Saturday, 18.05.2024, 18:06

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  January 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » January » 13 » Олена Бондаренко: "Тільки разом ми можемо забезпечити право кожного громадянина на доступ до інформації"
Олена Бондаренко: "Тільки разом ми можемо забезпечити право кожного громадянина на доступ до інформації"
14:28

У четвер, 13 січня, Верховна Рада України планує розглянути два найважливіших законопроекту - закон про доступ до публічної інформації та нову редакцію закону про інформацію. 

Про це повідомила народний депутат від Партії регіонів, Голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко.

"Це саме ті закони, про які так довго говорять журналісти та експерти у сфері медіаправа, а також представники опозиції, вимагаючи від провладної більшості негайного прийняття цих документів", - цитує О. Бондаренко прес-служба ПР.

Як нагадала народний депутат, два тижні тому парламент вже виносив на розгляд до сесійної зали ці законопроекти, але тоді для їх прийняття не вистачило всього лише 9 голосів депутатів. За ухвалення цих найважливіших документів у повному складі проголосували фракції Партії регіонів і Блоку Литвина. Відмовилися проголосувати представники фракції КПУ. Повністю проігнорували голосування НУ-НС і БЮТ.

"Саме бютівці та нунсівці найбільше ратували за прийняття цих законів, вони гнівно критикували владу за нібито перешкоджання у прийнятті даної законодавчої ініціативи. Але коли прийшов час голосування за цим найважливішим законом, саме так звані опозиціонери не дали свої голоси на підтримку документів", - підкреслила О. Бондаренко.

"Я як автор одного із законів, як людина, на яку фракція ПР поклала обов'язки удосконалити обидва цих документи, привести їх до того результату, яким були б повністю задоволені і опозиція, і влада, і журналісти, і третій сектор, хочу закликати опозиціонерів прийти завтра до сесійної зали і підтримати ці законопроекти. Враховуючи досвід попереднього голосування, ми особливо не сподіваємося на допомогу опозиції в ухваленні цих законів, але постараємося використовувати всі свої можливості, щоб переконати якомога більше парламентаріїв, які входять у парламентську більшість, так і опозиційних і позафракційних, підтримати ці законодавчі ініціативи. На жаль, зараз ми можемо бути повністю впевнені тільки в голосах фракцій ПР і Блоку Литвина ", - зазначила О. Бондаренко.

Як пояснила народний депутат, головними завданнями цих законів є прагнення побудувати відкрите для всіх інформаційне суспільство, в якому кожен може реалізувати право на доступ до інформації, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

У той же час, за словами депутата, сучасне інформаційне законодавство є застарілим і не відповідає реаліям сьогоднішнього дня. Тому таким актуальним внесення змін до законодавства в частині врегулювання відносин, що виникають у процесі забезпечення свободи думки і слова, вільного вираження своїх поглядів і переконань, встановлення гарантій незалежної діяльності засобів масової інформації.

"Сподіваюся, що ці найважливіші для діяльності ЗМІ закони будуть прийняті вже завтра. З підтримкою опозиції або без неї", - заявила О. Бондаренко.

"Ми всі пам'ятаємо, як журналісти збирали підписи під листом до президента Європейського Союзу Герману Ван Ромпею з проханням нагадати українській владі обіцянка прийняти закон про доступ до публічної інформації. Тепер журналісти повинні проявити таку ж солідарність і запитати в опозиції, чи дасть вона свої голоси за настільки очікуваний ними закон. Адже якщо раніше медіа-активісти погрожували лягти плазом перед виходом з сесійної зали ВР, щоб хоч так змусити більшість прийняти цей закон, то тепер їм потрібно з тими ж вимогами і тими ж методами звертатися і спілкуватися з опозицією. Якщо ж  опозиція знову проігнорує ці закони, з нетерпінням буду чекати відповідного листа від журналістів, які засуджують дії опозиції, до Германа Ван Ромпею", - підкреслила депутат.

"Тільки спільно ми можемо змусити опозицію працювати конструктивно і підтримати ці закони. Тільки разом ми можемо забезпечити право кожного громадянина на доступ до інформації. Тільки разом ми можемо досягти відкритості та прозорості діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування та сприяти міжнародному інформаційному обміну і входженню України у світовий інформаційний простір ", - резюмувала О. Бондаренко.


Категорія: Позиція партії | Переглядів: 400 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |