Sunday, 12.05.2024, 23:22

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  April 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » April » 15 » Уряд забув про право українців на безплатну медицину
Уряд забув про право українців на безплатну медицину
11:26
Завдяки господарчій діяльності нинішнього уряду постраждали всі без винятку сфери життєдіяльності. Медицина знаходиться просто у катастрофічному стані. По суті, заручниками є і лікарі, і пацієнти. Як одні, так і інші знають закони про безкоштовну медичну допомогу. І якщо пацієнт прагне отримати своє законне право на такий вид соціальних гарантій, то лікарю просто немає чим їх забезпечити, а відтак він автоматично є порушником Конституції. Благодійні фонди у більшості лікарень від благодійності мають лише назву. Оскільки без грошей на даний час можна хіба що поміряти температуру, тиск та здати найпростіші аналізи. Саме так охарактеризував нинішній стан у медицині Федір Кошель начальник управління охорони здоров’я Луцької міськради на нараді із медпрацівниками.

Разом з тим, Юлія Тимошенко і далі наголошує на засіданнях уряду, що все під контролем і ми хоч і повільно але рухаємось у світле майбутнє. Історія добре пам’ятає такі гасла і чим все у підсумку завершилось. З таким ставленням до кризової ситуації, яка склалася у державі, можна очікувати повторення сценарію.

Отже, медицина. У статі 49 Конституції України вказано, що кожен громадянин має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога повинна надаватися безоплатно. Нонсенс. Для того, щоб вилікувати навіть найпростіше захворювання з точки зору сучасної медицини, доведеться викласти понад 100 гривень тільки на обстеження і все це у порядку «обов'язкової» благодійності, яка широко розповсюджена на сьогодні практично в усіх закладах охорони здоров’я.

Прокуратура черговий раз роз’яснила медикам Закон України «Про благодійництво» згідно зі статтею 1, "благодійництво – це добровільна безкорисна пожертва фізичних та юридичних осіб у поданні набувачам матеріальної, фінансової, організаційної та іншої благодійної допомоги; специфічними формами благодійності є меценатство і спонсорство; благодійна діяльність – благодійна безкорислива діяльність благодійних організацій, що не передбачає одержання прибутків від цієї діяльності".

Частиною 6 статті 18 Закону України «Про основи законодавства про охорону здоров’я» визначено, що всі заклади охорони здоров’я мають право використовувати для підвищення якості рівня своєї роботи кошти, добровільно передані підприємствами, установами, організаціями та окремими громадянами. Але у зв’язку з тим, що держава виділяє на медицину сміхотворні суми, благодійність для громадян стає обов’язковим пунктом витрат. Тому в певному сенсі меценатом може назвати себе практично кожен українець.

Підсумовуючи нараду, Федір Кошель зазначив: «Якщо людина поскаржиться, що ви ті кошти вимагали, то будете їх повертати». Очевидним стає одне, якась із сторін - чи то лікар, чи пацієнт у ситуації подібного беззаконня, так чи інакше, будуть постраждалою стороною.



Ольга Руда


Категорія: Волинські новини | Переглядів: 613 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |