Friday, 17.05.2024, 08:55

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  December 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » December » 1 » СНІД «косить» українців, а уряд просить мільярдів на грип
СНІД «косить» українців, а уряд просить мільярдів на грип
13:01
Глобальний фонд надає понад 100 млн доларів на фінансування програм з протидії ВІЛ/СНІД в Україні до 2012 року Про це заявив Андреас Тамберг, порт-фоліо менеджер Глобального фонду для боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією. Незважаючи на світову фінансову кризу та незадовільне фінансування відповідної Загальнодержавної програми, Глобальний фонд нещодавно фактично подовжив угоди з основними реципієнтами фінансової допомоги в Україні загальним обсягом 103,9 млн. доларів США, на період до липня 2012 року включно на виконання Програми «Підтримка з метою запобігання ВІЛ/СНІД, лікування та догляд для найуразливіших верств населення в Україні». 
     Згідно з висновками науковців Україна перебуває в стадії концентрованої епідемії ВІЛ/СНІДу. За оціночними даними, в Україні інфіковано 350 тисяч осіб. На Волині за період епідемії станом на 1 липня 2009 року виявлено 2352 ВІЛ-позитивних. Щоденно в Україні інфікується 57 нових осіб, а на Волині щоденно реєструється одна нова ВІЛ-позитивна особа. Про свій ВІЛ-статус не знає кожна четверта ВІЛ-позитивна людина. Всього, за останні роки було зареєстровано 2212 ВІЛ-позитивних волинян.
     Усіх цих цифр цілком достатньо для того, щоб розуміти усю важливість проблеми. На епідемію грипу, якої за словами експертів взагалі немає, просять шалені суми. Разом з тим, є «рядовий» вірус, який щороку забирав життя, але політикам було якось не до того, джерел заробітку і так було достатньо. Так от, на боротьбу із так званим свинячим грипом Україна мала намір витратити одноразово чи то 500 мільйонів, чи то 3 мільярди, звучала навіть така цифра як 5,5 мільярдів, щоправда, пізніше Тимошенко, мабуть, зрозуміла, що паперу в Нацбанку на подібні обіцянки явно не вистачить і почала оперувати дещо меншими цифрами. Усі ці дані можна знайти, задавши у пошуковику потрібні запитання. 
     Тим часом, якщо зробити аналіз Інтернет інформації, то знайти, які ж кошти виділяє Україна на боротьбу з чумою ХХІ століття на відміну від «свинячого» грипу, не вдається. Існує лише інформація про певні програми, покликані «запобігти і побороти», про задовільне чи незадовільне їх виконання і ще різноманітні бюрократичні моменти, де немає жодної конкретної цифри. Усі мільйони, які афішовані прийшли з іноземних фондів та й то довірили їх неурядовим організаціям, бо довіри до урядових західні благодійники очевидно не мають. 
     Навіть якщо якісь гроші і виділяються, то рахунок однозначно не йде у мільярдах. На СНІДі безперечно хтось заробляє, але заробляє системно, тому робити шум навколо малого фінансування цієї теми невигідно, через небажання привертати надмірну увагу до теми, а раптом дійсно перевірять. СНІД – це не сезонний грип, тому заробляти на ньому можна роками, зважаючи на те, що Україна передовик за кількістю хворих. Така ж ситуація до речі і з туберкульозом, незважаючи на те, що помирає від нього значно більше людей аніж від «нового» грипу. Уряд не особливо мусує цю тему, бо в такому разі доведеться виділяти гроші не під уявні, а під цілком реальні цілі.
     Тепер конкретніше про саму хворобу. ВІЛ/СНІД – це по суті руйнація імунної системи. Кошти, які виділяють – це кошти на ретровірусну терапію, тобто ліки, які сповільнюють руйнування імунітету. Втім, самі лікарі стверджують, що хворі на ВІЛ/СНІД помирають не через сам вірус, а внаслідок хвороби, перед якою імунітет виявився безсилим. Умовно кажучи, банальна застуда для хворого на ВІЛ/СНІД може виявитися смертельною, разом з тим, лікування застуди лягає цілком на гаманець хворого. Втім, є хвороби більш серйозні, ніж застуда і вимагають вони значно більших витрат, яких у хворих часто немає. 
     До того ж, ми отримали інформацію від очевидців, які просто шоковані лікарняними умовами лікування хворих на СНІД. На Волині вони перебувають на стаціонарі в обласній інфекційній лікарні. Хворих настільки багато, що лежать вони подекуди в коридорах і не захищені від тісних контактів із хворими на кір, та інші інфекційні захворювання, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Вище ми вже згадували, що звичайна нежить для хворого на СНІД – це серйозна хвороба, відтак, той «букет», який присутній в обласній інфекційній – це діагноз з багатьма невідомими, лікуватися від нього потрібно буде за власні гроші. В палатах подекуди спільно лежать і наркомани і вагітні жінки або ж ті, для кого інфікування було не закономірністю, а шоком. Безперечно вини медперсоналу тут немає, бо самі вони визнають, що так бути не повинно, але виходу наразі нема, адже уряд займається вибиванням коштів на грип. Тим часом, про сумну статистику ВІЛ/СНІДу чиновники згадують лише 1 грудня, у день боротьби з хворобою. В інший час подібний піар-хід є непрактичним. 
     І наостанок без політики, а просто звернення інстинкту самозахисту. Згідно з останніми дослідженнями: ПРЕЗЕРВАТИВ – НЕ ЗАХИЩАЄ ВІД ІНФІКУВАННЯ. За словами одного з лікарів Волинської обласної інфекційної лікарні: «Єдиний вихід – це добровільне обстеження партнерів, тим більше, що ця процедура безкоштовна. Я не бачу в цьому нічого образливого, бо якщо ти любиш іншу людину, то турбуєшся про її здоров’я, як зрештою, і про здоров’я ваших стосунків».
 
Лариса Кузнєцова 

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 603 | Додав: volynregion | Рейтинг: 3.0/1 |