Sunday, 06.07.2025, 04:10

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  March 2010  »
Su Mo Tu We Th Fr Sa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Статистика

Total online: 3
Guests: 3
Users: 0
Головна » 2010 » March » 26 » Змова цукроварів
Змова цукроварів
14:09
Такий факт засвідчив Міністр економіки Василь Цушко на селекторній нараді з представниками обласних управлінь Держцінінспекції. Також він закликав виробників цукру знизити ціни до економічно обґрунтованого рівня. За словами головного економіста країни, дефіцит цукру сьогодні становить 470 тисяч тонн, у той час як резерви – близько 1 млн тонн, а це свідчить про те, що виробники притримують продукцію і створюють штучний дефіцит на ринку. «Ми усі розуміємо, що мала місце змова», – вважає міністр.

«Я, як міністр економіки, готовий бути на боці виробників цукру, але тільки за умови, що вони не будуть влаштовувати такої шокової терапії для громадян», – сказав він.

«Бо інакше ми почнемо співпрацювати з постачальниками тростинового цукру-сирцю, і ті, хто зараз штучно створює дефіцит на ринку та накручує ціну – залишаться біля розбитого корита», – попередив Цушко.

Між тим експерти прогнозують , що ціни на цукор в Україні будуть стабільні до травня. Крім того, підстави для їх підвищення відсутні, вважають експерти ринку.

"Підстав для зростання цін немає. Ми чекаємо, що вони будуть стабільні до травня", – заявив керівник Національної асоціації цукровиків України "Укрцукор" Микола Ярчук.

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко також висловив думку, що внутрішні ціни на цукор протягом найближчих декількох місяців залишатимуться стабільними. Подальший же розвиток цінової ситуації, на його думку, залежатиме від того, чи зможе Україна ввезти в рамках встановленої на 2010 рік квоти на цукор-сирець в обсязі 267 тис. тонн. "Якщо ми завеземо в рамках квоти цукор-сирець, то ціна на внутрішньому ринку буде стабільною", - вважає Л.Козаченко.

Спеціалісти стверджують, що цінова стабільність на внутрішньому ринку найближчим часом буде забезпечена декількома факторами: достатніми внутрішніми запасами цукру, зниженням світових цін на цю продукцію і реалізацією аграріями запасів з метою залучення коштів на весняно-польові роботи.

Як повідомив директор Департаменту харчової промисловості Міністерства аграрної політики Юрій Кіщах, станом на 1 лютого 2010 р. залишки цукру на внутрішньому ринку складають 1,124 млн. тонн при середньомісячному споживанні Україною близько 150 тис. тонн.

М.Ярчук вважає, що при ввезенні до України цукру-сирцю в повному обсязі існуючої квоти дефіциту цукру на внутрішньому ринку до початку нового сезону цукроваріння (вересень) не буде.

"Якщо ми своєчасно завеземо цукор-сирець за квотою, то у нас буде достатньо цукру до нового сезону", - підкреслив голова асоціації "Укрцукор".

В той же час він відзначив, що Міністерство економіки видало тільки дві ліцензії на ввезення цукру-сирцю за квотою, і має надію, що цей процес буде активнішим надалі.

Як повідомлялося, в кінці грудня-2009 – в січні-2010 в Україні спостерігалося різке зростання цін на цукор, який експерти пояснювали впливом світових тенденцій, так і спекулятивними процесами на внутрішньому ринку.

На даний час, за інформацією асоціації "Укрцукор", середня оптова відпускна ціна на цукор становить близько 8 грн/кг.

Трохи інші цифри називають держінспектори з контролю за цінами у Волинській області. Спеціалісти зазначають, що станом на 20 березня цього року середня ціна на продукти з солодкого кореня сягають більше дев’яти гривень за кілограм.

За словами очільника Антимонопольного комітету у Волинській області Віктора Гупала, наші цукроварні заповнюють ринок своїм продуктом лише на 35%, отже вони монополістами бути не можуть. А щодо картелів і змов, то, як зазначив пан Гупало, антимонопольники прискіпливо вишукують такі факти і поки що зловживань не було зафіксовано. Також він звернув увагу на той факт, що фермери звільнені від декларування цін, тому можуть продавати солодкий продукт за скільки їм заманеться, особливо якщо є попит.

Наталія Вірська

Категорія: Новини України | Переглядів: 651 | Додав: volynregion | Рейтинг: 3.0/1 |