Saturday, 27.04.2024, 23:28

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  June 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » June » 10 » В СЕЛІ ЯК І В МІСТІ ЖКГ МОЖЕ ДОБРЕ ПРАЦЮВАТИ ЗА УМОВИ ГРАМОТНОГО КЕРВНИЦТВА
В СЕЛІ ЯК І В МІСТІ ЖКГ МОЖЕ ДОБРЕ ПРАЦЮВАТИ ЗА УМОВИ ГРАМОТНОГО КЕРВНИЦТВА
11:15

Впродовж усього періоду незалежності країни, з приходом різних політичних сил до керівництва державою, щоразу проголошувалось реформування побутової сфери населення. Сьогодні в країні новий президент, новий уряд, новий склад місцевих рад усіх рівнів. Що ж змінилось за цей проміжок часу в сфері комунального обслуговування населення? Відповіді на ці запитання ми з’ясовували у голови комісії з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства – Шубки Олександра Петровича

- Олександре Петровичу, Ви як голова постійної комісії в обласній раді, розкажіть чи істотно змінилась якість обслуговування волинян  підприємствами ЖКГ?

 - З набуттям самостійності Україна отримала в спадок захаращену та застарілу систему ЖКГ, матеріально-технічна база потребувала оновлення. Люди місяцями, а інколи й роками не отримували свою зарплатню, виживали, як могли, керівники ЖКП при відсутності коштів нічого не могли вдіяти. За таких обставин комунальне обслуговування істотно не змінилось. Тому й оплата послуг населенням була на низькому рівні. На сьогоднішній день видозмінилось бачення системи ЖКГ, поліпшилась ситуація з оплатою за послуги споживачами. Звісно, суттєво це не вплине на ситуацію, проте потрібно впроваджувати нові технології надання комунальних послуг, встановлювати обґрунтовані тарифи та ряд інших кроків, що суттєво поліпшить становище ЖКГ.

- Скажіть, чи доцільно розвивати житлово-комунальне господарство на селі?

 - В селі, як і в місті, ЖКГ може повноцінно функціонувати при грамотному та організованому керівництві. Звісно, що обсяг комунальних послуг для села різниться від міста, але все ж таки не варто забувати, що село теж є споживачем цих послуг. Так, звичайне вивезення сміття чи обслуговування споруд побутового призначення накладає чимале навантаження на сільські ради. Звісно, що сільським радам потрібен час, щоб правильно організувати таку роботу. За браком технічної бази та навиків не кожне село зуміє втримати комунальну сферу на належному рівні. Часто неприємно вражають захаращеність і засміченість прилеглих до сіл територій, відсутність відповідних місць під сміттєзвалища, а про інше й говорити годі. Не достатня інформованість населення на селі та й свідоме нехтування всілякими правилами призводить до критичного стану.

Гадаю, що в подальшому кожному сільському голові варто переглянути систему сільського комунального обслуговування. Необхідно створити об’єднані колективи, які зможуть та будуть надавати мешканцям відповідні комун послуги.

- Добре, на практиці як це повинно працювати?

 - Сільський голова разом з громадою визначають перелік комунальних проблем, які потрібно вирішувати. Згодом створюється місцеве об’єднання або укладається договір з іншим підприємством для надання комунальних послуг на селі. Визначається тарифна сітка по якій буде проводитись оплата за надані послуги.

Тут головне, щоб мешканці села усвідомлювали, що сільська комунальна сфера – це невід’ємна частина життя громади. Нехтування цим може призвести до того, що згодом ми побачимо суцільні стихійні сміттєзвалища на прилеглих полях та лісах.

- Олександре Петровичу, які заходи прийматиме обласна влада для вдосконалення та контролю за системою ЖКГ на Волині?

 - Ну, в першу чергу, в грудні минулого року на сесії обласної ради була прийнята відповідна програма по реформуванню ЖКГ області, де прописано механізм вдосконалення системи в цілому. Також в програмі соціально-економічного розвитку області на поточний рік закладено чималі кошти для цієї сфери. Ми на постійній комісії запровадили звітність про хід цієї програми. Тому я переконаний, що цього року ми не раз будемо слухати звіт управління житлово-комунального комплексу облдержадміністрації про реалізацію закладених коштів на реформування ЖКГ області.

- В світлі останніх подій, а саме звільнення ряду чиновників в житлово-комунальній сфері, як Ви можете прокоментувати такі рішення президента? До яких наслідків можуть призвести такі кроки?

 - Президент В. Янукович – вольова людина. Я член його команди і твердо вірю, що він здатний навести лад в країні, але для цього потрібен час і конструктивна співпраця усіх гілок влади. З власного досвіду знаю, допустивши помилку, необхідно зробити висновки і зосередитись на плідній роботі. Ми повинні дійти до практики, коли будь-хто з держслужбовців, отримавши доручення президента, повинен докласти максимум зусиль для його втілення в реальність. Сподіваюсь, ми потроху відходимо від практики «окозамилювання», коли чиновник може уникнути покарання за свою безвідповідальність.

Розмовляла Марія Вавриш

 


Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 541 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |