В Україні дорожчає цукор. Рекордні ціни у Львові - до 12 гривень за кг вагового, фасований у пакети на 30-50 коп. дорожчий. У Харкові 10 грн. за кг уже реальність в багатьох магазинах і навіть на ринках, у Дніпропетровську солодкий пісок продають по 9 грн., в Одесі й Києві - по 9-10 грн. У столиці можна знайти ваговий і по 8,50 грн., але він мокрий і грудками.
Керівник консалтингової компанії "ААА" Сергій Наливка стверджує, що через дефіцит українського "піску" ціни вже в січні можуть піднятися до 12 грн., у лютому-березні - до 15 грн./кг. Якщо уряд не забезпечить у найближчі місяц-два ввіз хоча б 100 тисяч тонн імпортного цукру, то цукор можуть видавати по картках. "В 2009 році Кабмін пізно, лише в листопаді, розподілив квоти на імпорт 260 тисяч тонн сирцю, які могли б майже повністю перекрити дефіцит в 300 тис. тонн. У підсумку на кінець грудня завезене всього близько 80 тис. тонн, з них розмитнено 51 тис. тонн, це й привело до підвищення цін. Український цукор скінчиться в травні, до цього часу необхідно розподілити квоти на 2010 рік і хоч щось завезти", - говорить Сергій Наливка.
"Ціни будуть на рівні світових" - прогнозують експерти. "Зараз тонна цукру коштує на Лондонській біржі 755 доларів у великому опті (у роздріб надходить приблизно 1 долар/кг, або 8-8,5 грн./кг).
|