Saturday, 04.05.2024, 17:38

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  June 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » June » 1 » Зростання економіки: зарплати піднімаються, а банки починають давати кредити
Зростання економіки: зарплати піднімаються, а банки починають давати кредити
10:31

Незважаючи на всі складнощі, економіка України в 2011-му відновлюється швидше, ніж очікувалося. За перший квартал ВВП виріс на 5,2%, що вище запланованого на рік в бюджеті (4,5%). Перевищення на 0,7% може здатися копійками, але в річному обчисленні це більше 7 млрд. грн. Питання лише в тому, що чекає нашу економіку в майбутньому.  

Чому зростає економіка

5,2% зростання ВВП у першому кварталі - це цифра, якою можна було б пишатися. Для порівняння: аналогічна цифра у Росії становить 4,1%, у США - 1,8%, у Німеччині - 1,5%. Але при цьому не варто забувати, що в 2009-му падіння української економіки було куди більшим, ніж у більшості держав світу, - 15% ВВП, і при збереженні нинішніх темпів зростання повернення до рівня 2008 року відбудеться тільки до кінця 2012 року.

Після кризового 2009-го світові організації передбачали, що Україні буде відновлювати по 3% ВВП на рік. Але в 2010 році вийшло 4,1%. З випередженням прогнозів йдемо і зараз. Чим це викликано? Головний чинник - несподівано великий ріст цін і попиту на світових ринках на наш експорт - сталь, продовольство, хімпродуктів. Зростання в цих галузях дає імпульс і багатьом іншим - наприклад, транспортних перевезень. Благотворно позначається на економіці і стабілізація політичної ситуації - в країні є влада, з якою можна конкретно вирішувати питання по бізнесу. За ідеєю, це повинно привести до зростання інвестицій.

ВВП для народу: гроші хлинуть в 2012-му

Зростання ВВП - річ, безумовно, важлива. Але питання залишається колишнім - коли його відчує народ? Протягом 2009-2010 років росли тільки мінімальні зарплати, в той час як середні доходи населення практично стояли на місці. І тільки перший квартал 2011 року дав поліпшення: інфляція склала 3,3%, а зростання середньої зарплати - 10%. І, до речі, вперше з 2008 року середня зарплата перевищила позначку в $ 300 - 2533 грн. ($ 316, максимум у 2008-му - $ 380).

Однак це підвищення було нерівномірним: росли, перш за все, доходи все в тих же металургії та сільському господарстві, у той час як в інших вони залишалися на місці або росли незначно. Причому стосується це, перш за все, самого масового сектора - бюджетного. У цьому році в ньому заплановано підвищення зарплат лише на рівень інфляції (близько 10%).

Ненормальність ситуації зрозуміли у владі, і на другу половину року заплановано перше підвищення - приблизно на 5% (тобто в цілому за рік буде 15%). Але основне зростання соцвиплат у Партії регіонів очікують у 2012 році - напередодні парламентських виборів.

«Є чинники, які дозволяють прогнозувати підвищення зарплат у бюджетній сфері в 2012 році, - у коментарі «Сегодня» заявив перший заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. - По-перше, зростання ВВП планується на рівні 5%. По-друге, скорочення держапарату, витрати по якому зазнав бюджет-2011 і яких не буде в бюджеті-2012. Нарешті, з 1 липня 2012 року не буде такої статті витрат, як Євро-2012, - навпаки, з червня побудовані об'єкти будуть окупати себе ».

Грубо кажучи, трохи накинуть вже цього року, але самі серйозні гроші, які здатні розігріти споживчий ринок, «впадуть» в кишені бюджетників у 2012-му. Зростання зарплат у бюджетній сфері потягне за собою і заробітки у приватному секторі.

Коли почнуть давати кредити?

Один з головних чинників зростання економіки і того ж споживчого ринку - це кредитування населення. Зараз воно активізувалося, але в дуже вузькому сегменті - дрібні споживчі кредити (як правило, на покупку побутової техніки). Вони дозволили пожвавити роздрібну торгівлю, але не факт, що економіці від цього добре - адже купується в кредит в основному імпортний товар, що погіршує і без того негативне сальдо зовнішньої торгівлі.

Більш позитивний ефект справила б відновлення іпотечного кредитування. Але тут все погано - банки дають кредити під жахливі умови, і вони недоступні для переважної більшості українців. При цьому просвіту особливо й не видно. До кризи банки видавали відносно дешеві і довгострокові кредити за рахунок позик у західних банків. Але нині це джерело вичерпалося і в найближчому майбутньому не з'явиться. Банкіри говорять, що доступна іпотека відновиться тільки в двох випадках. По-перше, західні чи державні російські банки з метою захоплення нашого кредитного ринку можуть почати демпінгувати зі ставками та термінами. По-друге, держава може доручити Нацбанку прокредитувати банки на тривалий термін і під маленькі відсотки для видачі іпотечних кредитів населенню (наприклад, в рамках якоїсь державної іпотечної програми). Але поки ні першого, ні другого немає. Імовірно щось може пожвавитися до кінця року. Ну, а поки ринок житла, а разом з ним і величезна будівельна галузь, просто животіють.

До слова, через це квартири в Києві продовжують дешевшати і скоро можуть стати найдешевшими з усіх європейських столиць. Тим паче, що у сусідів з кредитами все нормально, і ціни там вже пішли в ріст. Наприклад, найдешевша квартира в Москві - 160 тисяч доларів. У Києві ж можна купити і за 30-35 тисяч ...

Договір Тимошенко - Путіна як головний ризик для наших кишень

Питання перегляду газового контракту «Тимошенко-Путіна» є ключовим для нашої економіки. Влада говорить, що з росіянами домовляться і ціну знизять. Але от як - невідомо. У Москві заявляють, що найпряміший шлях до зниження ціни на газ - це вступ до Митного союзу. Ми ж говоримо, що будемо йти в іншому напрямку - на Захід, в зону вільної торгівлі з Євросоюзом (до речі, її створення на перших порах навряд чи приведе до зростання нашого експорту в Європу, зате імпорт європейських товарів до нас збільшиться відразу).

 

 

 

 

 

 

 

 


Категорія: Аналітика | Переглядів: 415 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |