Головна » 2009 » March » 16 » Ціни на харчі ще більше «показуватимуть зуби» - завдяки Президенту?
Ціни на харчі ще більше «показуватимуть зуби» - завдяки Президенту?
16:40
«Людині не дається більше, ніж вона може витримати» - говорить народна мудрість. Де межа витримки пересічного українця наразі залишається під питанням. Ціни знову спущені з ланцюгів і показують зуби. Президент Ющенко черговою постановою дав добро підприємцям піднімати вартість вітчизняної продукції. Тепер і без того не густий споживчий кошик наших громадян може знову порідшати. То за що і на скільки більше доведеться сплачувати українцям? Складається враження, що і економічна, і політична ситуація в Україні перетворюється на замкнуте коло. Доходи населення знижуються, відповідно, зменшується і купівельна спроможність. Разом з тим виробники змушені і далі піднімати ціну на власну продукцію. Згідно з результатами консалтингової компанії "Concorde Development", у Києві відвідуваність супермаркетів знизилась на 30%, люди починають частіше закуповуватись на ринках. Ті ж, хто і надалі відвідують супермаркети, скоротили свої витрати на 15-20%. І якщо раніше гроші майже в рівних частинах йшли на продукти харчування та одяг, то тепер 47% доходів припадає на їжу. Президент суттєво спростив процедуру підйому цін, відмінивши обов’язкове узгодження даного питання з місцевою владою (постанова №709 Кабміну від 6 серпня 2008 року). Раніше підприємці повинні були декларувати і обумовлювати зміну ціни більш ніж на 1% протягом місяця на основні продукти харчування (муку, яловичину, свинину, м’ясо птиці, ковбасні вироби, масло, яйця і т.д) У той же час, рішення, яке суттєво вдарить по наших співвітчизниках у секретаріаті президента вже назвали революційним. Постанова ця, безумовно, дасть можливість менше «спілкуватися» підприємцям з чиновниками. Але, що стосується цін на продукти харчування, то за даними Держкомстату, вони і без дозвільних документів протягом січня – лютого 2009 року піднялися на 15,8% і 16% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тільки протягом двох зимових місяців цього року ціни на м'ясо і м’ясопродукти виросли на 31,7% і 25% відповідно, молокопродукти – на 4% і 6,6%, хлібобулочні вироби – на 22,3% і 23,2%, цукор – на 7%. Це мінімальний перелік подорожчань. Якщо ж прирівняти всі ці зміни до критично схудлого гаманця українця, то зміст урядових постанов стає нелогічним.