Friday, 17.05.2024, 08:28

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  July 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » July » 16 » Парадокси української економіки
Парадокси української економіки
11:01
За умов падіння ВВП на 20% податківці умудряються не тільки виконувати, але й перевиконувати плани з наповнення державного бюджету. Аналітики пояснюють таку аномалію двома причинами.
По-перше, місячні плани "урізаються" заднім числом, тому ДПАУ транслює переможні реляції.

По-друге, митники посилили тиск на бізнес, змушуючи або переконуючи платити податки наперед.

Податкова служба використовує авансові платежі вже давно. Однак сьогодні тиск на бізнес посилився. Спеціалісти підрахували, що у 2009 році бізнес переплатив 12 мільярдів гривень. В основному, за рахунок виплат Нацбанку, державних компаній та великих промислових підприємств.

Митарі користуються "білими плямами" податкового законодавства. Як зазначив директор департаменту Інституту бюджетної політики і соціально-економічних досліджень Артем Рудик, завищені показники доходів бюджету призводять до того, що фіскали змушені збільшувати тиск на бізнес.

Законодавство досить розмито визначає порядок внесення авансових платежів. Зрозуміло одне: вони є добровільними. Ніхто не має права змусити платити податки з незаробленого доходу. У європейській податковій практиці такого поняття взагалі немає. В Україні - є.

Втім, більшу частину грошей підприємці платять добровільно. Найчастіше, у другій половині місяця або кварталу податківці починають просити підприємців заплатити наперед "скільки зможуть". Якщо директор відповідає відмовою або ігнорує, митники можуть приїхати на переговори і спробувати домовитися на місці.

Іноді підприємці, якщо мають кошти, самі охоче йдуть назустріч податківцям.

"Тоді й податківці не залишаються у боргу: допомагають владнати питання з митницею, не штрафують за несвоєчасну здачу документів. Часом підприємцям зручніше заплатити зараз, ніж чекати наступного кварталу", - зазначає експерт.

Втім, фіскали знайшли підстави і для законного вилучення грошей шляхом маніпуляцій з правилами сплати податків.

22 квітня Кабмін прийняв постанову №427. Згідно з нею, підприємства, які мали негативні показники з податку на прибуток у 2008 році, не повинні вносити цю суму на валові витрати у 2009 році, тобто зобов'язані платити більше податків.

Постанову так і не було опубліковано, тобто вона залишилася нелегітимною. Однак це не завадило ДПАУ розіслати листи своїм територіальним управлінням, а податківцям на місцях - не приймати декларації із збитками у 2008 році.

"Якщо у податковій не приймають декларацію в електронній формі, то краще прийти з паперовою версією, прихопивши з собою свідка. Податківці навряд чи відмовлять у прийнятті декларації в присутності свідка", - говорить голова Спілки податкових консультантів України Леонід Рубаненко.

Є ще один спосіб легального вилучення коштів наперед - підняття ставок акцизного збору. Щоб виробляти підакцизну продукцію, бізнес повинен придбати марки, тобто заплатити податок, ще не отримавши доходу з продажу товару.

Протягом 2009 року уряд кілька разів підвищував акциз на спирт, тютюн і пиво, що дозволило істотно поповнити бюджет. Однак у випадку падіння попиту, в тому числі, сезонного, приміром, на пиво, або втечі галузі "у тінь" надходження в бюджет можуть сильно впасти.

Податківці уже зібрали 37% річного плану і стає очевидним, що виконати і перевиконати план надходжень у другій половині 2009 року буде набагато важче.

Економічні показники говорять самі за себе: ВВП у першому кварталі знизився на 20%, промислове виробництво за п'ять місяців впало на 32%. Підстав для поліпшення економічної ситуації у 2009 році немає.

Практика авансових платежів не повинна стати масовою. Інакше, звикнувши до переплат, фіскали працюватимуть за цією зручною для них схемою навіть після закінчення кризи.

Тимошенко саме цим авансовим фактором наразі прикриває усі прорахунки та провали своєї роботи, які уже найближчим часом покажуть себе у повній красі. Адже у наступному півріччі потрібно буде або брати податки ще на шість місяців наперед, що в принципі неможливо, бюджет і так по суті взяв у борг у підприємців. Або інший крок, який став досить популярним за керівництва Юлії Тимошенко – збільшення податків, подекуди без найменшого обґрунтування.

Світлана Задорожна

Категорія: Новини України | Переглядів: 521 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |