Friday, 17.05.2024, 06:51

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  November 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » November » 18 » Піар-кампанія Тимошенко ціною життя українців
Піар-кампанія Тимошенко ціною життя українців
11:56
Більшість загиблих у перші дні епідемії не отримували препарату, який міг врятувати їхні життя. "Таміфлю надійшов до нас два дні тому. Але пацієнтам його поки що ніхто не видавав", - розповідала на десятий день після перших смертей лікар з Тернополя. На той момент лише в її лікарні від пневмонії – найпоширенішого ускладнення, яке викликає грип A(H1/N1) – померло 10 людей.

Все починалося ще у квітні. Тоді, одразу після того як ВООЗ оголосила попередження про загрозу пандемії, уряд виділив 50 мільйонів гривень на підготовку до нападу вірусу.

Стало відомо, що 1 липня виробник Таміфлю (світовий фармацевтичний гігант Roche, штаб квартира якого розташована у Швейцарії) запропонував уряду купити препарат майже вчетверо дешевше тієї ціни, за якою його пізніше купили у посередника. На сайті компанії є повідомлення, розміщене ще 1 липня 2009 року:

"Сьогодні Roche оголошує про початок "Програми створення резервів Таміфлю" для економік, що розвиваються. Ця програма, яка вступає в дію негайно, спрямована на те, щоб забезпечити доступність "Таміфлю" (озельтамівіру) для урядів та пацієнтів у країнах, що розвиваються, у той час, коли Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила пандемію грипу. Roche транспортує запаси [Таміфлю] урядам країн, яких стосується ця програма у випадку оголошення пандемічного грипу або у випадку надзвичайної ситуації чи крайньої необхідності на запит урядів. Країна може скористатися можливістю такої покупки у будь-який час.

"Повна ціна за упаковку з 10 капсул Таміфлю, без податків та місцевих зборів складає: - від 5 до 6 євро за упаковку 75 мг; - від 3 до 3,65 євро за упаковку 45 мг; - від 2 до 2,55 євро за упаковку 30 мг".

На останній сторінці медіа-релізу перераховані країни, які можуть скористатися цією пропозицією. Серед них є і Україна.

http://www.roche.com/media/media_releases/med-cor-2009-07-01.htm

Проте в результаті було закуплено 44 128 упаковок, ціна - 251 грн. за упаковку. Постачальником виступило зареєстроване у Києві ЗАТ "Ганза". Угода із ЗАТ "Ганза" датована 17 вересня.

Однак, тепер з’ясовано, що у чиновників МОЗ було півтора місяця, щоб порахувати, що краще: 6 євро у виробника чи 251 гривня у посередника! За неофіційними даними, на Таміфлю було витрачено 11 076 128 гривень. Чому ж уряд зразу не звернувся, щоб напряму купити препарат у компанії Roche? Втім, уряд таки зробив це і придбав Таміфлю по 6 євро за упаковку, щоправда, уже в розпал епідемії в Україні.

Цю театральну постанову з головними героями Тимошенко, Порошенко та Ульянченко транслювали по телеканалах: зустріч літака з Таміфлю зі Швейцарії. Тільки препарат доставили вже 2 листопада, коли перші жертви свинячого грипу були мертві.

Завдяки цій події Тимошенко позиціонували як рятівницю українського народу, мовляв, бачите, яка прем’єрка молодець, зі своєю командою змогла домовитися закупити Таміфлю за такою вигідною ціною!

"Це – пандемічна ціна, що для України створив міністр закордонних справ Петро Олексійович Порошенко, який зателефонував керівнику і домовився, щоб йому продали за 5,5 євро", - говорив заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець.

Проте й тут неточність: Порошенко організував процес і дійсно закупив ліки, але така ціна є загальнодоступною для країн з пандемією, що визначені фармацевтичною компанією, причому вже давно! Відомо, що можливість закупити Таміфлю за зниженою ціною до початку епідемії була, просто урядовці чомусь її проігнорували.

За словами офіційної речниці Roche Мартини Рапп програма "Створення резервів Таміфлю" була оголошена 1 липня. З того часу усі країни, які мають право брати участь у програмі – і Україна одна з цих країн – могли використовувати цю пропозицію. Однак, незважаючи на це, наш уряд зконтактував з Roche лише під час нинішнього спалаху.

Міністр охорони здоров’я Василь Князевич відмовляється обговорювати тему як були використані гроші та час на підготовку до епідемії. Каже, давайте її поборемо, а потім будемо говорити. Така позиція має рацію. Але тоді 1 мільярд гривень, виділений Радою на боротьбу, має витрачатися не менш публічно, ніж урядовці зустрічали літак з Таміфлю, який вони могли у достатній кількості закупити влітку і збільшити шанси людей, яких першими атакував вірус, вижити.

За матеріалами «Української Правди»

Категорія: Новини України | Переглядів: 574 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |