Monday, 13.05.2024, 09:22

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  April 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » April » 15 » Як міські владці «реформують» ЖКГ
Як міські владці «реформують» ЖКГ
15:25
Міська влада: погляд з близька


Визначивши собі за ціль допомогти Богдану Павловичу в його «нелегкій» справі організації другої каденції для себе, ми продовжуємо цикл публікацій про роботу міської влади та її керманича. Ми щиро хочемо щоб лучани самі змогли краще розібратися у всіх тонкощах владного процесу в місті, а то їм намагаються нав’язати те, що є далеким від реального стану справ.

Отже, давайте уважно подивимося на те, що робиться в житлово-комунальному господарстві міста і зробимо висновки.

Молоді хлопці з оточення мера ( це як за Черновецьким) швидко зметикували як можна підзаробити на міському бюджеті, не дивлячись на те, що з його наповненням завдяки «професійності» однієї пані, котра свого часу приїздила до Луцька знижувати спеціально підняті перед тим тарифи, виникли суттєві проблеми. Субвенцій з державного бюджету на розвиток територій уряд Тимошенко уже не практикує. Це так до слова.

Тож у березні 2008 року з’являється в Луцьку таке собі приватне підприємство «Дисконт», яке виграє тендер на капітальний ремонт дахів, в основному шатрових. Сприяння з боку міської влади повне. Дахів трішки зробили, але й суму коштів нормальну закрили. Це сподобалося міським чиновникам і вони пішли далі.

У жовтні 2008 року ПП «Дисконт» з’являється вже у прибиранні вулиць міста і для початку забирає 30 відсотків об’єму робіт в ЖКП (переважно центральні вулиці міста). Чиновникам байдуже, що в «підприємства» одна машина і воно не справиться з таким обсягом робіт. Для цього «цікавого» підприємства вводиться одно-, дворазове в тиждень прибирання за окремими розцінками, відмінними від тих, якими користувалися ЖКП міста. Графіки не виконуються, а чиновниками процентуються завищені обсяги виконаних робіт. Та не всі порядні люди хочуть підписувати акти виконаних робіт, вони бачать аферу, тому виникають певні проблеми, але це - ніщо для молодих та бравих хлопців при міськвиконкомі.

В результаті таких новацій санітарний стан міста різко погіршується. Більше того, минулої зими прибирання міста ПП «Дисконт» взагалі не проводилося, усі лучани були свідками просто жахливого стану тротуарів та проїжджої частини міських вулиць.

У березні цього року тендер на прибирання розбивається на три лоти – дороги, тротуари і газони. Чиновники пояснюють, що все готується під механізоване прибирання.

Тендер виграє «Спецкомунтранс», хоча ніякої спеціальної техніки для цього механізованого прибирання це підприємство не має. Далі реєструється уже нове приватне підприємство «Сканія», з яким у березні ж укладаються угоди на прибирання.

А що ж ЖКП? Вони потрібні були лише в березні - частково зараз у квітні (за укладеними угодами) для очистки бічних вулиць міста від піску після зими та міських дворів від сміття перед Великоднем, а далі на цих вулицях теж має «працювати» «Сканія». Це підприємство працювало просто по - стахановськи, за березень вивезли 210 машин сміття по 21 т кожна. Знову виникли проблеми з підписанням актів. Але це не проблема - наглості немає меж.

Водночас міняються розцінки і графіки при виконанні робіт, для ЖКП вони були одні, а для «цікавих» приватних підприємств уже стали іншими.

Так для ЖКП рішенням міськвиконкому були встановлені наступні розцінки: 0,685 грн/м. кв. –дороги, тротуари; 0,411 грн/м.кв.- газони, коефіцієнт - 0,6 до фактичної площі.

Із березня розцінки стали іншими, хоч ніхто не представив рішення та обґрунтування таких розрахунків. Отже, маємо наступні розцінки: 0,08 грн/м.кв. – дороги (з коефіцієнтом 2); 0,049 грн/м.кв – тротуари; 0,015/м.кв. – газони ( з коефіцієнтом 0,6).

Для прикладу, протягом тижня було шестиразове прибирання дороги двірником 1000 м (0,685*1000=685 грн.). стало при «механізованому» по 2 рази на тиждень прибиранні ( 9 разів на місяць) (0,08*1000*9=720, а з коефіцієнтом 2 маємо 1440 грн.

Якщо міська влада під механізованим прибиранням має на увазі ті 2 нещасні списані десь на металобрухт машинки-пилососи, що здіймають куряву в центрі міста, то це вже виглядає просто знущанням над громадою.

Газони прибирають 3 рази або 1, в залежності від вулиці, а двірники це здійснювали 6 разів. Звідси і відповідна якість прибирання.

Отже, на перший погляд, розцінки ніби зменшили, скоригувавши їх коефіцієнтами, але в той же час скоротили кількість прибирання, і робиться воно здебільшого лише на папері.

Ось така виходить хитра арифметика, за якою всі спритні міські владці з оточення міського голови у виграші, а програє лише місто та його мешканці.

У підсумку сьогодні маємо просто катастрофічний стан житлово-комунальних підприємств, їх реорганізували, в результаті багатьох працівників звільнили, а тим, хто працює - не виплачуються зарплати, бюджетні кошти перекачуються на приватні структури, а луцькі вулиці - в суцільній пилюці та смітті. Спробуйте у вітряну погоду пройти міськими вулицями без емоцій. Ото ж!

То чи потрібні такі «реформи» в житлово-комунальному господарстві міста?

Далі буде…

Олександр Іванюк

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 691 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |