Friday, 17.05.2024, 06:10

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  December 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » December » 15 » Проблема ЖКГ: низи - не можуть, а верхи - не хочуть
Проблема ЖКГ: низи - не можуть, а верхи - не хочуть
16:52
Реформа ЖКГ назріла згори, на рівні державному і знизу, зі сторони населення, якому обридло отримувати неякісні послуги. 
     Саме такою думкою почали засідання прес клубу Волинський вибір 2010 представники кандидатів у Президенти. Під час круглого столу, 15 грудня, присутні обговорили програми кандидатів у питанні, що стосувалося реформи у житлово-комунальному господарстві.     
     Основним чинником такого жалюгідного становища галузі на думку окремих доповідачів є той факт, що владу влаштовує збиткова система. З одного боку кажуть, що людям таким чином здешевлюють послуги, втім, як показує практика, громадяни платять двічі: перший раз - коли отримують ці послуги, другий – коли ці послуги оплачуються з бюджету, а бюджет, за логікою, наповнюється грішми, які беруть з нас, як платників податків. Тримаючи ЖКП у такому вигляді, як вони є зараз, владі доволі вигідно маніпулювати значними сумами коштів. Адже точно вирахувати, хто, куди і кому практично неможливо. Якщо взяти під увагу кількість таких структур, то суми зловживань можуть вимірюватись мільярдами.
     Вирішити проблему можна кількома шляхами, повинен бути ринок комунальних послуг, втім стратегічні монопольні підприємства, як то очисні споруди, енергетичні підприємства, водоканал - повинні бути у власності держави, або ж держава такого роду підприємствах повинна володіти контрольним пакетом акцій.
     Перш ніж говорити про реформу в системі житлово-комунальних послуг, варто відзначити, що за того рівня економіки в державі, який є на сьогодні, як би ми не старались, які б програми не вигадували, не просунемось ні на крок.
     Необхідно перш за все реформувати управління державою загалом і тільки тоді підходити до кожної окремо взятої галузі. Оскільки, для того, щоб робити зміни у сфері ЖКГ необхідні величезні кошти, з огляду на те, що комунікаціям вже по кілька десятків років. Якщо економіка вийде на рівень підйому, а не спаду, як це відбувається нині, тоді можна розраховувати на системну реформу і потрібні вливання коштів.
     Чи не єдиним, хто продовжив мантру самонавіювання на зразок все вже зроблено, документи готові, питання на контролі - був член бюро Луцької міської організації партії «Батьківщина» Петро Гоцалюк. За його словами, залишилось тільки поставити галочку у бюлетені в графі Тимошенко і мов у рекламі, з міста на наступний день після виборів злетить пелена розрухи. Дива безперечно можливі, але аж ніяк у комунальній системі, мережі якої мають від 30 років і більше. У своєму виступі він послався на програму «Український прорив», у якій Тимошенко декларувала програму модернізації країни і зокрема сфери ЖКГ. Петру Павловичу поставили резонне запитання: «Коли була прийнята дана програма? І чому з часу кількарічного її прийняття ЖКГ лише приходить у ще більший занепад? В чому цінність цього документу?» На переконання прихильника урядової політики ЖЕКи – це не радянський архаїзм, а цілком виправдані структури. Все, мовляв, залежить від керівництва. Натомість, Петро Пронь заявив, що керівників даних організацій, інакше як самогубцями назвати важко, оскільки на сьогодні галузь фінансується за залишковим принципом, тому розраховувати на позитивні зрушення не доводиться. Заборгованість по зарплаті в окремих установах сягає кількох місяців і тенденція до збільшення затримок зростає.
     Як вихід із проблемної ситуації у сфері ЖКГ, за словами Петра Гоцалюка, Тимошенко пропонує модернізацію систем, житла тощо. Правду кажучи оригінальністю дана пропозиція не відрізняється, рівно як і конкретністю. Оскільки пункти «коли?» і «яким коштом?» Юлія Володимирівна традиційно у своїй програмі оминула. Якщо не зраджує пам'ять, «Український прорив» - це документ з обіцянками ще на прем’єрський пост, з того часу, як показує практика, ситуація на краще не змінилася.
     Окремим питанням присутні обговорили об’єднання співвласників багатоквартирних будинків(ОСББ). Незважаючи на запевнення Петра Гоцалюка у підтримці прем’єром подібної ініціативи, дані об’єднання, як і більшість хороших справ у нашій державі, робляться радше не завдяки, а всупереч урядовій політиці. На сьогодні, у Луцьку з горем пополам зареєстровані 72 ОСББ. Тим часом в умовах ефективної просвітницької діяльності таких об’єднань повинно бути принаймні втричі більше. Справа ще й в тому, що мешканці будинків, які відносяться до старого житлового фонду не охоче йдуть на такий крок, оскільки розуміють, що разом з автономією беруть на себе і проблеми із зношеними комунікаціями, дірявим дахом і понівеченими під’їздами.
     Журналісти зазначили, що у Луцьку з приватними комунальними підприємствами інколи виникає більше проблем аніж з державними, на що представники від кандидатів у Президенти заявили, що робота цих підприємств повинна відбуватись в умовах конкуренції, тільки тоді можна розраховувати на виділення лідерів у своїй справі і як наслідок, покращення якості надання послуг.
     Реформа у сфері ЖКГ назріла вже давно. На переконання Петра Проня, заступника голови Волинської обласної організації Партії регіонів, такі енергетичні втрати, як ми несемо сьогодні «завдяки» застарілим системам є неприпустимі при нинішній вартості енергоносіїв: «Тому комплексна політика Віктора Януковича дозволить почати послідовне реформування галузі. Безумовно – говорить Петро Якович – це не станеться за рік і навіть за два, оскільки запущеність занадто велика, щоб можна було швидко впровадити таку реформу. Разом з тим, чітка програма розвитку країни, з якою йде на вибори Віктор Янукович дозволить поступово і якісно реформувати галузь. Для цього не потрібно вигадувати колесо. Можна скористатися досвідом цивілізованих європейських країн, які мали практику подібних реформ. У нас це звичайно буде відбуватися дещо складніше, оскільки роки безгосподарності далися взнаки, але немає нічого неможливого. І взагалі, на моє глибоке переконання, порядок буде лише там, де є зацікавленість у результаті, а також особиста відповідальність. Адже раніше ЖКГ належало народу, а значить було «нічийне» - такий підхід потрібно змінювати» – підсумував Петро Пронь.
 
Світлана Задорожна

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 545 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |