Friday, 17.05.2024, 04:38

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  July 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » July » 2 » Чи є на Волині молодіжна політика?
Чи є на Волині молодіжна політика?
10:51
Сумно, що молодь, яка є творцем майбутнього, являє собою сьогодні чи не найпасивнішу частину українського суспільства. Наше суспільство потонуло у політичних проблемах, а проблеми молоді залишаються поза увагою.

Чому ж тоді дивуватися, що у молодих громадян нашої держави відсутні віра у власні сили, успіх самореалізації, відчуття особистої значимості як члена суспільства, нарешті, любов і повага до своєї Батьківщини.

Історія вчить, що зростанню економічного благополуччя країни передує розвиток духовності та культури її громадян. На сьогодні ж, в молодіжній сфері в більшості ми спостерігаємо як інтелектуальну так і духовну деградацію. У цьому сприяють в значній мірі і дії відповідних структур органів влади на місцях. То ж на які перспективи розвитку наша країна може розраховувати у майбутньому ?

Важко зрозуміти принципи втілення у життя молодіжної політики на Волинській землі. Обласне управління у справах сім’ї та молоді декларує патріотичне виховання молоді з виділенням на це значних сум бюджетних коштів, а натомість зводиться до підготовки радикальних молодіжних угруповань.

Про націоналістичну спрямованість та підтримку радикальних молодіжних організацій засвідчили заходи, що проводилися минулого року в с. Гаразджа. А саме фестиваль альтернативної музики «Бандерштат-2008», який відбувався за фінансової підтримки обласного молодіжного управління. Організатором були «Національний Альянс» (І.Гузь), Центр модерної української культури «Форпост» (С.Мартинюк). Фестиваль «канув би в лету», якби не одне «але»… Під час завершального концерту очільник «Національного альянсу» на Волині звернувся до присутньої молоді із закликом вступити у боротьбу за Україну, якщо цього вимагатиме політична ситуація. Під час свого виступу із головної сцени фестивалю він звернув увагу учасників свята до останніх політичних подій у сусідніх країнах - військовий конфлікт між Грузією та Росією і наголосив, що українці повинні бути завжди готовими до боротьби за свою незалежність (сайт Prosto Luck 11.08.2008).

У поточному році знову передбачається проведення фестивалю, що вкотре змушує замислитись про цілі, які переслідують його організатори. Хотілось би бачити чіткі дії влади щодо запобігання діяльності націоналістичних організацій з русофобними схильностями, які своїми заявами вносять деструктив та ганьблять авторитет України на міжнародній арені.

Думаю читачі зі мною погодяться, що не є нормальним явищем, коли молодіжні організації за сприяння державних органів, з використанням бюджетних коштів, втручаються у внутрішні справи іншої держави. Безперечно, у Положенні про управління у справах сім’ї та молоді Волинської ОДА (№115 від 31.03.2008 року) зафіксовано сприяння міжнародному співробітництву з питань сім’ї, дітей, молоді, фізичної культури та спорту (п. 3.8). І в календарному плані діяльності, що затверджений наказом начальника управління від 31 грудня 2008 року № 570-3 зазначені заходи, що торкаються міжнародної співпраці, а саме: сприяння участі молодих людей в міжнародних програмах Європейського Союзу та Ради Європи; участі обдарованої молоді у міжнародних та всеукраїнських фестивалях, конкурсах, виставках, семінарах; проведенні молодіжних та студентських фестивалів, конкурсів, виставок, семінарів. Однак ніде не вказано про налагодження міжнародних відносин з опозиційними «молодіжками», які ведуть боротьбу з авторитарним політичним режимом у своїй країні.

Свідками «патріотичного» виховання стали місячні травневі ночі цього року, коли соціальні об’єкти та державні установи м. Луцька були розмальовані трафаретними малюнками з обличчям Бандери та написом «Бандера – герой». Окрім того були розміщені листівки, виготовлені типографським способом, де зверху розміщений гриф «Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації». Гадаю, управління було обізнане про акти вандалізму національно-патріотичних організацій, бо відсутня належна реакція з їх сторони. Вище керівництво області не приділило уваги на ці витівки, а організатори акції з чиновниками профільного управління не отримали відповідних зауважень.

Якщо все це робиться в рамках обласної програми національно-патріотичного виховання молоді Волині на 2007-2011 рік, то, боляче спостерігати на низький рівень роботи всієї влади, яка мільйони гривень витрачає на виховання молоді, а натомість - підтримує вандалізм…

Аналізуючи роботу управління, згадуєш крилату фразу: «Країна повинна знати своїх героїв…» За даний напрям у профільному відомстві відповідає І. Дмитришин, який отримав у 2007 році посаду заступника начальника аби вести студентство під "лінію" тодішнього губернатора В.Бондара. Нагадаю нашим читачам, як в той час волинське студентство обирало Студентську Раду при тодішньому голові ОДА Володимиру Бондару. Здавалося б, таку структуру за своєю суттю мав би очолити представник студіюючої молоді, але вийшло якраз навпаки. Голову Ради не обирали, а призначили. Цю посаду обійняв Ігор Гузь – лідер «НацАльянсу», депутат обласної ради.

Інтригою лишається «демократична» процедура проведення конкурсу проектів громадських організацій. Відомо, що державні кошти отримують «привілейовані» організації. В свою чергу, працівники управління стверджують, що конкурси проектів проходять прозоро, а всі організації мають рівні можливості отримувати кошти. Переконатись можна відвідавши офіційний сайт управління, де розміщена інформація про результати конкурсу. Щоб не звинуватили чиновники мене в абсурдності, я відвідав і пропоную іншим проглянути сайт (www.usm.voladm.gov.ua). Як виявилося, по ссилці «проект управління», інформація про результати конкурсу - відсутня. Як це можна розцінити: чергова брехня чи непрофесійність певних працівників?

За матеріалами інтернет-видання «Волинські новини» 24 квітня 2009 року відбувся круглий стіл «Нові стандарти в діяльності громадських організацій – крок до розвитку» , де лідери громадських організацій Волині особливо нарікали на діяльність відділу у справах сім'ї та молоді Луцької міської ради та його начальника Ігора Гузя. Учасники круглого столу жалкували, що у його роботі не взяли участь представники молодіжної громадської організації «Національний Альянс» та відділу у справах сім'ї та молоді Луцької міськради, хоча їх запрошували.

Громадські лідери незадоволені тим, що проекти на молодіжну проблематику, які виграли відповідний міський конкурс, фінансуватимуться «розпорошено». Голова ВОГО «Волинський Блок» Антон Сосновський запропонував лідерам громадських організацій масово оголосити бойкот міському конкурсу проектів на молодіжну проблематику. «І хай всі гроші йдуть «Національному Альянсу» – зазначив пан Сосновський.

Поряд з тим, голова ВОГО «Гендерний центр» Оксана Ярош зазначила, що управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської ОДА «дублює» роботу громадських організацій, праця яких «для звітності добре».

Тож про яку «чистоту та непорочність» можна говорити, коли кричущі факти свідчать про недієвість обласного молодіжного управління. Ми б із радістю відкинули ці факти і писали б тільки про успіхи, але на превеликий жаль, їх немає.

Молодіжна політика на Волині зводиться до банальної манії створення видимості роботи самого управління, яке нічим не займається реально, окрім жонглюванням посад та регалій, вихвалянням один перед одним за результати у цій сфері, навіть нагородження державними відзнаками лише тих, хто красиво вміє говорити, а ніж добре робити, на превеликий жаль...
У чиновників усіх рівнів державної влади, які втілюють молодіжну політику в життя на чільному місці мають бути поставлені тези:
Я – відповідальний за свою долю і долі інших людей, з якими пов'язаний.
Я бажаю виконувати роботу добре, оскільки від неї залежать інші. Завдяки нашій праці ми збільшимо результати.
Я – люблю народ і свою країну, і зроблю її кращою.

Василь Квітка


Категорія: Волинські новини | Переглядів: 696 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |