Monday, 20.05.2024, 21:46

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  December 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2010 » December » 24 » Олександр Курилюк: «Любов до книги повинна бути в кожного»
Олександр Курилюк: «Любов до книги повинна бути в кожного»
13:15
   - Олександре Івановичу, нажаль статистика свідчить, що в Україні різко скорочується книговидання. Хотілося б дізнатися від Вас, як виглядає на цьому загалом негативному фоні наша область.

    - Так, книговидання в Україні, на жаль, цього річ дещо скоротилось. Проте це логічно, адже економічна криза позначилась на всіх галузях, в тому числі й книговидавничій. Роботи у видавництві поменшало, бо падає попит на книжки, що в свою чергу спричинено низькою купівельною спроможністю населення. 

    Книги в Україні купують тільки 40-45 % жителів, з них трохи більше половини купують більше 10 книжок за рік. Що ж до випуску книг, то, за даними Книжкової палати України, торік на одного українця припадало 1,22 і брошури. 

    Хочу з гордістю зазначити, що Волинь – один з небагатьох регіонів України, де органи виконавчої влади та місцевого самоврядування навіть у важких фінансово-економічних умовах підтримують авторів і книговидавців. За даними тієї ж Книжкової палати України у 2009 році Волинь посіла третє місце за кількістю виданих книг та брошур на душу населення. 

    - Цікаво було б дізнатися, які кошти були виділені на підтримку книговидавничої справи Волині за роки незалежності України, і як вдається їх вишуковувати. Адже в багатьох інших регіонах нашої держави – економічно набагато потужніших – грошей для письменників та видавців не знайшлося. 

    - На Волині з кожним роком суми на книговидавничу справу зростають. 

2008 рік – 500 тис. грн.

2009 рік – 550 тис. грн.

2010 рік – 650 тис. грн.

    В обласній державній адміністрації створена експертна рада з питань видавничої справи, яка на своїх засіданнях приймає рішення про надання фінансової допомоги на книги, видання яких здійснюється відповідно до Програми економічної підтримки книговидавничої справи. 

    Найважливішим підсумком у підтримці волинських видань є те, що до читача області, через бібліотеки, надходить 60 % фінансово підтриманого експертною радою тиражу видань волинських авторів. 

    - Чи достатнє, на Вашу думку, фінансування Програми економічної підтримки книговидавничої справи на 2010-2011 роки, затвердженої рішенням обласної ради у грудні 2009 року? Якими бачаться Вам шляхи пошуків додаткових, альтернативних джерел фінансування? 

    - Звичайно чим більше тим краще. Проте, ми маємо розуміти, що обласний бюджет не безмежний. 

    На 2011 рік ми будемо збільшувати суму на книговидання, як і декларували раніше. Якщо у 2010 році загалом по Програмі це було 750 тис. грн.., то на 2011 рік ця сума зросте, як мінімум на 100 тис. грн.. 

    Альтернативні шляхи шукати потрібно завжди, це і спонсорська допомога і благодійні фонди. 

    - Олександре Івановичу, твори місцевих авторів розглядає експертна рада з питань видавничої справи. Вона ж приймає рішення щодо підтримки соціально значимої літератури. Який персональний склад цієї ради? Чи нема нарікань на її роботу, адже літературні смаки у людей, особливо творчих, які входять до складу експертної ради, можуть бути різними? 

    - До складу експертної ради з питань видавничої справи входять, у першу чергу, представники творчих спілок. Це Горик Ніна Петрівна – голова обласної організації Національної спілки письменників України, Гей Василь Степанович, Чернецький Іван Іванович – члени цієї організації, Тиможинський Віктор Анатолійович – голова обласної організації Національної спілки композиторів України. Марчук Володимир Павлович представляє облорганізацію Національної спілки художників України, Савчак Михайло Іванович – Національної спілки журналістів України. Всього 24 особи. 

    Щодо літературних смаків, то є певна процедура подачі рукопису книги, про яку зазначено в положенні. Як я казав раніше, до складу ради входять фахівці своєї справи. Гадаю, їм не складно буде зробити фаховий висновок щодо того чи іншого твору. 

    - Важливою складовою ефективного книговидання є сучасний рівень і потужність поліграфічної бази. Як би Ви, оцінили у цьому плані можливості волинських видавництв. У яких волинських видавництвах переважно друкуються автори, книги яких підтримує експертна рада з питань видавничої справи? 

    - За результатами поточного року, у Волинській обласній друкарні свої книги виготовляли 23 автори, у Волинській мистецькій агенції «Терен» виявили бажання виготовляти свої книги 10 авторів. Поліграфічно – видавничий дім «Твердиня» виготовив 12 книг, Волинське обласне редакційно-видавниче підприємство «Надстиря» - 4. 

    Загалом, протягом року експертна рада з питань видавничої справи співпрацювала із 10 волинськими видавцями. 

    - В Україні практично знищена інфраструктура книгорозповсюдження. Як книги волинських авторів знаходять свої шляхи до читачів? 

    - Щодо питання книгорозповсюдження, зазначу, що окрім приватних підприємницьких структур, які займаються реалізацією книжкової продукції, в області функціонують книготорговельні підприємства, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області. Зокрема, луцькі магазини «Освіта» і «Планета». 

    За останній час книготорговельні підприємства відкриті у містах Ковелі, Нововолинську, Володимир-Волинському. Загалом у містах обласного значення на сьогоднішній день функціонує 45 книгарень. Книгарні, книжкові кіоски та прилавки працюють також у Кожному районі Волині. Їх налічується 123. також книги надходять у бібліотечну мережу. Протягом цього року бібліотекам уже передано 8,5 тис. примірників виданих книг. 

    - Олександре Івановичу, щоб Ви хотіли побажати на завершення нашої розмови волинським видавцям, літераторам і шанувальникам їхньої творчості? 

    - Перш за все дуже приємно, що не дивлячись на складні економічні умови в державі, волинська книга видається і доходить до читача. Любов до книги повинна бути в кожного. 

     У нас є спільне завдання: автору – написати книгу, видавцю – видати, а представникам влади – донести книгу до читача, адже дім без книги, як людина без душі. Маю надію що й надалі наші зусилля будуть спрямовані на покращення та розвиток волинського видавничо-поліграфічного комплексу, піднесення книговидання та книго розповсюдження, популяризацію волинської книги.

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 468 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |