Friday, 17.05.2024, 04:38

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  November 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » November » 9 » Життя України без кредитного наркотику
Життя України без кредитного наркотику
12:19
Міжнародний валютний фонд відновить роботу з Україною тільки після призначених на січень 2010 року президентських виборів.Про це заявив директор-розпорядник МВФ Домінінк Стросс-Кан в інтерв'ю Reuters.

"Коли люди йдуть на вибори, рішення можуть відрізнятися від тих, що були прийняті рік тому, коли програма (фінансової допомоги Україні) розроблялася", - сказав він.

"Зараз - особливий період, так що, безумовно, нам треба почекати результату виборів, щоб мати можливість продовжити роботу з урядом", - додав він.

Як відомо, у листопаді 2008 року МВФ схвалив для Києва дворічну програму stand-by на суму близько 16,4 млрд. доларів і за цей період вже видав трьома траншами 10,5 млрд. доларів. У разі виконання владою умов програми Фонд обіцяв виділити країні до кінця 2009 року ще 3,8 млрд. доларів.

Невже "все пропало"? Схоже на те. Доки грім не гряне – реформ країна не дочекається. Прибічники Тимошенко в один голос стверджували, що гроші МФВ – це свіжа кров у вітчизняну економіку. Втім, як показав час, знаходились ті, які робили цій економіці регулярні кровопускання і країна так і не побачила на практиці 10,5 мільярдів доларів, що поповнили національний бюджет. Хоча ні і білборди, і концерти, і сіті лайти вимагають неабияких капіталовкладень, отже гроші для уряду напередодні виборів були аж ніяк не зайвими, щоправда йшли вони не за прямим призначенням, але на це мало хто зважав – народу потрібні видовища і йому їх забезпечували у повній мірі. Хтозна, можливо розпорядники фонду врешті зрозуміли, що кошти йдуть на передвиборчу кампанію Тимошенко, а добробут громадян при цьому залишається поза увагою.

Самовпевненість керівниці уряду зіграла їй не на руку. На сьогоднішній день крок МВФ уже дається взнаки. Адже гроші повинні були прийти в Україну напередодні чергових розрахунків за російський газ. Як розвиватиметься ситуація в подальшому важко спрогнозувати. Не виключено, що можливі перебої у період опалювального сезону, невиплата зарплат працівникам бюджетної сфери тощо. Адже будь-який економіст розповість, що країна протягом останніх років перебувала у режимі підсмоктування, тобто гроші надані валютним фондом йшли не на стабілізацію економіки, а на забезпечення популістських обіцянок Юлії Тимошенко. Рано чи пізно подібна діяльність показала б свої результати. Адже виробництво, яке по суті є рушійною силою будь-якої економіки знаходиться у комі, без нього кредитні вливання виглядають як чергова доза наркотиків. Потреба в них виникатиме щораз більша, а плата буде високою.

До слова, варто зазначити, що на компенсацію різниці в тарифах за тепло не передбачено жодної копійки. Це означає, що ціни на компослуги можуть зрости на 70% Втім, уряд жодним чином не повпливав на дану ситуацію, оскільки гроші на забезпечення подібних цілей не передбачалися. Відтак, призупинення МВФ видачі чергового, четвертого траншу є цілком прогнозованим. Адже економічна ситуація з часу вливання 10,5 мільярдів доларів жодним чином не змінилась.
 
Світлана Задорожна

Категорія: Аналітика | Переглядів: 604 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |