Monday, 29.04.2024, 16:26

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  February 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » February » 6 » "Примусове" благодійництво - норма, чи корупція?
"Примусове" благодійництво - норма, чи корупція?
13:20
Примусова вимога благодійної допомоги або вимога фінансової компенсації за лікування забороненна законодавством. Проте реальне життя далеке від наших гуманних українських законів і власне, добровільні (чи то пак, благодійні) внески від пацієнтів вже стали буденністю.
Дуже часто самі пацієнти не усвідомлюючи, що їх просто обдурюють, навіть не намагаються захищати своє законне право відмовитися від будь-яких «добровільно-примусових» пожертв на користь лікарні. Багато-хто просто боїться, що йому відмовлять у наданні якісної медичної допомоги – здоров’я, як то кажуть важливіше. Але, чи має лікар право відмовити у наданні медичної допомоги у разі відмови пацієнта сплачувати фінансовий внесок? Звичайно, ні. Погроза припинити лікування у разі відмови від сплати страхового внеску, благодійної допомоги або фінансової компенсації є порушенням ваших конституційних прав та карається згідно чинного законодавства. Для того щоб припинити тиск з боку персоналу закладу щодо вимог сплатити благодійну допомогу та фінансову компенсацію за лікування, необхідно звернутися з письмовою скаргою на ім'я керівника закладу (головного лікаря) про дії працівників та вимагати письмову відповідь. Проте, роблять це одиниці, інші ж покірно мовчать. В цьому випадку захищати право громадян повинні відповідні посадові особи, депутати та правоохоронні органи. На жаль, з випадками незаконного вимагання благодійних внесків сьогодні стикаються і волиняни. Раніше на нашому сайті вже висвітлювалася сумнівна діяльність благодійної місії «Надія», яка працює в Волинській обласній лікарні. На основі звернень громадян депутатом Олександром Башкаленком (Партія регіонів) був поданий на розгляд сесії обласної ради і відповідний запит на ім’я головного прокурора Волинської області. Наразі ми очікуємо на отримання хоч якоїсь офіційної інформації з даного приводу, але при цьому постійно відслідковуємо всі події, які би могли допомогти об’єктивно висвітлювати це питання.
Отож, сьогодні в приміщенні управління охорони здоров’я облдержадміністрації до Всесвітнього дня боротьби з раком відбулася прес-коференція заступника начальника управління охорони здоров’я – Івана Грицюка та головного лікаря обласного онкологічного диспансера – Ореста Андрусенка. Серед багатьох тем, що розглядалися на прес-конференції присутні багато уваги приділяли проблемі фінансування медичних установ та лікування вцілому. Ми звернулися до Івана Грицюка та Ореста Андрусенка з питанням про діяльність благодійної місії «Надія» в обласній лікарні. Їхня відповідь ніяк не прояснила ситуацію і була подана в форматі загальної інформації. Іван Грицюк зазначив, що: «Благодійні внески – це непопулярні засоби, але це питання життя і багато медичних установ пропонують своїм пацієнтам в добровільному порядку сплачувати ці кошти. Обласна лікарня має на сьогоднішній день 868 лікарняних ліжок, і серед такої кількості пацієнтів є такі, які мають можливість і бажання допомагати лікарні. Ця благодійна допомога витрачається на сервісне обслуговування медичної техніки, загалом на покращення якості медобслуговування». Правда досить дивним виглядає той факт, що на фоні економічної кризи та небаченого подорожчання медикаментів таких бажаючих не поменшало, а стало навіть дещо більше. В свою, чергу головний лікар обласного онкологічного диспансера заявив, що «В нашій поліклініці людині, яка бажає надати лікарні фінансову допомогу надається повна інформація про шляхи використання цих коштів. З впевненістю можу заявити, що на зарплатню лікарям такі гроші не йдуть». При цьому Іван Грицюк нас запевнив, що в найближчий час за участі головних лікарів медичних установ області буде проведена прес-конференція на тему благодійних внесків та їх використання. Надіємось, що ця подія все ж відбудеться і ми нарешті матимемо можливість донести правдиву інформацію до всіх наших громадян.
Категорія: Волинські новини | Переглядів: 750 | Додав: SOVA | Рейтинг: 0.0/0 |