Sunday, 28.04.2024, 14:30

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  March 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » March » 19 » Що змусило Шибу відмовитися від скандального будівництва?
Що змусило Шибу відмовитися від скандального будівництва?
17:00
17 березня міський голова Богдан Шиба на апаратній нараді зробив «благородний» вчинок, врахувавши супротив лучан - дав доручення підготувати розпорядження про заборону будівництва багатоповерхового будинку на славнозвісній вулиці Ветеранів.
Цікаво, що ж змусило градоначальника так вчинити? Невже замучила совість за долю мешканців отих злощасних будинків, які так і не дали, меру довести заплановану справу до логічного завершення? А саме, все ж побудувати у їхніх дворах ще кілька багатоповерхівок. До речі, за нашими джерелами у міськраді, питання цього будівництва вже давно лобіював один із луцьких депутатів від БЮТу.
Варто зазначити, що земельна ділянка у цьому спальному районі, яка уже готувалася до аукціону – справді "рибна". Адже під вікнами міський парк, а за кілька метрів протікає річка. Елітні квартири на такій території, здається, розійшлися б як гарячі пиріжки, забезпечивши чималі прибутки усім, хто був би причетний до цього будівництва. Та от, на жаль, райдужні перспективи для охочих збагатитися за рахунок лучан, змарнували обурені мешканці чотирьох будинків, що по вулиці Ветеранів. Квартиронаймачі дізналися, що без їхнього відома міська влада незаконно, з їх слів, хоче відібрати прибудинкову територію. Вони вважають рішення міської ради від 22 жовтня 2008 року «Про затвердження містобудівельного обґрунтування розташування 45-квартирного житлового будинку на вулиці Ветеранів, 9» незаконним. Лучани нарікають, що ніякого громадського обговорення цього рішення не було. Люди відразу почали бити на сполох. Перше їхнє звернення до мера завершилося нічим. Ось як коментує першу зустріч з приводу цього питання із градоначальником мешканець будинку №9 по вул. Ветеранів Ігор Слободян: « Ми зверталися до мера. Він на мою думку мав би відстоювати права громадян, які його обирали. У мене ж склалося таке враження після розмови з ним, що його не цікавлять наші проблеми, інакше він би прийшов до нас на збори і все нам пояснив. На ділі, ми почули від мера, що сьогодні кільком сім’ям не вистачає квартир. То можна подумати ці квартири віддадуть людям задарма? Доступні ж вони будуть тільки олігархам. То про яку турботу він говорить? А наші діти будуть гратися на капотах автомобілів отих олігархів, чи як?».
Сам же мер міста, ще тиждень тому чітко відстоював свою позицію, і стверджував, що будівництву – бути. Цей скандал на апаратній нараді 10 березня на прохання журналіста Богдан Шиба прокоментував так : « Забудова того району передбачена генеральним планом міста. Тепер виникла та сама ситуація що у 55 мікрорайоні, пам’ятаєте? Мешканці не хотіли, щоб далі будувалися будинки. Але ж це місто, будівництво передбачене генеральним планом. Так само на вул. Дубнівській, біля того висотного будинку, мешканці теж не хотіли щоб далі будувалися багатоповерхові будинки. А де ж тоді їх будувати, де? Там де передбачено будівництво багатоквартирних будинків генеральним планом воно буде здійснене!» Цікаво, як градоначальник так впевнено міг апелювати генеральним планом міста, якого ще ніхто і не затверджував.
Головний архітектор міста Луцька у інтерв’ю телеканалу «Аверс», який робив репортаж на цю тему, обурених мешканців теж не заспокоїв. Георгій Шевчук запевняв, що на цій землі усі обстеження проведено, все, переконував, законно та безпечно. Незадоволені мешканці самі винні у своїх проблемах. Інформація була оприлюднена в газеті, слід було звернутися завчасно, тоді можливо цих рішень і не ухвалили б. На запитання журналіста чи може міська влада проігнорувати думку цих квартиронаймачів, Георгій Шевчук дав таку відповідь: «Якщо ми будемо забороняти будь-яке будівництво у місті, то взагалі нічого не будемо мати і громадяни повинні розуміти, що у місті потрібно будувати, якщо ми цього не робитимемо, у нас все зупиниться і ці будинки заростуть хащами.»
Що ж стосується самих квартиронаймачів, то вони і самі не проти забудови Луцька. Тільки ж, скаржаться люди, влада розподіляти землю повинна відкрито та легально. І відводити для будівництва такі земельні ділянки, на яких зведення нових будинків не створювало б незручностей для мешканців сусідніх, і не становило б загрозу руйнування помешкань.
Тож аби не допустити цього чиновницького свавілля люди пішли далі: звернулися до суду та прокуратури зі своїми проблемами, активно працювали над створенням об’єднань співвласників будинків. То ж ця тема набула неабиякого резонансу в місті. Мешканці розповідають, що їх навіть запросили на Волинське телебачення у "прямий ефір". Мали обговорювати їх проблему незаконного будівництва. Проте, за три дні до ефіру, кажуть люди, тему програми із невідомих причин змінили, а їм гарно відмовили. Мовляв, у мерії пообіцяли, що їхню проблему вирішать, і без зайвого розголосу.
Щоправда свого слова пан Шиба дотримав. На черговій апаратній нараді 17 березня він все ж дав доручення заборонити будівництво, яке ж сам на передодні хотів започаткувати. Чому Шиба підняв білого прапора невідомо, адже ще тиждень тому в мерії до аргументів обурених мешканців нікому не було діла. То чого чи кого він злякався? Скандального розголосу не на його користь, чи можливо це черговий хід аби приспати пильність громади?
Проте, люди мало вірять у благі наміри мера, тому як можуть так і перестраховуються. Напередодні чергового засідання Луцької міськради, яке відбудеться 25 березня цього року, квартиронаймачі звернулися до місцевих депутатів від Партії регіонів, аби народні обранці підготували та озвучили депутатський запит про добудову багатоповерхівок у їхніх дворах. І це навіть, не зважаючи на те, що пан Шиба «дав задній хід» цій справі. Дана позиція людей говорить, що довіра людей до влади в наш час стрімко падає.
Люди хочуть своїми силами побудувати на власній прибудинковій території дитячий майданчик, чого, до речі, міська влада за чотири роки так і не спромоглася зробити. Тому вимагають офіційного та остаточного підтвердження, що їх прибудинкову територію уже не чіпатимуть. Адже відомі непоодинокі випадки, коли представники "помаранчевої влади" (БЮТ та НУНС) роблять голослівні заяви, а потім трактують все по-новому і на свою користь.
Наприклад, наприкінці минулого року громадські організації та мешканці міста піднімали питання про неправомірне виділення земельної ділянки на умовах оренди ЗАТ «Луцький домобудівельний комбінат» для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку та тій же вулиці Ветеранів. Згідно з постановою Кабінету міністрів, усі вільні земельні ділянки у місті мають передаватися в оренду чи у власність тільки через аукціон. Того разу з невідомих причин , мабуть, для «вигідних» людей міська влада зробила виключення – і проігнорувала інтереси лучан. То чи можна далі вірити такій владі? Люди вже переконалися, тому відтепер будуть дмухати на холодне в усіх питаннях, що стосуються обіцянок від пана Шиби!

Прес-служба обласної організації Партії регіонів

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 800 | Додав: pres-centr | Рейтинг: 0.0/0 |