Friday, 17.05.2024, 08:11

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  July 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » July » 24 » Хто дає гроші «Фронту змін»?
Хто дає гроші «Фронту змін»?
14:20
У молодого кандидата в президенти Арсенія Яценюка був вибір: або формувати фінансову базу своєї виборчої кампанії за прикладом західної демократії – відкрито називаючи своїх головних спонсорів і нескінченно дякуючи добровільним соратникам, або піти вже давно відомим українським шляхом – ретельно приховуючи контакти з олігархами і активно роздуваючи можливості членських внесків пересічних громадян. Яценюк вибрав другий шлях. «Українська правда» дізналася про джерела фінансування передвиборчої кампанії Яценюка і регіональних штабів кандидата в Президенти.

Як йдеться у розслідуванні «УП», на даний момент Арсеній Яценюк все ще намагається залишитися незалежним від дуже крупного капіталу, але вже загруз в зобов’язаннях перед спонсорами.

Першим, з ким Арсеній Яценюк не зміг домовитися, став Рінат Ахметов. За інформацією джерел «Української правди» у вересні-жовтні минулого року в Києві відбулася особиста зустріч Ріната Ахметова і Арсенія Яценюка.

В ході переговорів Ахметов запропонував тоді ще спікеру парламенту повне фінансування підготовки його політичного проекту до дострокових парламентських виборів, а також подальше спонсорство після виборів.

Єдина умова, яку висунув Рінат Ахметов до «нового проекту», було те, що першим номером списку майбутньої політичної сили повинна стати Раїса Богатирьова. Це і стало предметом непорозуміння донецького капіталу з спікером парламенту: Арсеній Яценюк не згодився з роллю обличчя партії і «рейтиногового локомотива» для Раїси Богатирьової, а Рінат Ахметов не хотів вдруге стати спонсором політичної сили, яка йому не належить.

Про відносини між Дмитром Фірташем і Арсенієм Яценюком звучить дуже суперечлива інформація. Остаточно домовитися Яценюку про об’єм і умови фінансування з Дмитром Фірташем не вдалося. За інформацією «УП», цього разу потенційний спонсор в обмін на підтримку зажадав за різними версіями від третини до половини місць в майбутньому списку політичної сили Арсенія Яценюка на найближчих парламентських виборах.

Контакти між співвласником RosUkrEnergo і кандидатом в президенти про фінансування припинилися приблизно півтора місяця тому. Приблизно з цього ж часу Арсеній Яценюк перестав з’являтися в ефірах «Інтера».

На сьогоднішній день ще існує напівміф про те, що головним спонсором Арсенія Яценюка виступає Віктор Пінчук. За інформацією «УП», роль Віктора Пінчука в кампанії кандидата не така велика. Співробітники штабу, у тому числі і один з тих, кого Пінчук нібито особисто усунув від роботи, спростували інформацію як про часті візити власника групи EastOne в офіс кандидата, так і його особисте втручання в кампанію.

Питання про фінансування з лідером групи «Приват» Ігорем Коломийським не обговорювалося. Після декількох спроб особиста зустріч кандидата в президенти з Коломийським так і не відбулася.

В той же час, джерела «УП» стверджують, що невелику фінансову підтримку Арсенію Яценюку надають структури, наближені до «Привату», переважно в західних регіонах країни.

Не заручившись підтримкою жодного з найбільших бізнесменів країни, і не ставши колектором безлічі фінансово-промислових груп, Арсеній Яценюк звернувся до середньої ланки крупного капіталу. У молодого кандидата в президенти є всі шанси запалити зірку нового спонсора політичної арени України – бізнесмена донецького походження Леоніда Юрушева.

Найвідоміший проект Леоніда Юрушева – банк «Форум», 60+1% акцій якого у вересні 2006 року були продані німецькому Commerzbank за 600 млн доларів США. Після чого всі активи Юрушева і його структур були переведені в російський Альфа-Банк. 25% акцій «Форуму» досі контролюються Леонідом Юрушевим: 10% належать самому бізнесмену, а ще 15 – компанії «Унібудінвест», контрольованої самим Юрушевим, його дружиною і дочкою.

На даний момент головною сферою бізнес-інтересів Юрушева називають столичну нерухомість. Зокрема, спільно з Рінатом Ахметовим він фінансував будівництво бізнес-центру Leonardo, бере участь в будівництві Holiday Inn біля станції метро «Золоті Ворота».

Крім того, Леонід Юрушев є головним інвестором будівництва 5-ти зіркового готелю InterContinental Kyiv і Fairmont Grand Hotel Kyiv. Більшість будівельних проектів бізнесмена проходить через компанію ТОВ «Ярославов Вал».

Судячи з інформації «Української правди», на сьогоднішній день Леонід Юрушев – єдиний системний інвестор Арсенія Яценюка. Видно, історія їх відносин має банківські корені – і Юрушев і Яценюк довгий час працювали в середовищі банкірів і там познайомилися.

Співробітники офісу Арсенія Яценюка вельми позитивно відгукуються про рівень фінансування роботи штабу: ніяких розмов про кризу, високі зарплати в регіонах і ніяких затримок по виплатах. За їхніми словами, достовірно відомо, що в червні цього року штаб Арсенія Яценюка в сукупності одержав від структур Леоніда Юрушева близько 20 мільйонів доларів США.

В той же час, оператори ринку запевняють, що насправді криза значно ослабила позиції Леоніда Юрушева на ринку нерухомості.

Але є ще одна сфера, в якій донецький бізнесмен займає активні позиції – торгівля і виробництво морепродуктів. На цій діяльності спеціалізується цілий ряд компаній Юрушева. Найкрупніше підприємство це сфери – ТОВ «ТВП «Скандинавія».

За словами джерел «УП», саме цей напрям бізнесу дозволяє Леоніду Юрушеву, не зважаюи на кризу, безболісно фінансувати президентську кампанію Арсенія Яценюка.

З недавніх пір у структур Леоніда Юрушева з’явилася істотна перевага – на відміну від більшої частини комерційного сектора, компаніям Юрушева регулярно і у великому об’ємі компенсують ПДВ по експортних операціях.

За словами джерел «УП», цей привілей Леонід Юрушев одержав в кінці травня – початку червня, після спільної з Арсенієм Яценюком зустрічі з головою державної податкової адміністрації Сергієм Буряком.

Пригадується, коли Арсеній Яценюк заявив про себе, як про демократичного та чесного кандидата в президенти, то джерелом джерелом свого фінансування він називав навіть СМСки від його прихильників, мовляв все по чесному. Та не так сталося, як гадалося. Яценюк швидше за все зрозумів, що таким чином на дорогі газети, плакати та намети не заробиш, а відтак, була прийнята інша схема, яка до речі не висвітлювалася «прозорим» молодим кандидатом.

Категорія: Новини України | Переглядів: 643 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |