Friday, 17.05.2024, 03:50

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  July 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » July » 10 » Олександр Башкаленко: Ми хочемо запропонувати своїм опонентам чесну, конкурентну боротьбу
Олександр Башкаленко: Ми хочемо запропонувати своїм опонентам чесну, конкурентну боротьбу
14:01
Про непросту ситуацію в країні, її перспективи, дії Партії регіонів та роботу місцевих партійних організацій ми говоримо з депутатом обласної ради, головою обласної організації Партії регіонів Олександром Башкаленком.

- Олександре Костянтиновичу, люди схвалюють ініціативу Партії регіонів про необхідність підвищення мінімального прожиткового рівня, мінімальних заробітних плат і пенсій, однак уряд Тимошенко і правляча коаліція БЮТ, НУНС та Блоку Литвина виступають категорично проти підвищення соціальних стандартів, а фактично підтримки людей у цих важких умовах. Партії регіонів вдасться домогтися ухвалення цього важливого рішення?
- Люди бачать несправедливість у діях уряду та влади загалом. Вони втрачають роботу, не мають доходів, щоб купити навіть речі першої необхідності. Заробітні плати, пенсії залишилися на рівні минулого року, а ціни збільшилися у кілька разів, зросли тарифи на житлово-комунальні послуги. А ще є інфляція, яка лише у першому півріччі цього року склала майже 9 відсотків. Але у нас є Конституція, закони, у яких зафіксовано, що потрібно проводити перерахунок мінімальних зарплат та пенсій у залежності від цін, тієї ж інфляції. Тимошенко цього не робить. Натомість є суцільна неправда про ситуацію з бюджетом та реальний стан справ в країні.
Лише після звернення депутатів від Партії регіонів до Генеральної прокуратури, Держкомстат оприлюднив мінімальний прожитковий рівень, що на початок червня становив 867 гривень. А у бюджеті на 2009 рік було закладено на 198 гривень менше. Це - пряме порушення норми закону.
Якщо простіше, то щомісячно кожний пенсіонер недоотримує мінімум 200 гривень. Втрачають відповідно усі, хто працюють у бюджетній сфері, а це - вчителі, медики, службовці, чиї зарплати нараховуються від мінімальної. Тому люди мають самі дати оцінку позиції пані Тимошенко разом з тими політичними силами, які її підтримують.
До речі, у Росії з початку кризи уже кілька разів збільшували мінімальні виплати, а звідти і заробітні плати, так робили і в європейських країнах. Це - нормальна практика, коли уряд, підтримуючи громадян, розвиває економіку країни. А сьогодні Юлія Тимошенко каже, що в бюджеті немає коштів.
Я переконаний, що Партії регіонів вдасться відстояти свою позицію щодо підвищення мінімальних виплат, бо за нами підтримка громадян. Також готується звернення до Конституційного суду щодо невиплат людям прожиткового мінімуму.

- Багато людей, фахівців та експертів, вважають, що в бюджеті при бажанні можна знайти ті кошти, які потрібні саме для підвищення усіх цих виплат, Партія регіонів також пропонує джерела фінансування?
- Звичайно, необхідні кошти можна отримати в бюджет і виділити на фінансування цих мінімальних соціальних виплат, але від влади потрібні чесність та фаховий підхід до державних фінансів. На думку Миколи Азарова, для цих виплат у цьому році потрібні 15,5 млрд. гривень і вони є.
Уряду потрібно припинити спекуляції з державними коштами, які ніби виділяються на підтримку банківських установ чи національної валюти, а насправді ці кошти просто розкрадаються.
Днями урядовці виділили майже 20 мільярдів гривень для НАК «Нафтогаз України» і де гарантія, що вони не підуть в чиюсь кишеню чи на передвиборчу кампанію Тимошенко?
А ще були кошти МВФ, а це - теж понад 20 млрд. грн., а уряд так і не може пояснити, куди їх витратили. Наступний транш запозичень в липні-серпні становитиме 3,2 млрд. доларів або 25 мільярдів гривень. Це - величезні кошти і потрібно лише визначитися: направити їх частково людям, як пропонує Партія регіонів чи дозволити владі їх розікрасти.
Зекономити можна і на чиновниках. Наприклад, 430 мільйонів гривень Юлія Тимошенко витрачає сьогодні на власні рекламні ролики та щоденні появи в телевізорі. Ми пропонуємо ці кошти направити на підвищення заробітних плат і пенсій. Близько мільярда гривень ті, які йдуть на обслуговування влади теж треба і необхідно спрямувати на захист малозабезпечених громадян України.

- Олександре Костянтиновичу, що можна сказати загалом про ситуацію в країні, якою вона буде у найближчі місяці?

- Не треба бути великим експертом, аби спрогнозувати, що нас чекає важке друге півріччя. Наприклад, візьмемо ситуацію з бюджетами всіх рівнів, наповнення немає, та й звідки йому взятися, коли виробництво фактично зупинене. Звідси немає і реальних видатків. Усі хто працюють в державних установах, усе це чудово розуміють і бачать.
Уряд Тимошенко проводить банальні маніпуляції з бюджетним розписом, забезпечуючи, таким чином, щомісячне «виконання» бюджету. Якщо за розписом бюджету на 2009 рік за шість місяців слід було зібрати до загального і спеціального фондів 119,4 млрд. грн., то згодом план зменшили і таким чином виконали, зібравши всього 90,5 млрд. Річний план – 238,9 млрд. гривень. Отже, за перше півріччя він виконаний на 37,8 відсотків.
Зрозуміло, що виконання за рік не буде, відповідно не буде і фінансування бюджетних програм.
Зростають позики з бюджету Пенсійному фонду: з початку року було 4,7 млрд. грн., зараз – 11 млрд.
В країні запущений друкарський верстат. Уряд сьогодні користується виключно емісійними коштами, їх уже використано у межах 100 мільярдів. За червневий газ з Росією знову розрахувалися емісійними коштами. Нас чекає величезна інфляція. Складається таке враження, що все валиться з рук.

- Сьогодні знову заговорили про дострокові парламентські вибори, вони можуть бути виходом у цій ситуації?
- Звичайно, чим скоріше відбудеться зміна влади, уряду, президента, які разом є головним джерелом кризи, тим скоріше країна зможе розвиватися.
Ми бачимо повний хаос та безконтрольність. Жодна з широко розрекламованих урядових програм так і не була виконана. Наприклад, візьмемо будівельну галузь. Уряд підписував звучні меморандуми, обіцяв фінансування на незавершені об’єкти, регіони, в тому числі і Волинь, подали перелік цих об’єктів, а що будується? Нічого.
Сьогодні потрібні не гасла, а кропітка, системна робота владних структур.
Якби при владі були професійні люди, падіння виробництва більше як на 30 відсотків не було б, а так економіка сьогодні фактично розвалена.
Тому позиція Партії регіонів полягає в тому, щоб провести одночасно вибори президента і парламенту. Це складна процедура. Тому зараз ми готуємося до президентських виборів.

- Олександре Костянтиновичу, чим живе обласна партійна організація?
- Ще на початку року ми визначили для себе першочергові завдання з огляду на майбутню виборчу кампанію, тому уже є певні напрацювання, що дозволять нам почувати себе досить впевнено. Загалом хочемо запропонувати чесну, конкурентну боротьбу своїм опонентам.
Сьогодні завершується підготовча робота, розробляємо план заходів та технологічні проекти, щодня проводжу зустрічі, консультації, переговори, хочеться сформувати потужну команду однодумців, наших прихильників, з якими пройдемо виборчу кампанію, досягнемо гідного результату і будемо працювати далі. На нас чекає багато роботи, а ще - парламентські і місцеві вибори.
Ми відкриті для всіх людей, які поділяють наші принципи і щиро підтримують Віктора Януковича.

- Гаразд, з чим партійці будуть йти до людей, на що сподіваєтесь?
- Будемо розказувати людям правду про те, що діється в країні з вини Тимошенко і Ющенка, а вони для нас - одне ціле.
Ми будемо пропонувати реальні першочергові кроки для виходу з тієї важкої ситуації, в якій опинилася країна через неспроможність влади взагалі що-небудь зробити. А люди мають визначитися і прийняти для себе рішення: вони хочуть порядку, дисципліни, стабільності і прогнозованої перспективи чи продовження хаосу і брехні?
Ми впевнені, що люди хочуть змінити цю владу і отримати шанс жити в нормальній країні, де працює закон і влада, де люди почуватимуть себе захищеними. Тому громадяни зроблять свій вибір на користь надійного, перевіреного та досвідченого політика, який змінить країну.

Розмовляв Олександр Іванюк


Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 651 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |