксерокопіювання, сканування тощо, а й за переписування матеріалів у електронному варіанті, а також видання підручників, навчальних посібників, методичних матеріалів тощо. суперечить положенням ст. 65 закону “Про вищу освіту”, п. 85 Положення про організацію навчального процесу.

Брати гроші Кабмін дозволив за забезпечення доступу до Інтернету, локальних і корпоративних комп`ютерних мереж, автоматизованих баз даних та пошукових систем, користування корпоративною електронною поштою.

Не можна погодитись з пропозиціями щодо стягування плати за забезпечення студентів форменим одягом, оскільки законодавство не містить норм, зобов’язуючих студентів його придбавати, хоча студенти і так змушені самі купувати собі формений одяг. Цікаво, скільки за такий одяг стягне ВНЗ?

Відшкодувати вишу доведеться і витрати на виготовлення та оформлення атестатів доцента, професора, старшого наукового співробітника, свідоцтва про закінчення аспірантури, докторантури та інших документів про вчені звання, крім тих, що виготовляються за рахунок коштів державного бюджету. Платити доведеться і за виготовлення студентських та учнівських квитків, залікових книжок. Це суперечить нормам статей 64, 65 закону «Про вищу освіту», а також ст. 44 закону «Про освіту», оскільки ці роботи є невід’ємними складовими підготовки наукових та науково-педагогічних працівників вищої кваліфікації.

Суперечливість усіх цих пунктів зрозуміла і без посилань на окремі статті законів. Навчальні заклади і так стягують плату з студентів за усі перелічені тут пункти, тільки поки що цей процес не узаконений. Здати академзаборгованість надзвичайно складно без відповідної суми, а відробки пропущених занять перетворюються у складне психологічне випробування. Можливо, для деяких студентів та викладачів, для яких корупція –явище звичне, прийняття цієї постанови нічого не змінить, а для інших – тих викладачів, котрі ще прагнуть чогось навчити, та тих студентів, яким дійсно потрібні знання, корупція просто стане узаконеною.

Категорія: Новини України | Переглядів: 646 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |