Friday, 17.05.2024, 03:49

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  July 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » July » 13 » Влада "душить" "Горохівський вісник"
Влада "душить" "Горохівський вісник"
12:48
Тиск на свободу слова набуває загрозливих форм не лише на рівні всеукраїнських ЗМІ, а й на рівні районів. Нещодавно, в ранг «неугодних» потрапила редакція газети «Горохівський вісник». Внаслідок небажання висловлювати у своїх статтях лояльність до правлячої політичної сили - існування газети виявилось під загрозою.

Впродовж трьох років «Горохівський вісник» є жертвою цілеспрямованих переслідувань. Як виявилось, незалежна позиція газети не всім пасує, особливо, що стосується висвітлення правди про дії чиновників. Ініціатори ліквідації видання мотивують свої дії різними причинами. Разом з тим, як вважає сам колектив, реальною є та, що редактор газети Дідик О.І. на попередніх виборах балотувався кандидатом у депутати обласної ради від Партії регіонів. Таке полювання цілком в традиціях правлячої фракції БЮТ. Підтвердженням цьому є також те, що голова районної організації БЮТ, заступник голови Горохівської районної ради Прихода Л.А., а також його покровителі у Волинській обласній раді, поставили за мету повернути назад «свого» редактора, позбутися провідних журналістів і цим самим мати у своїй власності «кишенькову» газетку, яка писатиме те, що скажуть.

Ситуація з газетою непроста, разом з тим, якщо розібратися, все поволі стає на свої місця. Колишнього, більш лояльного редактора газети Крощук З.П змістили. Цілком законно, загальним рішенням колективу, а також внаслідок досягнення пенсійного віку. Про це є і відповідні рішення та документи. Але місцевим «царкам» такі аргументи -недостатні. Відтак, почалися судові процеси. Без сумніву, що сили газети не йдуть в порівняння із політичним тиском, який редакція почала відчувати на усіх рівнях. Місцеві суди були програні, і редакції запропонували компроміс. Або ви усім колективом переходите у провладне видання «Горохівська правда» і працюєте під началом нового «старого» редактора Крощук З.П. Або – співайте реквієм своїй газеті. В подальшому, журналісти «Горохівського вісника» мали змогу переконатися, що представники районної влади мають твердий намір втілити свої погрози у життя. Оскільки, корумповані суди та правоохоронні органи дружно закривали очі на усі заяви та звернення газетярів.

Тепер детальніше про рішення, яке ухвалив районний суд. Для газети воно виявилось невтішним. Судді постановили відновити колишню редактора на посаді, більше того виплатити їй компенсацію за «вимушені прогули» у розмірі 29752 гривні. Таке рішення означає банкрутство газети, а відтак, автоматичну ліквідацію. Поміж тим, така ухвала є дивною, адже два роки тому колектив висловив недовіру до роботи Крощук З.П. і усі факти, пов’язані з таким рішенням були викладені в акті КРУ у Волинській області. А це і порушення щодо обліку і списання матеріальних цінностей, і привласнення цих цінностей особисто редактором, і явне зловживання службовим становищем при укладенні договорів оренди на частину приміщення редакції. Практика витіснення професіоналів і заміна їх своїми людьми, навіть без найменших ознак порядності – це одна із яскравих характеристик «помаранчевої влади» і як показує час, вона своїм принципам не зраджує.

До Верховного Суду було подано касаційну скаргу на рішення судів. Та колектив редакції мало вірив у те, що справедливості буде досягнено. І видно не помилявся. Оскільки, Верховний Суд спрацював оперативно і залишив попередні судові рішення без змін. Будь-який юрист вам скаже, що у Верховному Суді справи можуть лежати роками, а тут, протягом тижня, та ще й так категорично. Без сумніву, роботу із фемідою проводив хтось дуже впливовий.
Відтак, достатньо мати що називається «волохату руку» у потрібному кріслі і «вуаля!» - все вирішується, як в казці. Одне лякає, щоб така магічність не вилізла потім боком і свободі слова і такій відмученій демократії.

Лариса Кузнєцова

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 893 | Додав: volynregion | Рейтинг: 1.0/1 |