Monday, 20.05.2024, 23:43

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  January 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » January » 20 » Олександр Курилюк: «Влада виконує і буде виконувати свої зобов’язання»
Олександр Курилюк: «Влада виконує і буде виконувати свої зобов’язання»
11:34
  - Прем’єр-міністр України Микола Азаров зазначив, що 2011 рік буде досить непростим для країни. Це - рік виходу з кризи. Зміни відбудуться в усіх сферах, торкнуться вони і місцевих бюджетів. Як Ви оцінюєте ці трансформації?

    - Найперше, треба віддати належне і Прем’єр-міністру, і Уряду за те, що вони говорять правду. Можливо, не зовсім втішну, але по іншому бути не може. Всі попередні роки нас тішили гучними заявами, проектами, обіцяли фінансові ресурси, але, насправді внаслідок непрофесійних дій колишнього уряду ми маємо значні бюджетні проблеми, в тому числі і боргові зобов’язання. 

    Тому підхід до бюджетного процесу є прагматичним та ретельно виваженим. 

    Зважаючи на реальний стан економіки, прогнозні показники цьогорічного бюджету є доволі позитивними. Уряд добре розуміє, що попри всі соціальні програми, необхідно передбачати кошти і на розвиток, тому в бюджеті заплановані асигнування для будівництва серйозних інфраструктурних об’єктів. Це і будівництво доріг, лікарень, шкіл, аеропортів тощо. Звичайно, слід розуміти, що це - робота на перспективу. Також робляться серйозні кроки на підтримку вітчизняного виробника, фінансування цільових державних програм, і це - системна державна політика. 

    2011 рік стане роком серйозних економічних реформ. Ці заходи, можливо, і не популярні, що вони вкрай необхідні, і в найближчій перспективі ми вже отримаємо результати. 

    - Тільки ліниві з опонентів сьогодні не спекулюють на темі бюджету, мовляв у 2011 році зменшені видатки на соціальну сферу. Скажіть, яка ситуація на рівні області? 

    - Категорично не погоджуюся з опонентами, бо насправді видатки на соціальну сферу зросли і у динамічних показниках, і у фактичних цифрах. Більше того, не дивлячись ні на що, задекларований рівень соціальних стандартів утримується, а соціальні виплати збільшуються. Упродовж 2011 року ми будемо мати ріст мінімальних заробітних плат та прожиткового мінімуму, які лежать в основі всіх соціальних виплат. Заплановано ріст пенсій, виплат на дітей, допомог малозабезпеченим сім’ям, інвалідам. Одним словом, влада виконує і буде виконувати свої зобов’язання. 

    Якщо говорити про область, то на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам передбачено у 2011 році 840 мільйонів гривень, що майже на 5% більше від рівня минулого року. Потрібно згадати й про те, що суттєво збільшуються розмір допомоги при народженні дітей. Чинним бюджетом передбачено при народженні третьої дитини виплати на рівні 75-78 тисяч гривень. Також в цьому році збільшилися виплати на дітей віком від 3 до 13 років і від 13 до 18 років. 

    Уряд також бере на себе зобов’язання щодо відшкодування пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Передбачені і додаткові кошти для оплати пільг багатодітним родинам, а в нас на Волині їх більше 15 тисяч. Тому соціальні виплати, зарплати поступово зростатимуть, зрозуміло, хотілося б більше, але поки що ми не можемо собі цього дозволити. 

   - У ЗМІ поширюється інформація, що підвищення соцстандартів з’їсть цьогорічна інфляція. Яка Ваша думка з цього приводу?

    - Навіть міжнародні експерти відмітили, що минулого року інфляція склала близько 9 %, а це - один з найнижчих показників. Якби все було так, як говорять наші опоненти, то ми б не мали такої довіри з боку міжнародних фінансових організацій. Відновлюється й довіра інвесторів до України. Сьогодні - стабільна, прогнозована ситуація у сфері державних фінансів. Виважена монетарна політика повертає довіру людей до банків. Це говорить про те, що ситуація з фінансами покращується. 

    - З огляду на прийнятий бюджет, у яких сферах доведеться затягнути паски, а де ситуація, навпаки, покращиться?

    - Порівняно кращою є ситуація в освітній галузі. Дещо зменшені асигнування у медицині, але, разом з тим, на придбання витратних матеріалів та медичного обладнання передбачено понад 21 мільйон гривень. Дещо складніша ситуація в галузі культури, але проблема більше стосується районів з невеликою кількістю населення, а бюджетні кошти, як відомо, розподіляються ся з розрахунку на жителя кожної території. Попри те, скажу, що існує ряд державних програм, які покращать стан справ у цих галузях. Більше коштів планується спрямувати на організацію відпочинку та оздоровлення дітей, на санаторно-курортне лікування, на роботу з молоддю. Тобто робота ведеться, при чому - у стабільно висхідному напрямку. 

    - Віднедавна професійно-технічні заклади переведені на утримання обласного бюджету. Як з цією додатковою статтею витрат? 

    - Це - справді так, і сьогодні перед нами постало серйозне завдання як ефективно витрачати бюджетні гроші. І перше, де це потрібно робити – енергоносії. Є три заклади, де стоять газові котли, яким по 30 років. Якщо модернізувати систему опалення, то вже за 2 роки вона окупиться, а далі ми будемо суттєво заощаджувати на видатках. Держава пішла шляхом стимулювання регіонів економити на енергоносіях, впроваджувати новітні енергозберігаючі технології. Відтак, вивільнені бюджетні гроші спрямовуватимуться на інші необхідні витрати. 

    - Чи можна сказати що в той час, коли місцеві бюджети більшою мірою були дотаційними було краще, аніж тепер, коли відсоткове співвідношення змінилося?

    - Звичайно ні. Якщо тільки чекати допомоги від держави, зникає мотивація діяти більш раціонально аби поповнити скарбницю області. Тепер хоч і відповідальність більша, але і коштів область отримує більше. Тобто ресурс для місцевої влади збільшується. Місцева влада матиме стимул бути активною, заробляти і спрямувати кошти на розвиток своєї території. Для прикладу, Маневицький район доволі плідно попрацював, відповідно, у них на рахунках накопичилася чимала сума, яку керівництво спрямувало на першочергові проекти. 

    - На завершення питання як до «регіонала». Йдучи на місцеві вибори Партія регіонів декларувала свою програму дій на найближчих 5 років. Чи можна казати про виконання окремих програмних засад уже цьогоріч?

    - Ми над цим цілеспрямовано працюємо. Дещо вдалося зробити у 2010 році. На Волинь надійшло чимало коштів для реалізації доволі важливих соціальних проектів. Серед інших назву введення в дію блоку «Б» обласної клінічної лікарні. Це було наше зобов’язання. 

     Сьогодні є доручення Президента України щодо реалізації кількох значимих проектів на Волині. Наприклад, на базі обласного медичного дитячого об’єднання продовжиться будівництво перинатального центру. Завдяки підтримці Глави держави та уряду ми отримаємо кошти на будівництво. Проводяться роботи за окремими проектами. Зокрема, будівництво міжнародної автомагістралі Київ-Ковель-Ягодин. Цьогоріч триватиме будівництво Іваничівської районної лікарні, Шацької поліклініки, завершаться роботи по Любомльській районній лікарні, будуть будуватися школи. 

    Ви можете звернутися до програмних пунктів і побачите, що ми не були голослівними, коли йшли на вибори, ми пам’ятаємо, що обіцяли людям. І будемо це виконувати.

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 452 | Додав: volynregion | Рейтинг: 5.0/1 |