Sunday, 28.04.2024, 15:25

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  November 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » November » 11 » Олександр Башкаленко: З бюджетами при цій владі є великі проблеми
Олександр Башкаленко: З бюджетами при цій владі є великі проблеми
14:18
Скільки б не бравувала очільниця уряду про наповнення бюджету, уже всі переконуються, що країна дійшла до межі з державними фінансами. Навіть урядовці визнали, що цьогоріч внаслідок їхнього «господарювання» бюджет недоотримає до 48 мільярдів гривень. А за цією цифрою стоїть життя країни, людські проблеми, невиплачені заробітні плати і бідність. До такого сумного результату привели авантюризм, бездарність і безвідповідальність влади, і в першу чергу уряду. Усі дії і заяви найвищих чиновників лише підтверджують відсутність у влади навіть самого розуміння проблем, а звідси реальних кроків до їх вирішення. Свідченням цьому є маніпуляції з бюджетом поточного року, суцільне недофінансування бюджетних програм і величезні проблеми в усіх галузях. Про ситуацію з бюджетом ми розмовляємо з головою обласної організації Партії регіонів, депутатом обласної ради, заступником голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів, цінової політики Олександром Башкаленком.
 
- Олександре Костянтиновичу, що робиться з бюджетом, як закінчимо рік і що нам очікувати ?
 
Усі, хто мають стосунок до бюджетної сфери уже давно бачать, що ситуація з бюджетом з вини влади є катастрофічною. Як би уряд не маніпулював постійними коригуваннями бюджетного розпису у бік зменшення, а лише за вересень доходи загального фонду бюджету винахідливі махінатори з Мінфіну зменшили на 5,9 млрд. гривень, листопад, на жаль, реально показує, що 41,6 відсотків річного плану або 76 мільярдів гривень потрібно зібрати в цьому, останньому кварталі. Що є просто нереальним. Чому склалася така ситуація з бюджетом? Тому що пані Тимошенко давно розглядає бюджет як власну кишеню. Особливо це стосується резервного та стабілізаційного фондів, а це – понад 20 мільярдів гривень. Тимошенко безконтрольно витрачає гроші платників податків в інтересах передвиборчої кампанії на усілякі рекламні акції. Уряд звик порушувати закони. При цьому Тимошенко категорично не знаходить грошей на підвищення пенсій і зарплат бюджетникам.
 
- З цього приводу є різні думки, з різних сторін, в тому числі й експертів, то може дійсно немає коштів на підвищені заробітні плати і пенсії.
 
Давайте подивимось скільки коштів прийшло в Україну у цьому році. Кредитні транші МВФ, інших фінансових інституцій, загалом до 20 мільярдів доларів, а це 160 мільярдів гривень. Додамо сюди ще 170 мільярдів гривень фактично надрукованих в країні, тобто емісійних грошей. Це величезні ресурси, але куди вони пішли, чому уряд не прозвітує громадянам про витрачання цих мільярдів? Уже сьогодні від представників МВФ громадянам України стало відомо, що біля 42 мільярдів гривень пішло на покриття дефіциту державного бюджету, а де решта коштів? Або ще один приклад. У вересні уряд виділив понад 4,5 млрд. гривень на відшкодування ПДВ за корупційними схемами, тобто на «відкоти» наближеним до Тимошенко людям, які сягають уже 40 відсотків. А для підвищення мінімальних соціальних виплат в уряду грошей немає. Напрошується висновок, якщо уряд Тимошенко розпоряджається такими грошима, а вже підраховано, що він позичав 500 доларів в секунду, то чому ж не можна знайти кошти на підвищення заробітних плат, пенсій, стипендій? Ці кошти йдуть за іншим призначенням, фактично розкрадаються.
 
- Але урядовці зі свого боку називають бюджет цього року соціальним, заявляють про підтримку пенсіонерів і бюджетників, а це і вчителі, і лікарі, і культпрацівники та й службовці.
 
Урядова «підтримка» пенсіонерів полягає в наступному. Сьогодні 11 мільйонів пенсіонерів отримують пенсію розміром біля 47 євро на місяць, тобто фактично існують на 1,5 євро в день, а 1 мільйон працівників бюджетної сфери працюють за 58 євро на місяць. Тимошенко фактично залишила прожитковий мінімум на рівні жовтня 2008 року, хоч ціни виросли в рази. Про яке відношення до людей тут може йтися? Починаючи з березня цього року діюча влада свідомо порушує законодавство про пенсійне страхування здійснюючи перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам із застосуванням показника заробітної плати в середньому на одну особу по країні не за 2008 рік – 1573 грн., а за 2007 рік – 1197 грн. Хоч за чинним законодавством повинен застосовуватися показник заробітної плати за попередній рік. Таким чином урядовці на чолі з Тимошенко щомісяця обдирають українських пенсіонерів на 250-400 гривень. Або візьмемо вчителя, середня заробітна плата якого у вересні 2008 року складала 1250 гривень, тоді це було 250 доларів. Сьогодні його зарплата з подачі Тимошенко складає ті ж 1250 гривень, тільки це вже при урядуванні Тимошенко 150 доларів. Тобто волинський вчитель втратив 100 доларів. Ось така математика виходить. Тому люди мають самі зрозуміти увесь цинізм цієї брехливої влади.
 
 - Але Юлія Тимошенко багато їздить по країні, говорить про виділення коштів то одним, то іншим, і складається враження, що грошей достатньо.
 
Так вона виділяє, але це не означає що кошти фактично будуть. Луцький автозавод досі чекає 150 мільйонів гривень за програмою «Шкільний автобус». У понеділок, перебуваючи в області в рамках чергового піар-туру по боротьбі з «епідемією», пані Тимошенко ще раз наголосила про те, що кошти будуть, але чи встигнуть зібрати 750 обіцяних автобусів до кінця року - питання цікаве, але в такі дрібниці прем’єрка не вникає. Ось пообіцяла Тимошенко бібліотекарям з 1 жовтня підвищену зарплату, то вони і досі чекають, правда при скороченому робочому тижневі чи у вимушених відпустках, влада «економить» неіснуючий фонд заробітної плати. Теж саме і з сільськими головами, які уже сидять навіть без тої зарплати, що була в них до урядового підвищення. Ось такими є обіцянки від Тимошенко. А ще пані прем’єрка наобіцяла волинянам відремонтувати або добудувати лікувальні установи в області, купити обладнання і багато чого іншого, привабливого перед виборами. Але ми знаємо, що це ніколи не буде нею виконане. Хоч для початку нехай би ліків купили для надання першої допомоги та хворих нормально нагодували, а ще палати обігріли і побори з людей припинили. Але вже можна поцікавитися, а де оснащені сільські амбулаторії та ФАПи, на закупівлю обладнання для яких Тимошенко ще влітку виділила в порушення законодавства 1 мільярд доларів чи 8 мільярдів гривень двом канадським фірмам? Переконаний, ці кошти на офшорних рахунках оточення Тимошенко десь на Багамських островах і потім працюватимуть у її виборчій кампанії.
 
 - Звичайно, волиняни все більше відчувають, що насуваються великі проблеми на закінчення бюджетного року, складною є ситуація на селі та в містах.
 
З бюджетами при цій владі є великі проблеми. І це не дивлячись на те, що уряд Тимошенко скасував фінансування майже усіх загальнодержавних бюджетних програм. Наведу кілька прикладів по Волині, зокрема що стосується сільського господарства оскільки область є аграрною. Зокрема у 2009 році взагалі не виділялися кошти на дотацію посівів на гектар площі, тоді як у 2007 році лише під посів озимих область отримала 6 мільйонів 397 тисяч гривень дотації, під посів ярих культур – 1 мільйон 960 тисяч гривень. При уряді Віктора Януковича у 2007 році сільськогосподарським підприємствам області для компенсації витрат на придбання мінеральних добрив державою було виплачено 2 мільйони 468 тисяч гривень , а в цьому році за цими програмами не виділено жодної копійки. Тому аграрії можуть порівняти підходи, політику стосовно села і зробити висновки. Або ще таке болюче для волинських селян питання як придбання техніки. У 2007 році держава компенсувала майже 4 мільйони гривень волинянам за придбання сільськогосподарської техніки, а цього року для області заплановано лише 31 тис. грн. І це лише кілька прикладів, які демонструють ставлення сьогоднішнього уряду до проблем села. Або ще візьмемо таку дуже проблемну галузь, як житлово-комунальне господарство. Наприклад, з 500 мільйонів гривень, які були заплановані на фінансування житлово-комунального господарства, уряд спромігся профінансувати лише 100 тисяч гривень загалом по Україні. То про яке життєзабезпечення міст можна говорити при таких підходах уряду?
 
 - Що можна сказати про ситуацію з бюджетами на Волині?
 
Вона така ж складна як і в державі. У минулому місяці Волинь не отримала 38 мільйонів гривень дотації вирівнювання з державного бюджету, що разом з невиконанням місцевих бюджетів за власною дохідною базою ускладнює виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Доходи загального фонду місцевих бюджетів за 10 місяців скоротилися на 30,3 млн. гривень порівняно з відповідним періодом минулого року. А залишаються ще два непростих для місцевих бюджетів місяці. Місцеві бюджети впродовж року постійно сиділи на казначейських позичках і сьогодні 39 мільйонів гривень з них залишаються непогашеними. Цього року говорити про якийсь розвиток територій взагалі не доводиться. Волинь майже не отримала субвенцій на соціально-економічний розвиток, хоч нібито було передбачено у стабілізаційному фонді 45 мільйонів 563 тисячі гривень. Чи будуть вони – дуже велике питання. Доречно буде також волинянам задати питання добродіям Грицюку та Олійнику про обіцяні кошти на завершення будівництва газопроводів у розмірі 42 мільйонів гривень. Коли вони будуть?
 
 - Тож у підсумку, Олександре Костянтиновичу, що очікувати громадянам у новому бюджетному році?
 
Новий бюджетний рік буде надзвичайно складним в усіх відношеннях з огляду на те, що залишить після себе уряд Тимошенко. Вона діє за принципом «після нас хоч потоп». Після президентських виборів і зміни влади буде наведений порядок з державними фінансами, буде ухвалений реальний бюджет на 2010 рік і поступово країна повертатиметься до життя. Це вже зрозуміли і міжнародні фінансові організації, які сьогодні припинили співпрацю з урядом Тимошенко.
 
 - Дякуємо за розмову!
 
Олександр Іванюк

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 878 | Додав: volynregion | Рейтинг: 5.0/2 |