Наша країна впритул наблизилася до межі втрати однієї з головних галузей аграрної економіки – цукрової. Україна, яка ще 15 років тому була «цукорницею» СНД і Європи, тепер не може забезпечити себе цукром і змушена нарощувати його імпорт.
Аграрії вважають причиною цукрового фіаско країни недолугу політику влади, через яку «солодка галузь» стала справжньою пасербицею уряду. Ось лише один факт: у державному бюджеті поточного року на дотації селянам за вирощений цукровий буряк передбачено 14 млн гривень (з розрахунку 750 грн за кожний гектар посівів) – гроші мали виплатити ще у березні, проте жоден виробник і досі не отримав ні копійки. Воно й не дивно – вибори ж на носі, он самими лише біг-бордами, де «вона» самозречено «працює», треба нагодувати всю країну! До того ж, державні чиновники фактично зрадили аграріїв, коли в ході вступу України до Світової організації торгівлі дозволили нав’язати нам квоту на імпорт цукру-сирцю у розмірі 260 тисяч тонн щороку.
Сумні результати такої агрополітики не забарилися: аграрії просто відмовляються вирощувати цукристі. Посівні площі під буряком скоротилися в Україні в останні три роки вдвічі, настільки ж зменшилися і його врожаї – до 10 млн тонн. Нині сезон цукроваріння в країні ще не завершено, проте попередні підсумки року вже можна підбити. Вони невтішні: фахівці прогнозують обсяг виробництва цукру на рівні 1,3 млн тонн, що на 43% менше, ніж торік. І хоча обсяги споживання цукру в Україні зменшилися цьогоріч з 2 до 1,7 мільйона тонн, 2010-го року цукровики передбачають дефіцит «білого золота» на рівні 600 тис. тонн, тобто країні бракуватиме понад третину потреби! Врахуймо ще й стрімке зростання світових цін на цукор: вони цього року підскочили вдвічі – до 600 доларів США за тонну. За цих умов наші спекулянти будуть, як мовиться, землю гризти, аби лише вивезти український цукор за кордон і добряче «накосити капусти» на цьому.
Тож солодкий дефіцит виявиться вочевидь значно більшим. Недарма ж протягом 2009 року ціна на цукор вже зросла в Україні на 114%. Собівартість його вже сягає 6500 грн за тонну, а роздрібна ціна – 9 гривень за кілограм. Деякі експерти прогнозують, що наступного року цукор може злетіти в ціні навіть до 19 гривень!
Між тим, цукор досі залишається одним з основних продуктів харчування українців. І зростання його в ціні відразу позначиться на всій кондитерській галузі, на всьому дитячому харчуванні, на харчових концентратах і навіть на соках та на ліках.
|