Monday, 13.05.2024, 00:36

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  April 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » April » 24 » Cтуденти луцьких вузів купують дипломи - бардак в освіті!
Cтуденти луцьких вузів купують дипломи - бардак в освіті!
15:59
Їдучи зранку на роботу довелося почути, як студенти, заходячи у маршрутне таксі обмінювалися думками стосовно ціни диплому. Один із гурту безсоромно при людях заявив: «Мені мама долари з Італії прислала. Куплю і не буду навіть мучитися, а ви ходіть по своїх бібліотеках. Я краще погуляю з дівчатами, вип’ю пива”. Інші ж говорили, що у вузі починають збирати на самі пластикові дипломи.

Невже держава не може виділити кілька гривень на видачу цього документу. У нас освіта платна і з кожного студента який платить по надцять тисяч за навчання невже не здається якихось 10-20 гривень? Чи можливо держава і виділяє а ВУЗи незаконно збирають з випускників гроші собі на літній відпочинок? Тоді - це вже вищий рівень корупції. За який потрібно понести покарання.

З тим, що корупція буде існувати доти, доки будуть бажаючі платити за іспит серед студентів. Як тільки самі студенти зрозуміють, що їм потрібні знання, а не папірець з гербовою печаткою, то все поступово налагодиться. Як повинна долучитися держава, щоб викорінити корупцію із навчальних закладів?

Насамперед, збільшити ставку викладача, зменшити навантаження, збільшити кількістьсть викладачів на одиницю студентів. Вжити заходів із чіткої орієнтації предметів навчання та структури освіти на ринок праці (зменшення частки магістрів на користь бакалаврів, посилення технікумів і ПТУ), зробити систему держзамовлення прямо залежною від ринку праці та підписувати жорсткі зобов’язання із майбутніми випускниками про роботу за спеціальністю протягом якогось мінімального періоду (в іншому випадку - повернення коштів, витрачених державою на їх навчання із 20-50% пенею).

Потрібно провести зміну у змісті освіти: вивантаження в шкільну програму предметів типу “валеологія”, “БЖД”, “основи філософії” і т.п. та посилення саме професійної підготовки у перші два роки навчання.

Змінити форми навчання за принципом: обов’язкові (базові) предмети у перші 2 роки навчання та можливість власного вибору студентом сфери спеціалізації в наступні роки. Ось – дієві механізми, які здатні вивести нашу освіту, молодь, та країну на істотно вищий рівень. Але нас за такої влади, яка набиває кишені нічого не зміниться. Їм, як бачимо, вторять працівники ВУЗів.

А де ж бідним студентам взяти гроші? Не говорячи вже про те, що розпочинається сесія: екзамени та заліки і викладачі вкотре прийдуть після літніх канікул загорілі на кримських та закордонних курортах, а батьки студентів, які не мають тут роботи, змушені працювати в рабстві по всьому світу. Бардак у нас, а не освіта!

Андрій Волинський

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 596 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |