Saturday, 04.05.2024, 21:26

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  February 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » February » 4 » Я поклав би до пам’ятника С. Бандери вінок із колючого дроту!
Я поклав би до пам’ятника С. Бандери вінок із колючого дроту!
11:30
Нещодавно ми піднімали тему щодо встановлення пам’ятника С. Бандері в обласному центрі, ініціатором чого стала міська рада на чолі з Б. Шибою. Нагадаємо, що рішенням сесії, яка проводилась 28 січня, було затверджено про оголошення конкурсу на ідею та місце встановлення пам’ятника. З приводу цього лунають критичні відгуки від лучан, один із яких, у формі листа, був надісланий і до нашої редакції. Дана тема є досить болючою для людей, що змушує їх не мовчати. Про наболіле хоче поділитись з нами мешканець с. Сьомаки Шафета М. А. Ось, що він пише в своєму листі.
«Війна, 1942-43 рік. Вояки під прапором С. Бандери розстріляли батька (мені було лише три роки, а сестрі – неповний один). За що? А так, просто. Вони ж (ми їх називали бандерівцями) не дуже то звітували за свої злочини. Може за стару образу, а може хтось комусь дорогу перейшов… І залишилась вдова з двома дітьми на руках. Та цього виявилось замало, через два роки прийшли і вбили діда та матір. І все - ім’ям С. Бандери.
Декілька років тому, коли я під час проводів відвідував могилки своїх батьків, підійшла до мене ковельчанка, поспівчувала і повідомила, що її батькам також вкоротили віку ті ж самі бандерівці. І таких, котрих осиротили «захисники України» - ой як багато.
Тепер уявіть собі, горе патріоти, як цій жінці та таким, як вона дивитись на той пам’ятник.
Мені будуть закидати, що Степан Бандера тут не винний, що серед бандерівців були і бандити. Тоді скажіть мені шановні, а батьки мої винні? І хто повинен нести відповідальність за кожного свого бійця? Звичайно - командир. Не мною видумана поговірка: «Який батько, такі й діти». А меру міста хочу нагадати іншу поговірку: «Скажи мені, хто твій друг і я скажу хто ти». А ті гроші, які збирається міська рада використати на таке «благе» діло, нехай на них поставить пам’ятник пану Шибі , бо не завжди люди мають можливість висловити те, що вони думають про мера міста.
Я інвалід з дитинства, бо війна забрала моїх батьків (не було б тої проклятущої війни, не повилазили б на світ ті нелюди, які мордували безвинних людей). Саме по цій причині я і став калікою з самого раннього дитинства. Оскільки я все своє життя трудився на підприємствах міста Луцька, то і мав надію, що міська влада допоможе мені матеріально, аби покращити своє здоров’я. Та де там. Пані Соколовська навіть не побажала поцікавитись чого-то інвалід Шафета поїхав аж в Київ просити допомоги. А навіщо цікавитись – все одно для інвалідів грошей немає.
Я міг би і не згадувати цих панів, якби не одна обставина, яка не дає мені спокою.
Ослаблений на прийомі, я звернувся із листом до пані Соколовської з питанням щодо електротранспорту. Оскільки ми направили своє дишло не куди-небудь, а до Європі, то і місто потрібно якось упорядковувати. А саме, по-перше: тролейбуси обов’язково повинні на зупинці підходити до самої бордюри. Бо не всі літні люди, а особливо інваліди, можуть легко подолати маршрут: тротуар-бордюри - 3-4 метри траси - підніжка тролейбуса. По-друге, зобов’язати кондукторів проявляти належну увагу до інвалідів і немічних літніх людей, аби при першій же можливості посадити їх. В результаті – ніяких зрушень.
Через декілька тижнів звернувся письмово з тим же питанням до Шиби – результат нульовий. Хоча від керівництва електротранспорту прийшла на мою адресу офіційна відповідь, де зазначалось, що з кондукторським складом проведена належна робота. Запитую декількох кондукторів – кажуть, що вперше про таке чують.
До речі, кондуктори старшого віку і так з честю виконують цей обов’язок. А серед молоді є такі, які здатні прогнати каліку з «місця кондуктора».
Тепер, я вже вам, пан Шиба не вірю ні на копійку. Отож, поки є ще час, прилаштуйте десь, в центрі міста звичайно, свій пам’ятник. За чий кошт? Як за чий? За наш, за гроші пенсіонерів та інвалідів!"

Прощення не буде ніколи
Не часто буваю в своєму селі,
Хіба що на проводи в травні,
Пройдусь по Облапах, по рідній землі,
Згадаю літа свої давні.

Закінчиться служба у церкві села,
І вийдуть з хоругвами люди,
Дорога на могилки їх повела,
Де соснами дихають груди.

Пройдуться по колу мої земляки,
Усіх поіменно згадають,
Що тут спочивають уже навіки,
Хай з миром вони спочивають.

І я до могили своїх підійду,
Батьків тут моїх поховали,
Та душу свою біля них одведу,
Бандерівці їх повбивали.

За що їх убили пройдисвіти злі,
За що їх було убивати,
Від кулі бандитів у нашім селі,
Людей не встигали ховати.

Спочатку загинув мій батько в Дубках,
Ще матір була молодою,
У двадцять два роки з дітьми на руках,
Зробили уже вдовою.

А потім і матір спіткнулась на мить,
Уражена кулею в груди,
Уранці зібрався народ хоронить:
«У вас, дітки, вже й мамки не буде».

Багато з тих пір вже водиці сплило,
Вже внуки в нас ходять до школи,
Але не пробачить їм наше село,
Прощення не буде ніколи.

2.02.09 р. Шафета М. А.

Надіємось, що ці слова та побажання будуть почуті самим градоначальником Шибою. Можливо, хоч «на мізинець» його совість, якщо вона є, стрепенеться. І це змусить замислитись і прислухатись до громади, якою він називає своєю!

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 624 | Додав: pres-centr | Рейтинг: 0.0/0 |