Monday, 20.05.2024, 18:16

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  December 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2010 » December » 14 » Підхід до нарахування пенсій має бути виваженим
Підхід до нарахування пенсій має бути виваженим
13:10

В Україні гряде пенсійна реформа. Кабмін має твердий намір почати її вже в цьому році: проект закону пройшов розгляд на засіданні Уряду у середу, а вже сьогодні документ може виявитися у Верховній Раді. У чому буде полягати реформа? Підвищиться чи вік виходу на пенсію? Ці та інші запитання  задали народному депутату від Партії регіонів, голові парламентського підкомітету з питань соціального захисту, соціальних гарантій та рівня життя Комітету соціальної політики та праці Олександру Стояну.

Про пенсії і пенсіонерів

- Олександре Миколайовичу, одне з основних положень пенсійної реформи - це скорочення різниці між різними видами пенсій. Як ви вважаєте, наскільки справедливий такий підхід?

- Сьогодні у нас в країні є люди, які отримують 800-1000 гривень, а є ті, у кого щомісячна пенсія - 15 і деколи навіть 40 тисяч гривень. При цьому відрахування до Пенсійного фонду у всіх більш-менш однакові - 32 відсотки платить роботодавець і 3% - працівник.

Згідно з проектом пенсійної реформи ця несправедливість буде усунена. Якщо мінімальна пенсія сьогодні - 800 гривень, то максимальна буде не більше 8 тисяч. Щоправда, це правило торкнеться лише тих, хто виходить на пенсію з наступного року. Пенсіонерів, які сьогодні отримують 40-50 тисяч гривень, чіпати, на жаль, згідно з Конституцією не можна.

Про пенсійний вік

- Один із самих спірних моментів цієї реформи - це збільшення пенсійного віку. Чи можна уникнути цього?

- Так, це дуже дискусійна тема. Але вона є одним з основних пунктів пенсійної реформи. Давайте проаналізуємо ситуацію. Сьогодні в Україні 13,5 мільйонів працездатного населення. Тобто фактично тринадцять з половиною мільйонів чоловік тягнуть на собі приблизно таку ж кількість пенсіонерів. І як, ви вважаєте, в такій ситуації наповнювати Пенсійний фонд, збільшувати пенсії? Тому ми і пропонуємо, щоб люди після настання пенсійного віку могли працювати і далі. Але має бути диференційований підхід.

Наприклад, державні чиновники. Їм цілком можна ще на 5 років продовжити пенсійний вік. Але як ми можемо продовжити вік виходу на пенсію трактористам, дояркам, шахтарям? ..

- Деякі експерти пророкують зростання безробіття через збільшення пенсійного віку.

- Так, є й мінуси. У нас сьогодні півтора мільйона молодих людей не мають першого робочого місця. Якщо люди продовжать працювати, таким чином, ми забезпечимо роботою молодь? Значить, треба додатково створювати робочі місця. Крім того, необхідно змінювати рівень оплати праці. Адже з-за низького рівня немає відрахувань до Пенсійного фонду.

Але в той же час потрібно створити такі умови, щоб людина, що виходить на пенсію, була соціально захищеною. І тоді він не буде чіплятися, як багато чіпляються за роботу, адже він вже втомився, але змушений працювати, тому що пенсія маленька - це і викликає невдоволення в суспільстві.

Спочатку потрібно створити робочі місця, а потім можна переходити до питання підвищення пенсійного віку.

 

- А у вас є рецепт підвищення пенсій, щоб людина після 60 років не опинилася за межею бідності?

 

- Сьогодні пенсія в середньому становить 45-50% заробітної плати. Але я вважаю, що значного розриву між пенсією і заробітною платою бути не повинно. Інакше людина автоматично потрапляє за межу бідності. Тобто я б запропонував взяти коефіцієнт 80-90% від зарплати, тобто такий, який сьогодні застосовується до держслужбовців до моменту виходу на пенсію. Повинна дотримуватися соціальна справедливість по відношенню до різних категорій наших громадян.

Наступний дуже важливий момент - треба переходити до накопичувальної системи. Щоб людина, працюючи, частину своїх грошей і далі відраховував до Пенсійного фонду, а частину - на свій власний рахунок. Так робиться в європейських країнах.

Про «спрощення»

- За законом усі без винятку повинні платити до Пенсійного фонду. Але підприємці образилися на спробу скасувати спрощену систему оподаткування ...

- За «спрощенням» сьогодні в Україні працює близько 600 тисяч чоловік. Тобто це люди, за яких на місяць Пенсійний фонд отримує 100 гривень. Нескладно порахувати - за рік кожен заплатить всього 1200 грн. Розглянемо окремий приклад: «спрощенець», пропрацювавши 30 років, повинен отримати пенсію, виходячи з тієї суми, яку накопичив за цей час, - 36 тисяч грн. Припустимо, що він буде отримувати пенсію протягом 10 років. Шляхом нехитрих математичних операцій, розділивши суму в 36 тисяч на 10 років, а після - на 12 місяців року, одержуємо пенсію в розмірі 300 грн. в місяць. А держава гарантує всім громадянам пенсію не нижче мінімальної, тобто не нижче 800 грн.

Тобто після виходу на пенсію сума, яку він отримає, значно більше, ніж та, що була віддана державі. А ми в цей час не можемо збільшити пенсію лікарю, вчителю, юристу, з яких брали до Пенсійного фонду значно більше. Ось звідси і з'являється дефіцит Пенсійного фонду, коли держава зобов'язана фінансувати людей, які вклали набагато менше, а також ту категорію пенсіонерів, які мають величезні пільги і отримують пенсії по 10 і більше тисяч гривень. Для того, щоб отримувати нормальну пенсію, потрібно платити в Пенсійний фонд внески, адекватні розмірам заробітних плат. Тобто підхід до нарахування пенсій має бути персоніфікованим.


Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 453 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |