Friday, 17.05.2024, 04:15

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  July 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » July » 20 » Розпочато "полювання" на підприємців
Розпочато "полювання" на підприємців
16:01
В період фінансової кризи для наповнення бюджету хороші всі засоби. Розпорядження № 757-р від 01.07.2009р. зобов’язує анулювати реєстрацію платника ПДВ, якого запідозрили в податкових порушеннях. Закон «Про податок на додану вартість» не дає нікому ніяких прав.

На сайті Кабміну з’явилось розпорядження КМ від 01.07.209 №757-р.

В той же час, на сайті ВР цього розпорядження немає.

1-й пункт документу доручає ДПАУ створити електронний реєстр пов’язаних з підприємством платником податків осіб – засновників, директора, головного бухгалтера.

2-й пункт документу починається з абзацу: "Взяти до відома, що для упорядкування податкового обліку: платники податку на додану вартість декларують суму податкового кредиту у період виникнення податкового зобов’язання;"

Досить дивно бачити таку констатацію в урядовому розпорядженні.

Наступний абзац вимагає анулювати реєстрацію платника ПДВ у випадку, якщо податкова адміністрація виявить порушення при сплаті податку: "у разі встановлення органами державної податкової служби факту виписки податкових накладних, згідно з якими не задекларовано (не сплачено) податкові зобов’язання, обсяг яких за оподаткованими операціями перевищує суму, визначену підпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону України “Про податок на додану вартість”, реєстрація платників податку на додану вартість анулюється".

Відповідно до даного абзацу виникає ряд питань. Кому потрібно анулювати свідоцтво платина податку? Продавцеві, який не перерахував отримані кошти в бюджет? Покупцеві, який скористався податковим кредитом? У обох? У обох і ще трьох на вибір начальства? У всіх платників України? З тексту незрозуміло.

Що повинне робити підприємство, якому анулюють свідоцтво платника ПДВ? Чи зможе воно після анулювання зареєструватися платником знову?

Варто зазначити, що Закон «Про податок на додану вартість» в п. 9.8 регулює анулювання свідоцтва платника ПДВ. Він дозволяє анулювати свідоцтво або за заявою самого платника, який має об’єм реалізації менше 300 тисяч гривень (саме ця цифра згадана в п.п 2.3.1, на який посилається розпорядження), або по причині його ліквідації, чи переході на спрощені системи оподаткування, або, якщо протягом року суб’єкт господарювання не займався діяльністю, що підлягає оподаткуванню.

Передбачено також, що в законодавстві про реєстрацію підприємств можуть бути також інші підстави анулювання свідоцтва. Але розпорядження Кабміну їх явно не стосується.

У цивілізованому світі таке розпорядження діяти не може. В Україні, за прем’єра Тимошенко, не можна бути впевненим ні в чому.

ДПАУ дала своє пояснення даному розпорядженню

На противагу Закону, ДПАУ стверджує, ніби має право анулювати реєстрацію платника податку з будь-якої, вигаданої ним, причини. Це не відповідає дійсності, п/п. 9.8 Закону на який посилається ДПАУ говорить про перехід платника на спрощену систему оподаткування, яка з певних причин звільняє його від сплати податків у відповідності із законом.

Реєстрацію, згідно із поясненням, будуть анулювати у того, хто виписав податкову накладну, але не включив її до складу своїх зобов’язань. В поясненні вказується, що платник податку, в якого анулювали реєстрацію, має право звернутися за новою. Однак, в період до її отримання, він не зможе отримувати і нараховувати податковий кредит. Але усі податкові зобов’язання, які виникли до анулювання він повинен виконувати.

Стосовно 2-го абзацу розпорядження, пояснення ДПАУ стверджує, що в Законі не вказано прямо про можливість врахування податкового кредиту в наступному податковому періоді за бажанням платника. Однак, прямої заборони теж немає. Варто мати на увазі, що податкові органи нерідко відмовляються приймати податкові накладні в місяць проведення операції, у випадку, якщо виходить від’ємний залишок. Підприємці в такому випадку показували дану накладну у наступному податковому періоді. Погоджуючись на такий тиск податківців, підприємець, таким чином «добровільно» переносив оформлення податкового кредиту на наступний місяць. Тепер такого підприємця взагалі позбавлять податкового кредиту.

Розпорядження Кабміну суперечить закону і є безпрецедентним тиском на підприємців України.

Розпорядження фактично, узаконює свавілля податкових органів, перетворює ПДВ з податку на ДОДАНУ вартість, в податок на ПОВНУ вартість.

Застосування державного регулювання для позбавлення підприємців їхніх законних прав повинне бути зупинено.
Після подібних документів складається враження, що Мінюст усім складом перебуває у відпустці. До слова, те, наскільки швидко було сформульоване пояснення до цього розпорядження, наштовхує на думку, що одне і друге готувалось на одній кухні. Чому останніми роками «узагальнюючі податкові пояснення» не затверджуються наказом ДПАУ? Швидше за все, щоб їх в подальшому не можна було оскаржити в суді (тобто, в житті ними ніби керуються, хто так, хто ні, але районні податкові вимагають їх дотримання), а юридично їх немає. Так і це «розпорядження». Що означає «прийняти до відома» - для нас нічого, нуль, пусте місце, а для районних податкових – команда «ФАС!»

Лариса Кузнєцова

Категорія: Новини України | Переглядів: 585 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |