Friday, 17.05.2024, 03:49

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  December 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » December » 5 » Віктор Янукович: «Партія регіонів вимагає збільшити грошове утримання військовослужбовців на 40-60%».
Віктор Янукович: «Партія регіонів вимагає збільшити грошове утримання військовослужбовців на 40-60%».
13:43

- Стан фінансування Української армії викликає, м’яко кажучи, обурення. Скажіть, як так можна ставитися до національної безпеки держави, до Незалежності? – сказав Лідер Партії регіонів. 

  Лідер опозиції зазначив, що у нинішньому році Збройні Сили України недофінансовані, а в бюджет наступного року закладено ще менше грошей. Він зауважив, що з таким фінансуванням країна - у небезпеці, адже „голодний солдат, офіцер, який не має грошового забезпечення, – це не захисник”. 

Віктор Янукович також висловив подяку тим військовослужбовцям, які терплять таке ставлення держави до себе. Втім, як підкреслив Лідер Партії регіонів, велика кількість офіцерів звільняється, бо вони втратили всі надії на те, що в армії щось колись зміниться на краще. Також кандидат у президенти зазначив: „На наступний рік вважаю за необхідне збільшити грошове утримання на 40-60%. Армія – це обличчя держави, це - національна гідність, тому моя програма „Україна для людей” передбачає в тому числі і гідне грошове утримання військовослужбовців, розвиток військово-промислового комплексу”.

Також Лідер Партії регіонів зазначив, що у програмі, з якою він іде на президентські вибори, передбачається вирішення і багатьох інших проблем людей у погонах. Одна з них – це забезпечення безквартирних офіцерів власним житлом.

Слова Віктора Януковича про тяжке становище армії й необхідность якнайшвидших реформ підтримують діючі військовослужбовці й офіцери запасу.

 Віктор П., військовий пенсіонер, м.Луцьк - «Навіть говорити не хочеться про те, до чого довели армію в Україні. Нам у спадщину від радянського союзу дісталася величезна, дуже складна й організована структура. І за роки незалежності, а особливо останні 5 років, вся інфраструктура зруйнована. Влада замість того, щоб модернізувати армію, вирішила все зламати, побудувати нову та стрімголов  бігти вступати в НАТО. А в підсумку вийшло, як у казці про золоту рибку. Залишилися у розбитого корита, з повністю зруйнованою небоєздатною армією, яка практично не фінансується й нікому не потрібна. Це ж не збройні сили ,а цирк якийсь. Як може призовник за рік навчитися управляти танком, або  навчитися управляти літаком, з огляду на, те  загальна кількість польотів становить 4.5 академічні години?  Вони увесь час проводять тільки на тренажерах і в очі не бачили бойову техніку. Так ще є непроста ситуація з контрактниками й срочниками. То є призов, то немає його. Тимошенко обіцяла повністю перейти на контрактне комплектування армії із січня 2008-го, а «гарант конституції» - із січня 2009-го. Ну а далі все пішло по звичній для «помаранчової» влади колії. Спочатку здійснення президентської обіцянки перенесли із зими на осінь 2008-го. Потім - на кінець 2010-го. Через рік Ющенко зізнався, що  «контрактної армії не буде ні через рік, ні через два, ні через три, ні через чотири». А поки вони там нагорі розібратися не можуть, в армії цілковите безладдя, тому що тут потрібна тверда рука, щоб навести дисципліну, а не порожні обіцянки та заяви. І я не вірю, що Тимошенко зможе щось зробити для армії. Тут потрібний чоловік, сильний і розумний, який би справою доводив свої слова.»

Сергій Г., старшина, м.Ківерці - «Набридло вже слухати брехню. Насправді все не так, як розповідають. По телевізору що показують? Приїжджає  начальник в окрему частину. Перед цим на неї трохи виділяють кошти. Газони "пофарбували", техніку вручну викотили, щоб бензин заощадити. Солдати постріляли. Перевіряючий подивився й говорить: «Ой, які молодці, як добре йде бойова підготовка.»  І поїхав задоволений. Але це ж показуха, а не правда. У нас із липня солдатам помитися нема чим. Шматок мила зараз на вагу золота.  Нам просто припинили фінансування на санітарно-гігіенічні засоби для особового складу. Сказали - «Викручуйтеся як можете». А незабаром і годувати вже небуде чим.   Не бачу я взагалі ніякої перспективи. Житла для військових як не було, так і не буде. Офіцерів ніхто не поважає. Я за 15 років служби на контракті заслужив собі "шикарну" зарплату: з усіма надбавками - 1600  грн. У два рази більше, ніж одержують контрактники першого року. Ю.Тимошенко обіцяла, що армія стане професійною, набір контрактників буде збільшений. Вона обіцяла, що середня зарплата контрактника складе 700 доларів, а офіцерів - тисячу. На сьогоднішній день зарплата контрактника в армії становить 878 гривень. Тобто, реальна зарплата в 5-6 разів менше, ніж обіцяв прем'єр-міністр. Так для чого мені тоді так напружуватися, якщо моя праця все одно не буде оцінена? Я вже давно зібрався йти, хоч я і військовий з діда-прадіда, але потім подумав і  вирішив, дотерплю до президентських  виборів. А там стане Янукович президентом і наведе порядок. Він, слава Богу, розуміє, що нам у НАТО робити нема чого й не потрібно воно нам. У нас є своя незалежна армія, що буде служити своєму народу, якщо влада хоч трохи зверне на неї увагу.»

Андрій О., майор, м.Володимир-Волинський -  «Я вам скажу так. Ще пару років такого «грамотного» керівництва як зараз, і у нас просто не буде армії.  Основні сили фінансуються на рівні десь 3,5-4% від необхідного обсягу. Про це всі знають. Я не говорю зараз про розвиток озброєння, військової техніки - там взагалі нуль. Іде повномасштабна спланована акція по знищенню української армії. Ми незабаром навіть на паради не зможемо робочої техніки назбирати. У військах процвітає корупція. Кожний офіцер, прапорщик має певний план, скільки він грошей повинен зібрати щомісяця й передати вищестоящому начальству. Щоб потрапити на прикордонну заставу потрібно дати хабар генералові. Щоб поступити в кадетський корпус або військове училище – знову хабар. Для вступу в прикордонну академію, наприклад, «ціни» починаються від 7 000 $. І всі ці гроші йдуть на збагачення верхівки, всіх цих генералів, яких розплодилася неміряна кількість під час правління «помаранчевих».  Але ж основа будь-якої армії - це її кадровий офіцерський склад. Саме ці люди забезпечують функціональність всієї системи. І що ж ми бачимо зараз? Зарплата капітана збройних сил України зараз приблизно 2400-2500 гривень. Як можна прокормити на ці гроші родину? Адже держава не забезпечує військовослужбовців житлом, і вони змушені самі оплачувати його оренду, про купівлю мова навіть не йдеться. Середня вартість оренди квартири 1200-1500 гривень на місяць. У підсумку залишається близько 1000 гривень на харчування й проживання. Але ж потрібно ще й одягатися,  витрати на дитину й так далі. Це катастрофічно маленька сума. Нагадаю, що мова йде про офіцера, людину, яка повинна охороняти безпеку країни. Як він зможе бути гарним захисником держави, яка просто знущається з нього?  Армія зараз нікому не потрібна. Не існує ніяких програм підтримки ні пенсіонерам, ні діючим офіцерам. Службовці за контрактом змушені просто поневірятися. Отримати місце в гуртожитку для них вважається щастям.   Люди зараз ідуть із армії, причому масово. І йдуть професіонали, які б могли багато чому навчити молоде покоління. Але через відсутність можливості нормальних умов служби, вони змушені шукати себе в цивільному житті. Із труднощами, звичайно, вони знаходять роботу,  якось влаштовуються. Але справа  в тому, що армія втрачає безцінні кадри і дуже знижує свою боєздатність. Але зате коли приїжджає керівництво, зокрема Ющенко або Тимошенко, їм демонструють найкращу техніку, що тільки для таких виставочних цілей і служить. Їм не цікаво побачити справжне положення речей в армії. Вони подивляться на щойно пофарбовані техніку і траву, зададуть питання про службу заздалегідь проінструктованим людям, почують, що все добре й поїдуть із думкою про те, що в армії повний порядок. Втім, наближаються нові вибори. І вже лунають нові обіцянки. Ще більш грандіозні. Ще більш фантастичні. Чого не пообіцяєш заради того, щоб стати вже не прем'єром, а президентом? »

Віктор Янукович зауважив, що чинна влада лише роздає обіцянки і базікає про необхідність підвищення безпеки держави, нічого для цього не роблячи. За його словами, політичні сили, які весь час переконують пересічних громадян у своїй „любові до України”, про „виняткове місце України у світі” разом з тим пальцем не ворухнули задля того, щоб національні Збройні Сили й на практиці були ефективними, мобільними, мали сучасну техніку й озброєння. Словом, щоб вони розвивалися належним чином. 

«Держава повинна дбати про своїх захисників, а не робити з них жебраків», - наголосив Віктор Янукович.

Микола Бондарчук
Категорія: Аналітика | Переглядів: 741 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |