Monday, 20.05.2024, 19:59

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  May 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » May » 23 » Олександр Шубка: «Енергозбереження - нагальна потреба сьогодення»
Олександр Шубка: «Енергозбереження - нагальна потреба сьогодення»
11:39
   Нещодавно завершився опалювальний сезон і місцева влада на місцях взялась підраховувати той обсяг коштів, який вона затратила в минулий опалювальний період. Стало традиційним піднімати питання необхідності енергозбереження та перехід на альтернативні джерела опалювання. Так місцеві органи влади разом з науковцями створюють програми для різнобічного вирішення проблеми з енергозбереження. Прийняття та фінансування таких енергозберігаючих технологій у промисловості, ЖКГ, бюджетній сфері, використання нетрадиційних джерел енергії є вимогою сьогодення, як з економічної точки зору, так і з огляду на загрозливу екологічну ситуацію довкілля.

    В Україні вже успішно працюють проекти по підвищенню енергоефективності. Зокрема, у Львівській області функціонує пільгова кредитна програма для покращення помешкань громадян енергозберігаючими вікнами, дверима, системами опалення. Для цього у місцевому бюджеті було передбачено 3,5 мільйона гривень для відшкодування відсотків по кредитах. Якщо мешканець бере кредит, до прикладу, під 20 %, то 15 % повертає держава. 

    У Миколаєві за сприяння кредитної програми Європейського банку реконструкції та розвитку в рамках проекту «UKEEP» компанія «Нібулон», яка є одним з найбільших в Україні виробників та експортерів сільськогосподарської продукції, насамперед, зернових культур, встановлює нові та сучасні пальники та сілоси з активною вентиляцією на 14-и сушарках, що дають можливість скоротити об'єми споживання природного газу у процесі переробки та зберігання зернових. Інвестиції на суму 15 мільйонів доларів США призведе до економії 9,5 млн. м3 природного газу, що складатиме близько 3 млн. дол. США на рік. Додатковим позитивним результатом даної інвестиції також буде підвищена якість продукції. Дуже значна економія газу призведе до скорочення викидів вуглекислого газу (CO2) на майже 18 000 тон на рік, що дорівнює річній кількості викидів CO2 8 000 автомобілів. 

    До речі, в переліку кращих програм з енергозбереження країни у бюджетній сфері та житлово-комунальному господарстві місцевого рівня є ряд волинських проектів, зокрема: «Переобладнання котельні КП «Енергія» зі встановленням енергоефективних твердопаливних котлів, що працюють на місцевих видах палива», «Технічне переоснащення чотирьох центральних теплових пунктів Завокзального району ДКП «Луцьктепло» та інші не менш важливі проекти. Це хороший початок масштабних заходів, що планується запровадити протягом наступних чотирьох років нинішньою владою. 

    Перспективним напрямом розвитку енергозберігаючих технологій на Волині на сьогодні є виробництво альтернативного палива на ДП «Волиньторф», у 2010 році розроблено техніко-економічний розрахунок реконструкції з установкою преса-гранулятора для виготовлення торфопеллет на торфозаводі цього підприємства. Згідно з розрахунком, загальна вартість реконструкції складатиме 2,8 млн. гривень, термін окупності проекту – 3,5 роки. 

    Надзвичайно актуальним є впровадження енергозберігаючих проектів у сільському господарстві. Тут хочу наголосити на необхідності застосування прогресивних технологій основної обробки землі, підготовки її до посівів, адже це найбільш енергоємні операції. Необхідно застосовувати нові технології боротьби з бур’янами, підвищувати врожайність вирощуваних культур, раціонально використовувати паливно-енергетичні ресурси. Сільське господарство сьогодні споживає майже 40 % всього дизельного палива в Україні, тому виробництво та застосування біодизельного палива значно покращило б екологічну ситуацію та зменшило б використання дорогого нафтового дизельного палива. Адже за умови самостійного виробництва біодизельного палива фермером (від вирощування ріпака до виробництва на власній міні установці) використання такого палива є рентабельним. Важливою передумовою налагодження потужного виробництва біодизельного палива в Україні є комплексний розвиток сучасних технологій і технічних засобів вирощування, переробки й енергетичного використання ріпака. Стало очевидним, що застосування альтернативних видів палива в Україні зростатиме, але досить повільно через консервативність і низьку екологічну свідомість наших громадян. 

    Підсумовуючи вище викладене, хочу підкреслити, що реалізація будь-яких програм чи то економічного, соціально-економічного чи ернергоощадного характеру можлива лише за активної позиції громади та контролю з боку влади. Сьогодні потрібно бути інформаційно озброєним, усвідомлювати необхідність запровадження нових енергоефективних технологій та нововведень задля економічної вигоди та пам’ятати про необхідність покращення екологічної ситуації довкілля.

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 426 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |