Monday, 13.05.2024, 01:48

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  April 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » April » 2 » Україна стрімко котиться до дефолту
Україна стрімко котиться до дефолту
09:34
ВВП України за перші два місяці року скоротився на 25-30%; обсяг експорту, від якого залежить наповнення держбюджету, зменшився на 60%. Про це заявив президент Віктор Ющенко, уточнивши: «Називають ці дані, незважаючи на те, що їх старанно приховують». Маючи на увазі розпорядження уряду про перехід на поквартальний і скорочений режим оприлюднення макроекономічних показників, пише Независимая газета.

Західні експерти зі слів Президента оцінили економічну ситуацію в Україні як катастрофічну і погрожують дефолтом вже в найближчому майбутньому. Газета Financial Times вчора приділила заяві Ющенка особливу увагу, зробивши висновок, що українська влада справляється з кризою найгірше у Європі. Цю думку підтвердив у інтерв'ю Німецькій хвилі директор Європейського центру міжнародної політекономії Фредерік Еріксон: «Україна повинна усвідомити, що вона летить в стіну зі швидкістю 150 км на годину». Експерт прогнозує, що весною ситуація буде погіршуватися, оскільки податкові надходження через кризу зменшаться. Ситуацію може врятувати тільки кредит МВФ, без якого Україну очікує дефолт, вважає він.

Президент Ющенко ще минулого тижня жорстко заявив, що дефолт державі не загрожує. Він прогнозував, що цього тижня до Києва приїде місія МВФ, яка зі скандалом поїхала в середині лютого. Від поновлення переговорів залежить можливість отримання Україною у цьому році трьох траншів затвердженого у листопаді стабілізаційного кредиту на суму понад 16 млрд. дол.

Формально для повернення місії потрібно внесення радикальних змін до держбюджету України, в економічну політику держави. Два тижні тому Верховна Рада задовольнила одну з вимог МВФ, вивівши Нацбанк з підпорядкування уряду. Зокрема, Центральному банку дозволили без узгодження з Кабінетом Міністрів проводити рефінансування комерційних банків.

На вівторок планувалося затвердження у парламенті пакета антикризових законопроектів, на яких наполягає кредитор. Однак депутати проголосували лише за два з п'яти документів. Вони погодилися в півтора рази підвищити ставку акцизного збору на сигарети і алкоголь, щоб забезпечити додаткові надходження до держбюджету, - до 1 млрд. дол. Однак парламентарії не затвердили законопроекти про пенсійну реформу та про збалансування бюджету Нафтогазу України.

Не пройшли парламентського фільтра ще два законопроекти - про держзакупівлі і про скасування нещодавно введеного додаткового 13-відсоткового мита на імпортні товари. Останнє може ускладнити українсько-японські переговори: Юлія Тимошенко минулого тижня в Токіо домовилася про скасування мита. Як повідомили представники українського уряду, натомість японці обіцяли розглянути питання про виділення Україні 5 млрд. дол. кредиту. Втім, цього тижня посольство Японії спростувало інформацію про кредит.

Українські експерти припускають, що згадка української урядової делегацією суми в 5 млрд. дол. потрібна була тільки для того, щоб привернути увагу Росії: саме таку суму українська сторона ще в лютому запросила в кредит у Мінфіну РФ. До останнього моменту соратники прем'єр-міністра України стверджували, що питання буде вирішено 8 квітня, під час візиту Тимошенко до Москви.

У вівторок увечері, після зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президент РФ Дмитро Медведєв відповів українській стороні фактичною відмовою. Говорячи про нещодавно підписану декларацію між Україною та ЄС про модернізацію української газотранспортної системи (ГТС), російський лідер підкреслив: «Якщо в цій ситуації наші українські партнери вважають для себе правильним продовжити цей діалог без участі Росії - ми, звичайно, теж будемо робити для себе певні висновки. І вони, як ви знаєте, були зроблені. Я маю на увазі і перенесення міжурядових консультацій між РФ і Україною, і прийняття інших рішень, про які просять нас українські колеги. А українські колеги нас просять про багато: грошей просять дати, наприклад. Як же можна давати в такій ситуації гроші, якщо ми не можемо домовитися щодо одного з найбільш суттєвих питань? Все це будемо враховувати». Водночас російська сторона заявила про готовність продовжити або почати з нуля консультації про долю української ГТС. Від цього напряму буде залежати вирішення питання про кредит.

Однак уряду Тимошенко в сформованих економічних обставинах кредитні кошти необхідні терміново. Тому єдиним партнером у цьому питанні може бути МВФ. Український прем'єр у вівторок попередила депутатів, що якщо вони в четвер не затвердять антикризові законопроекти, то місія МВФ може не повернутися до Києва ніколи. Представники МВФ підтвердили, що вони не задоволені прийняттям тільки двох з пакету необхідних законопроектів. Однак Партія регіонів мала намір з сьогоднішнього дня заблокувати роботу Верховної Ради.

Категорія: Новини України | Переглядів: 553 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |