Friday, 17.05.2024, 06:10

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  November 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » November » 3 » Уряд узаконив хабарі?
Уряд узаконив хабарі?
09:47
Нещодавно Кабінет міністрів дозволив використовувати бюджетним установам освітньої, культурної сфери та галузі охорони здоров’я добродійні внески для виплати зарплат співробітникам.

Виконуючий обов’язки міністра фінансів Ігор Уманський зазначив, що можливість використання зазначених коштів на такі потреби з дозволу тих, хто робить такі внески, визначено законодавством.

"Ці гроші можуть бути використані для виконання статутних цілей, у тому числі і для виплати заробітної плати", - сказав Уманський, наголосивши, що, насамперед, це стосується установ освіти, культури і охорони здоров’я.

Виходить, що своїм рішенням уряд одночасно розписався у нездатності повноцінно профінансувати виплату зарплат з бюджету і легалізував побори з громадян у бюджетних установах. Відтепер напівлегальні фінансові потоки, які вправно замасквали назвою – «благодійні внески», будуть направлятися на зарплати бюджетникам.

Нагадаємо, що ідея уряду щодо використання бюджетними установами благодійних внесків для виплати заробітної плати своїм співробітникам далеко не нова. У квітні поточного року уряд уже намагався скеровувати благодійні внески і пожертвування на виплату заробітної плати бюджетникам, але президент України призупинив цю постанову, керуючись Бюджетним кодексом, що чітко визначає джерела змісту держустанов.

Народний депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков, член комітету Верховної Ради з економічної політики, коментуючи дану ініціативу уряду, відзначає: дозвіл направляти благодійні внески на зарплати бюджетникам характеризує серйозність проблем, що стоять перед Кабміном у сфері фінансування виплати заробітної плати з бюджету. "Фактично Кабмін легалізував платні послуги з боку, наприклад, медичних установ. Тепер у лікарнях з'являться обов'язкові благодійні внески - стануть платними ті послуги, що повинні бути безкоштовними згідно з Конституцією",- констатував депутат.

Співробітник Обласної клінічної лікарні м.Луцька, що побажав не називати своє ім'я, прокоментував дану ініціативу уряду: "Я вважаю, що в будь-якому випадку звичайні лікарі будуть у програші. Варіанта в нас два. Або ми не збираємо потрібної суми і залишаємося без зарплати, або працюємо дуже активно і, зрештою , нас за скарги пацієнтів позбавляють роботи за хабарництво, добре,якщо не волі). Нам і так щоразу на зборах доводять місячний план, яке відділення і скільки "благодійних" грошей повинне зібрати на лікарняні потреби. І якщо тепер від цих зборів буде залежати ще й наша зарплата, то в нас просто не залишиться часу на те, щоб лікувати пацієнтів, тому що ми будемо змушені постійно клянчити гроші. А з огляду на те, що більшість наших пацієнтів - це пенсіонери і незаможні громадяни, то можна з великою впевненістю говорити про те, що ми залишимося без зарплати."

Як би прокомнетували вищегзадану ініціативу уряду пересічні лучани, які є потенційними пацієнтами, не важко здогадатися, звісно, їх би це далеко не втішило.

Не кращою є ситуація і у школах. Усі вже давно звикли до будь-яких поборів в освітніх закладах. На клас, на підручники, на ремонт, на подарунок, і тепер, на зарплату вчителю. Батьки учнів обурені таким рішенням уряду. Алла Омельчук, мама школяра однієї з луцьких шкіл каже: "Ми купили в клас сучасну дошку, на якій можна писати не крейдою, а фломастером. Потім здали гроші на туалетний папір і мило. Потім на нові шпалери. На штори і тюль. На охорону, головна мета якої - не пускати в школу батьків. На «незвичайні» робочі зошити і підручники, які зі слів вчителів є "набагато кращими за ті, що рекомендовані міністерством", і, нарешті, на подарунки вчителям до свят. При цьому директор, не соромлячись, рекомендувала позбавити педагогів від подарунків у вигляді прасок і цукерок, і "підійти до цього питання індивідуально ". І тепер ми ще будемо формувати фонд заробітної плати для вчителів? Але дозвольте запитати, а чим тоді буде займатися уряд? Для чого він бере мільярди доларів за кордоном, якщо не може забезпечити оплату праці бюджетникам? Я категорично проти таких нововведень".

У принципі, давно ні для кого не секрет - що хабарі були частиною неофіційної доходів чиновників. Тепер, своїм епохальним рішенням Юлія Володимирівна вивела хабарі з тіні і... назвала їх зарплатою! Тепер нам залишається тільки здогадуватися, що ж нас чекає далі? Натуральне господарство, підніжний корм, кам'яна сокира?

P.S. До речі, скільком бюджетникам можна було б заплатити навіть підвищені зарплати, за кошти, що полетіли феєрверками в київське небо та повітря під час "висунення" Юлії Тимошенко у президенти? Втім, про що можна говорити, коли Леді Ю не розрахувалася навіть з інвалідами, які прийшли її підтримати, і яким, до речі, напередодні пообіцяли матеріальну допомогу.

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 557 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |