Friday, 17.05.2024, 09:21

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  December 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2010 » December » 6 » У величезної армії жителів гуртожитків тепер з'явилася надія
У величезної армії жителів гуртожитків тепер з'явилася надія
14:58

За даними Фонду держмайна дворічної давнини, в Україні налічувалося 1991 гуртожиток, що увійшло в 1990-і роки в статутні фонди організацій. Станом на 1 жовтня 2008 року в 14 тис. гуртожитках країни (без обліку студентських) проживало близько 1,5 млн сімей, або 4 млн осіб. Думаю, з тих пір ці цифри, якщо й змінилися, то незначно ...

Я не з чуток знаю, що таке жити в гуртожитку під загрозою постійного виселення. Побутові зручності, коли в одному блоці проживають дев'ять сімей, при тому, що газових плит всього дві, а конфорки працюють далеко не всі, так само як і інші «радощі життя» - це інша історія. Ми з дружиною і маленькою донькою раділи тому, що просто є дах над головою. Тому ж раділи і наші різношерсті сусіди.

У більшості ці люди, відтрубили на держпідприємствах десятиліття, так і не дочекалися безкоштовних квартир, і, таким чином, тимчасове житло перетворилося для них на постійне. У лихі дев'яності, та й надалі теж, закон забороняв мешканцям приватизувати займані кімнати, тому постояльці жили «на пташиних правах», ризикуючи в будь-який момент бути викинутими на вулицю.

На жаль, але їхні побоювання мали цілком реальні підстави. Власники «общаг» із завидною наполегливістю і сталістю намагалися всіма способами позбутися від неугодних мешканців. Резон у них був - «квадрати», які звільнилися з успіхом йшли під офіси, перукарні, «салони краси» та інші комерційні об'єкти.

Рішення даної проблеми намагалися знайти неодноразово. Але лише зараз, зі встановленням в Україні стабільної влади, припиненням перманентних чвар в її вищих ешелонах з'явилася реальна можливість жорстко проконтролювати виконання раніше прийнятих рішень і досягти головної мети. А саме - підвищити ефективність використання житлового фонду та послабити соціальну напругу в державі, поки ще не здатному забезпечити житлом усіх осіб, що знаходяться в черзі на отримання житла, і фінансове становище яких не дозволяє купити житло самостійно.

Можна не сумніватися, що підписане Президентом України 6 грудня 2010 доручення «Про забезпечення реалізації конституційного права на житло громадян, які тривалий час на законних підставах проживають у гуртожитках, призначених для проживання одиноких громадян або для проживання сімей» зіграє тут свою позитивну, якщо взагалі не ключову роль. Хоча б уже з тієї очевидної причини, що Глава держави ще жодного разу не дав приводу засумніватися: питання, які він бере під свій контроль, доводяться до логічного завершення.

У даному випадку Прем'єр-міністр України Микола Азаров, Кабінет міністрів Криму, керівники обласних державних адміністрацій, а також міських адміністрацій Києва і Севастополя ще до кінця поточного року повинні в установленому порядку вжити невідкладних заходів щодо забезпечення реалізації громадянами, на яких поширюється дія Закону України № 500-VI від 4 вересня 2008 року права на приватизацію займаного житла, а також недопущення випадків незаконного виселення, переселення та відселення таких громадян з гуртожитків без попереднього виділення їм (їх сім'ям) іншого житла, придатного для постійного проживання.

Нинішня влада цим кроком ще раз підтвердила, що працювала і працює обличчям до народу, і на благо народу, прислухається до нього, і робить все можливе, навіть у сьогоднішніх непростих умовах, щоб максимально захистити права найбільш вразливих категорій мешканців гуртожитків, зміцнити соціальну стабільність в нашому суспільстві.

Ігор Тимофєєв


Категорія: Твоя думка - важлива | Переглядів: 412 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |