Friday, 17.05.2024, 06:10

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  July 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » July » 20 » Віктор Янукович: "Ми хочемо будувати сильну країну..."
Віктор Янукович: "Ми хочемо будувати сильну країну..."
18:16
Віктор Янукович: Ми хочемо будувати сильну країну. Для цього треба подолати, перш за все, економічну кризу… А головна умова для цього – це об’єднання суспільства, це довіра суспільства до влади.

Лідер Партії регіонів відповів на запитання кореспондента телеканалу «ICTV» у програмі «Факти».

- Вікторе Федоровичу, Ви нещодавно доволі різко заявили про те, що головний підсумок першого півріччя 2009 року – банкрутство цієї влади. Хоча Юлія Тимошенко каже про те, що кризу майже подолано і вже її в Україні майже немає… Отже, які Ваші аргументи?

- Я вважаю, що це - незаперечний факт, який стався за ці останні п’ять років в країні. Ми всі бачили, як поступово ця команда, яка прийшла до влади у 2005 році, я сказав би так, опускала країну вниз. Це стосується не тільки питань економіки і життя людей, це, на жаль, стосується і міжнародного іміджу нашої країни.

Тому цей висновок – не тільки мій особистий. Я вважаю, що це висновок всього українського суспільства. І коли зараз перебуваєш в регіонах і починаєш вести розмову з людьми, то вони кажуть: «В країні немає елементарного порядку». Тобто, не відчувається, що в країні є господар.

Сьогодні є дуже багато свавілля з боку чиновників, не працюють закони… Люди фактично не захищені. Всі кажуть про те, що далі так продовжуватися не може. Тому, коли я сказав, що влада стала банкрутом – це безперечний факт. Але дуже важливо, щоб банкрутом не стала держава.

Тому ми несемо відповідальність перед майбутніми поколіннями за те, якою ця країна буде далі, для наших дітей, для наших онуків. Я вважаю, що це питання зараз стоїть на порядку денному для кожної людини, родини, колективу будь-якого підприємства. І на це питання відповідь буде вже найближчим часом.

- Ви можете розкрити секрет – яка відповідь? Що треба, перш за все, зробити – в соціальному плані, в економічному... Чи перш за все - вибори?

- Що стосується сьогоднішнього дня, то в нас є ще можливість захистити людей від соціальної кризи. І це наш обов’язок, який ми брали на всіх виборах, коли йшли і дивились людям в очі, і казали, що ми будемо захищати їх права. І зараз, під час кризи, настав іспит для політиків: вони здатні це зробити, чи не здатні.

Ви бачите, що ми вже декілька місяців стоїмо і добиваємось того, щоб прийняти закон про підняття рівня заробітних плат і пенсій за рахунок тих коштів, які сьогодні реально є в країні. Але вони використовуються зараз, на наш погляд, неефективно.

Тому голосування в парламенті, коли за те, щоб повернути цей закон на повторне друге читання, проголосувало 419 депутатів, означає, що всі вони з цим згодні. І я хочу сказати, що ми отримали вчора такий сигнал, який дає можливість і на майбутнє згуртовувати людей, політиків навколо вирішення найважливіших питань в нашій країні. Дай Боже, що ми будемо йти таким шляхом – нам щось вдасться зробити ще до майбутніх президентських виборів.

- Вікторе Федоровичу, Ви вважаєте, що цей законопроект про збільшення соціальних стандартів стане законом ще до вересня - тобто ви можете зібратися на позачергове засідання, - чи вже на наступній сесії?

- Ми сьогодні вже ініціювали скликання робочої групи в бюджетному комітеті за участю уряду, за участю представників всіх фракцій для того, щоб доопрацювати цей закон. І як тільки він буде доопрацьований, ми готові в будь-який час доби з’їхатись в парламент і його проголосувати. Тим паче, що нам треба голосувати ще закон про вибори президента. Зараз також залучені до цієї роботи практично всі, хто має бажання не політизувати це питання, а практично підійти до прийняття цього закону, який би дав нам можливість отримати оптимальний варіант чесних і прозорих виборів.

Ми прагнемо до цього. Ми хочемо, щоб наша країна виглядала нормально з точки зору виборчого законодавства.

І, безумовно, майбутні вибори повинні об’єднати країну. Я особисто мрію про те, щоб, врешті-решт, якомога скоріше наступила стабільність. Щоб ми мали можливість об’єднати не тільки політиків, але й суспільство навколо вирішення тих питань, які сьогодні хвилюють кожного. Ми хочемо будувати сильну країну. Для цього треба подолати, перш за все, економічну кризу, і далі, крок за кроком, відновлювати ставлення до України в світі. А головна умова для цього – це об’єднання суспільства, це довіра суспільства до влади.

- Після виборів політики залишаться, в принципі, ті самі. Окрім того, що поміняється президент. Верховна Рада – та ж сама. Як Ви вважаєте, що робитиме після виборів президент? Треба розпускати Верховну Раду, чи знаходити в межах цього парламенту компроміс? Як діяти далі?

- Що буде після виборів... Треба ставити завдавання вже сьогодні кожному політику, кожному кандидату, який має можливість очолити країну. Що стосується мене особисто, то я вже сьогодні впевнений в тому, що багато буде залежати від того, як ми пройдемо цю виборчу кампанію, як буде реагувати суспільство на єднання політиків навколо вирішення державних питань, і питань взагалі самого існування нашої країни.

Багато буде залежати і від тієї риторики, яка буде під час виборів, і від того, наскільки вистачить терпіння, культури у самих кандидатів. Це дуже важливо. Тому що ми знаємо, що люди сьогодні вже втомилися від політики. Вони хочуть, щоб їх якомога скоріше позбавили хоча б цієї проблеми. Тобто, бійки треба зупиняти. Треба робити все, щоб підняти рівень економіки і підняти рівень життя. А це – завдання подолати кризу.

- Якщо вдасться цього досягти, то це відбудеться в межах цього парламенту, або доведеться його розпускати?

- Ви наполягаєте на тому, щоб розпустити цей парламент? (сміється) Коли я кажу, що треба об’єднувати, то є два шляхи. Безумовно, перше, що треба зробити – це знайти шлях об’єднати цей парламент. І це – головне. Для цього потрібно докласти багато зусиль, починаючи, умовно кажучи, з сьогоднішнього дня, щоб це почалося відбуватися вже зараз.

А що стосується того, вдасться це, чи не вдасться – покаже час. На мій погляд, здоровий глузд і дійсно велике бажання подолати кризу, не займатися політиканством надасть політикам можливість, врешті-решт, об’єднатися.

Крім того, відповідаючи на запитання стосовно організації майбутніх президентських виборів, В.Янукович зауважив, що ініціатива збільшити суму внеску кандидата у президенти «є нормальною практикою».

«Адже це не платник податку сплачуватиме ці кошти», - підкреслив він, наголосивши, що якщо політик планує балотуватися, то повинен внести достатньо велику заставну суму, щоб показати серйозність своїх намірів.

«Щоб ми відійшли від практики великої кількості технічних кандидатів, які створюватимуть лише метушню і вноситимуть лише деструктив до цієї виборчої кампанії», - пояснив свою позицію Голова Партії регіонів, додавши потім, що «обмеження таким способом учасників президентської кампанії буде коректним».


Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 535 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |