Sunday, 28.04.2024, 17:06

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  March 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » March » 19 » "МВФ дай грошей" або "Влада робить все, щоб ми не дожили до пенсії?"
"МВФ дай грошей" або "Влада робить все, щоб ми не дожили до пенсії?"
14:08
Судячи з дій президента, прем’єра та голови Нацбанку вони роблять все, щоб люди не дожили до пенсійного віку, щоб їм не виплачувати пенсії.
Нещодавно від Ющенка, Тимошенко і Стельмаха прозвучала найбільш резонансна обіцянка, зафіксована в проекті листа до МВФ, - це проведення в Україні до кінця 2009 року пенсійної реформи. "Реформування" означає в першу чергу підняття пенсійного віку.
"Ми ухвалимо закон про пенсійну реформу, який передбачає підвищення пенсійного віку щорік на шість місяців", - говориться в тексті цього листа до МВФ. Судячи по тому, що воно було підписане і відправлене, з даним формулюванням погодилися не лише Ющенко і Стельмах, але і Юлія Тимошенко, яка ще зовсім недавно заявляла: „Я хочу вам сказати, що наша команда не допустить таких речей ніколи і всі дискусії про підвищення пенсійного віку припинені”. Це - черговий обман українців.
Стрімке старіння населення України і зміна співвідношення між працездатним населенням і пенсіонерами привело до того, що вже сьогодні на десять працюючих українців доводиться дев'ять пенсіонерів.
Що ж сталося за час який пройшов між цими двома вчинками Тимошенко? Невже до невпізнання змінилися "умови життя і охорони здоров'я"? Або Держкомстат опублікував якісь аж надто веселі цифри? На жаль, статистика тут ні при чому. Просто прем’єрці вкотре захотілося грошей від МВФ...
У тому, що підвищувати пенсійний вік необхідно, не сумнівається і глава Секретаріату президента Віктор Балога: "Нічого страшного в підвищенні віку виходу на пенсію немає”.
В те, що керівник президентської канцелярії готовий просидіти на своєму місці не лише до 65-ти, але і до 90 років, віриться і без додаткових запитань. Проте далеко не всім українцям так пощастило з посадами, щоб хотілося працювати на них до самої смерті.
Хоча в тексті листа не конкретизується, до яких пір планується підвищувати пенсійний вік, "пенсійний досвід" Європи дозволяє зробити деякі висновки, що люди в цих країнах виходять на пенсію в 65-67 років. Проте твердження, що подібну практику слід сьогодні застосовувати в Україні, у мене викликає великі сумніви. Адже, у нас найнижча тривалість життя: у чоловіків - 63 роки, у жінок - 72. Крім того, ми займаємо перше місце в Європі по смертності чоловіків працездатного віку.
Виходячи з цих даних, можна зробити вивід про те, що українські чоловіки ледве-ледве доживають до своєї пенсії. Здається, підвищувати для них у ситуації, що склалася, пенсійний вік просто аморально. Демографічні тенденції в нашій країні надзвичайно стійкі, і навряд чи слід чекати найближчим часом змін на краще.
Окрім моральної проблеми, існують і економічні перешкоди. За прогнозами народного депутата від Партії регіонів Олександра Стояна, вже до квітня в Україні може налічуватися 2,5-3 млн. безробітних. "В період масового безробіття підвищувати вік виходу на пенсію економічно невиправдано - це очевидно. Якщо зробити це прямо зараз, ситуація з безробіттям лише посилиться".
"Експерти, які говорять про непомірне навантаження на тих, що працюють в найближчій перспективі, наполегливо не хочуть помічати одну просту річ: пенсійні виплати знаходяться в прямій залежності від існуючих заробітних плат. Праця в Україні сьогодні знецінена, і якщо люди продовжуватимуть отримувати свої мізерні зарплати, підвищення пенсійного віку не дасть очікуваного результату. Перші кроки, які слід зробити на цій дорозі, - встановити адекватну оплату праці, вивести зарплати з тіні і тоді будуть більшими і пенсії.
Отже, підвищувати пенсійний вік потрібно, але лише тоді, коли ситуація на ринку праці стабілізується. В цілому експерти одностайні: сьогодні українці абсолютно не готові до реформ, які їм намагаються нав'язати. До питання про підвищення пенсійного віку слід звернутися, коли Україна повернеться до економічного зростання. Причому це зростання повинні відчути на собі всі члени суспільства, а не „любі друзі” президента та прем’єрки.
За інформацією газети «Україна молода» (№103 за 12.06.2007), в Україні нетипова структура смертності - третину від померлих становлять люди допенсійного віку. В нашій країні більш як 40 відсотків юнаків 16-18-річного віку не мають шансів дожити до 60-річного віку. Непокоїть і той факт, що за останні 15 років населення України скоротилося більш як на 5 мільйонів. За цей час народжуваність зменшилася на 40 відсотків, а смертність збільшилася на 30 відсотків. Невпинно зростає смертність серед населення працездатного віку - протягом 2000-2005 років смертність чоловіків у працездатному віці виросла на 12,2 відсотка, серед жінок - на 9 відсотків.
То невже заради грошей Ющенко, Тимошенко і Стельмах вкотре зрадять Україну і українців?
Категорія: Новини України | Переглядів: 800 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |