Sunday, 28.04.2024, 15:24

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  March 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » March » 10 » «Коло запитань» залишилось без конкретних відповідей
«Коло запитань» залишилось без конкретних відповідей
18:32
Наприкінці минулого тижня у конференц-залі готелю «Україна» у Луцьку відбувся ефір програми «Коло запитань», спільного проекту Радіо Ера FM та української служби ВВС. Він ґрунтується на концепції програми ВВС «Any Questions». Центральною ідеєю програми є обговорення актуальних питань, які стосуються політичних, економічних, соціальних та культурних проблем.
Ведучими «ток-шоу» були Сергій Сулим та Фідель Павленко. Скажу, що журналісти справляли враження своєю професійністю, чого не скажеш про головних «спікерів» програми: Анатолія Грицюка, Василя Байцима та Богдана Шибу. Хтось просто не може конкретно відповідати по суті, а в когось просто бракує аргументів для того, щоб його думка чи позиція виглядала переконливо і, головне, була реальною до впровадження. Загалом рівень дискусії був доволі невисоким, переважав популізм, це і відчули, напевне, радіослухачі.
До речі, коли в аналогічній програмі на ВВС «спікер» починає займатися демагогією, говорити про все, у нього просто відбирають слово і передають іншому. Коли б це правило діяло в нас, то Анатолій Петрович з Василем Федоровичем провели б передачу мовчки, а Богдан Павлович був би небагатослівним.
Присутніми на «ефірі» були представники політичних партій, громадських організацій та «експерти». Найбільш чисельним був десант з БЮТ: Олександр Свирида, Петро Олешко, Віктор Кобринчук, Віктор Чорнуха та Олег Кіндер.
Питання до обговорення були підібрані актуальні, але вони залишилися без конкретних відповідей. А точніше, їх суть зводилася до того, що уряд Тимошенко скрізь визначив пріоритети і все робить в енергозбереженні, будівництві, сільському господарстві, в охороні довкілля, і скоро Україна просто «заживе» з такими «чудовими урядом та місцевою владою». Говорили про якісь міфічні кошти, що прийдуть на село, в будівельну галузь, просто всюди.
А оскільки не було достатньої можливості в часі висловити свою позицію в ефірі, спробуємо зробити це зараз на основі тих питань, які обговорювалися.
Отже, на нашу думку, завжди потрібно говорити спираючись на факти. Підтвердженням здатності уряду адекватно реагувати на проблеми в основних галузях в сьогоднішніх умовах є Державний бюджет на поточний рік. Я не знаю чи задоволений Віктор Чорнуха відповідями на його запитання щодо ситуації у будівельній галузі, але скажемо про реальність. Уся допомога від влади звелася до підписання Меморандуму, а фінансування за чотирма ключовими державними програмами в будівництві в цьому році дорівнює нулю. Субвенції регіонам на розвиток цим же бюджетом не передбачені. Усі посилаються на Стабілізаційний фонд, але ніхто не каже про реальність його наповнення, воно викликає великий сумнів. Зрештою будівельники відчувають самі «турботу» уряду, призупинено будівництво 90% будівельних об’єктів.
Теж саме в енергозбереженні, фінансування немає, є сухий пріоритет у влади. Уряд уже допоміг з цінами на газ для підприємств теплоенергетики, в тому числі і в Луцьку, коли заднім числом з 1 січня довели ціну до 2570 гривень за тисячу кубометрів. Анатолій Петрович уже не робить голосних заяв про «небачені перемоги» пані Тимошенко на газовому фронті, а міський голова скромно не каже про такі досягнення свого колишнього партійного лідера, а натомість говорить про необхідність впровадження альтернативних джерел енергії, переведення гарячого водопостачання на електроенергію. Що ж, щось раціональне в цьому є, тому побажаємо йому успіхів. Але які можливості цьогорічного міського бюджету без субвенції з державного на розвиток, ми побачимо згодом і спитаємо всі разом про зроблене із обіцяного!
Це ж стосується і села, ситуація там просто жахлива. Запропонована урядом підтримка села на 2009 рік є просто експериментом на виживання. Практично згорнуто кредитування, не вирішуються проблеми пролонгації кредитів, у 7 разів зменшилося фінансування державних програм підтримки сільського господарства, не врегульовані податкові питання, ситуація із закупівельними цінами складається далеко не на користь аграріїв. У весняно-польові роботи галузь вступає без підтримки держави. Уряд лише обіцяє 226 мільйонів гривень знову ж зі Стабілізаційного фонду. Переконаний, що присутній в залі Андрій Турак та інші керівники сільськогосподарських підприємств уже давно оцінили таку владу належним чином.
Місцеве питання «ефіру» стосувалося долі Шацьких озер і охорони довкілля. Попри гучні заяви чільника обласної ради про якусь роботу, є очевидним інше, немає в області раціонального використання природних ресурсів, усі потуги сьогоднішньої місцевої влади спрямовані лише на власну наживу. Необхідної інфраструктури як не було, так і немає, чіткої програми теж. Скільки пам’ятаю, на Гряді будують очисні споруди! А те що є, зроблено приватними руками всупереч хаотичним діям влади, яка неспроможна навіть звести в системний план усі нормальні ініціативи приватного бізнесу. Від «зеленого туризму» вже просто нудить!
Теж саме з Хотиславським кар’єром, все обмежується лише деклараціями. Ну не до державної позиції владі зараз, іншим зайняті!
Ось така вийшла заочна дискусія! Висновок: не може сьогоднішня влада запропонувати щось конструктивне нам, а тим більше – реалізувати, просто професійного хисту дуже бракує. І так всюди, а всі негаразди ця ж влада знову хоче перекласти на наші з вами плечі. Так найпростіше. Тільки чи потрібна нам така примітивна влада? Думаймо…

Олександр Курилюк

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 644 | Додав: pres-centr | Рейтинг: 0.0/0 |